Storytourist släpper litterär stadsvandring med Doktor Glas i Stockholm

I appen ”StoryTourist: Doktor Glas” följer man en av Hjalmar Söderbergs mest kända litterära karaktärer genom Stockholms gator. Foto: Storytourist

I och med Hjalmar Söderbergs 150-årsjubileum har Storytourist tagit fram en interaktiv guidad tur över Stockholm inspirerad av Doktor Glas.

Startupen Storytourist har tidigare släppt guidade turer baserade på Sherlock Holmes och Den lilla sjöjungfrun i London och Köpenhamn. Nu är det Stockholms tur, vilket sammanfaller med Hjalmar Söderbergs 150-årsjubileum. 

– Genom vår app tar man del av Doktor Glas historia på de platser i Stockholm där den utspelar sig. Vi har också skapat interaktiva upplevelser på ett tiotal olika ställen, där verklighet och berättelse knyts ihop med hjälp av ljud, bild, film och animationer, säger Johanna Forsman, Storytourists VD och medgrundare i ett pressmeddelande.

I ”StoryTourist: Doktor Glas” följer man en av Söderbergs mest kända litterära karaktärer i hälarna medan denne tungsint vandrar längs Norrmalms och Gamla stans gator. Doktor Glas berättar själv sin historia och med hjälp av ljud, bild och animationssekvenser knyter appen ihop berättelse med verklighet. Landmärken och byggnader förvandlas till interaktiva upplevelser, för att förstärka känslan av att man befinner sig i det Stockholm där Hjalmar Söderberg en gång levde och verkade.

Vasabron i Storytourists interaktiva app. Foto: Storytourist

För att väcka Doktor Glas dagbok till liv har Storytourist tagit hjälp av Sofia Westerlund, som är dramaturg för Malmö opera och Regionteatern i Blekinge och Kronoberg. Två välbekanta skådespelares röster hörs i appen: Anna Asp (Jenny i Martin Beck-filmerna) är guiden som har hittat Doktor Glas dagbok och vill visa vad hon upptäckt i den, och som Doktor Glas hörs Fredrik Gunnarsson (polisen Johan Svartman i Wallander-serien).

Hela 2019 ut kan man ladda ner upplevelseturen gratis (i form av en app som finns för både Android och Iphone), och för de som besöker Thielska Galleriets Hjalmar Söderberg-utställning kommer turen fortsätta att vara gratis så länge utställningen pågår under 2020.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,