SD-politiker ville stoppa författarbesök på Täby bibliotek

Moa-Lina Olbers Croall genomförde sitt författarbesök på Täby bibliotek som planerat. Pressbild: Natur & Kultur.

Kommunpolitikern Steven Jörsäter (SD) ville att författaren Moa-Lina Olbers Croall skulle stoppas från att föreläsa på Täby bibliotek tidigare i veckan, eftersom samtalet skulle handla om normkritik och ha ett hbtq-perspektiv.

Besöket genomfördes dock som planerat och hade stöd från politiskt håll i kommunen, enligt bibliotekschefen Malin Törnquist.

– Ur mitt perspektiv var det inte ett svårt val att genomföra samtalet och vi hade stöd från nämndordförande Birgitta Kaasik (M). Det är viktigt för biblioteken att kunna genomföra vår uppgift med kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning och det här programmet låg helt i linje med det, säger hon till TT.

Författaren Moa-Lina Olbers Croall debuterade med ”Sen tar vi Berlin” 2006 och har nominerats till Augustpriset för boken ”Jag blundar och önskar mig något”. 2016 kom boken ”I mitt namn – en bok om att vara trans” där hon intervjuar unga transpersoner.

Hon uppger att hon oroade sig för att det skulle komma personer till biblioteket för att försöka störa samtalet, men att hon ändå valde att åka till Täby.

– Jag blev rädd och min första instinkt var att ställa in. Men det handlar inte bara om mig, det är ju ett angrepp på biblioteken, säger hon till SVT.

I skrivelsen till kultur- och fritidsnämnden skriver Steven Jörsäter att SD i fortsättningen gärna ser att ”punkter som biblioteksledningen tror kan uppfattas som kontroversiella” ska tas upp i god tid, något som kulturnämndens ordförande är tveksam till.

– Jag kommer alltid stå upp för det fria ordet. Vi delar absolut inte SD:s syn på att man ska strypa det fria ordet, för det är ju precis det han vill göra, säger Birgitta Kaasik till SVT.

TT har sökt Steven Jörsäter.

Text: Ann Edliden/TT

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,