ANNONS

Mons Kallentoft skrev 4-boksavtal med Forum och flyttar Herkulesserien från Bookmark

Författaren Mons Kallentoft ska framöver ge ut alla sina böcker på Forum - och dessutom utan medförfattare. Foto: Foto: Pär Olsson.

Mons Kallentoft har skrivit ett nytt avtal på fyra böcker med Bokförlaget Forum (som ger ut Malin Fors-serien). Bookmark har gett ut Herkules-serien, men från våren 2021 kommer även denna på Forum. Kallentoft skriver nästa bok utan medförfattare – men ska leverera en bok om året i varje serie.

– Det känns fantastiskt att nu få samla hela mitt författarskap på ett ställe. Jag har haft ett mycket fruktsamt samarbete med Bookmark, men nu är det dags att ta nästa steg och kraftsamla inför framtiden. Jag har större konstnärlig kraft än någonsin tidigare och då är Forum med nysatsningen Ester Bonnier en ideal samarbetspartner. Vi möts, som jag upplever det, både i intellektuell och kommersiell styrka, säger Mons Kallentoft i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

De bästsäljande författarna är högvilt för förlagen på den svenska bokmarknaden. Det talas fotfarande tyst om vilka förskott som erbjuds men för etablerade och bevisade topplisteförfattare handlar det om mångmiljonbelopp.

Hur mycket det nya avtalet är värt vet vi inte, men det omfattar fyra böcker, enligt Adam Dahlin på Ester Bonnier.

ANNONS

Mons Kallentoft (född 1968), är uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping men bor numera på Mallorca med sin familj. Debutthrillern Pesetas (2000) gav Katapultpriset. Därefter skrev han två romaner och en internationellt uppmärksammad reportagebok om mat, mord och myter: Food noir. Men sitt stora genombrott fick han med den så kallade årstidsserien om kriminalinspektör Malin Fors (de första fem böckerna gavs ut på Natur & Kultur innan han bytte till Forum där det blivit ytterligare sju böcker i serien). Hans kritikerrosade kriminalromaner har översatts till ett tjugotal språk och sålt i över tre miljoner exemplar världen över.

2014 inledde Mons Kallentoft ett samarbete med författaren Markus Lutteman i form av första boken i Herkulesserien med kriminalinspektör Zack Herry i huvudrollen. Den släpptes på Bookmark förlag och har följts av ytterligare fyra böcker med Lutteman och två med Anna Karolina. Den senaste, Albino, kom ut i oktober 2019. Men det blir också den sista på Bookmark. Nästa del i Herkulesserien släpps på Forum våren 2021 och blir den första som Mons skriver helt själv.

– Det är bara nästa Zack-bok som jag ska skriva själv, därefter blir det tillsammans med en medförfattare igen. Jag och förlaget kommer jag att leta efter en ny medbrottsling till mig under nästa år, säger Mons Kallentoft.

ANNONS

Planen är enligt förlaget att Mons Kallentoft ska fortsätta ge ut två böcker om året, i sina två serier: Malin Fors och Herkules.

– Vi är jättestolta över att ha fått förtroendet att ta hela författarskapet in i framtiden. Mons Kallentoft är en av landets mest rutinerade författare, men också en av de mest nyskapande och dynamiska, säger Adam Dahlin, förläggare till Mons Kallentoft, i ett pressmeddelande.

Tidigare har det inte varit ovanligt att författare som skriver i flera serier ger ut dessa på olika förlag, men frågan är om det är på väg att ändras.

Vilka fördelar ser ni som förlag med att en författare samlar sitt författarskap på ett förlag, jämfört med att sprida ut det över flera?
– Jag vill betona att vi haft en förvånansvärt smidig delad vårdnad om Mons Kallentoft sedan 2012. Samvaron med Bookmark har funkat bra. Men det blir svårare med flexibilitet och nytänkande när man har ett annat bokförlag att ta hänsyn till. De har sin kommunikation, sin säljcykel och sina framtidsplaner. Förr eller senare skulle det ske en intressekrock. Med hela författarskapet samlat får vi dels en större muskulatur sett till marknadsföringen, och dels möjliggör det en helt ny sorts kreativ diskussion, säger Adam Dahlin till Boktugg.

För Bookmark förlag är det förstås ett tungt tapp när en författare av Kallentofts kaliber lämnar (boken Albino var en av de 20 mest sålda böckerna i Sverige i oktober). Där väljer man istället att se på vad författarskapet har betytt för förlaget.

– Jag är fantastiskt stolt över att Bookmark har fått vara med och forma och ge ut Herkulesserien av Mons Kallentoft. Det kommer alltid vara ett fundament i vad som har definierat Bookmark Förlag, och att Mons Kallentoft gav det förtroendet är jag honom för evigt tacksam. Jag önskar honom all lycka i hans fortsatta karriär, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark förlag till Boktugg.

En annan reflektion är förstås den utveckling vi sett där författarskap med stor backlist, långa serier, blir extra värdefulla för streamingtjänster och därmed i slutändan för förlagen.

Är produktivitet något ni tittar mer på idag än förr, alltså att författare likt Kallentoft kan leverera inte bara en ny bok varje år utan kanske två eller fler?
– Det allra viktigaste är kvalitet skulle jag säga. Om den börjar lida på grund av tajt utgivningstakt är vi snart illa ute. Mons är ett undantag i sammanhanget. Han har bevisat att han – tillsammans med medförfattare – klarat att ge ut två böcker om året. Det funkar för honom, men jag tror det vore en farlig väg för litteraturen om det blev en ny standard framöver. Eller om det blev ett krav som vi ställer på alla framtidens författare, säger Adam Dahlin.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL