ANNONS

Nya uppgifter om Peter Handkes syn på Srebrenica

Valet av den österrikiske författaren Peter Handke som 2019 års Nobelpristagare i litteratur har utlöst en hätsk debatt. Arkivbild: Francois Mori/AP/TT.

Enligt nya uppgifter i tyska medier ifrågasatte Nobelpristagaren Peter Handke i en intervju 2011 antalet döda i Srebrenica. Han uttalade sig också föraktfullt om Srebrenicas mödrar, skriver Svenska Dagbladet.

– Nu kommer man ständigt dragandes med de 8 000 offren och den påstått värsta massakern sedan andra världskriget; oväntat kommer här med Auschwitz den tyska fascismen in i bilden. Allt prat om 8 000 döda blir ständigt intensivare. Kanske var det en hämndmassaker eller något annat; jag vet det inte, jag är ingen expert, citeras Peter Handke i intervjun från 2011, enligt SvD.

ANNONS

Författaren intervjuades av den schweiziske skribenten Alexander Dorin, som bland annat har förnekat att det skedde ett folkmord, eller massaker, i Srebrenica 1995. Intervjun publicerades i tidskriften Ketzerbriefe (kättarbrev) nr 169, som av tyska källor till SvD betecknas som högerkonservativ alternativt ytterhöger. Förlaget bakom tidskriften säger sig dock vara kompromisslöst religionskritiskt och konsekvent antifascistiskt, enligt SvD.

Peter Handke tror inte på ”mödrarna”

Handke uttalar sig även om organisationen Srebrenicas mödrar i intervjun:

– Över huvud taget, dessa så kallade ”Srebrenicas mödrar”. Jag tror inte på ett enda ord de säger, jag köper inte deras sorg. Vore jag moder, så skulle jag sörja i ensamhet. Mödrarna från Buenos Aires fanns, helt rätt, de gick samman och frågade militärdiktaturen vad som hade hänt med deras barn. Men denna billiga imitation är fruktansvärd. Mödrarna från Buenos Aires fanns, och det räcker, citeras författaren enligt SvD.

Mats Malm: Kände vi inte till

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm kommenterar de nya uppgifterna kring Handke i ett mejl till SvD:

”Det här kände vi inte till. Vi behöver undersöka det här och återkomma”.

Text: Oskar Carlsson/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL