Nobelpristagaren Peter Handke hyllas av Serbien

Österrikiske författaren Peter Handke tilldelas Karageorgevitjs stjärnas orden. Foto: Darko Vojinovic/AP/TT.

Nobelpristagaren i litteratur Peter Handke har fått hård kritik för sina ställningstaganden för Serbien under krigen i Jugoslavien.Nu hyllas 78-åringen med en av landets finaste ordnar.

Serbiens president Aleksandar Vucic har tilldelat Karageorgevitjs stjärnas orden, landets högsta civila utmärkelse, till den österrikiska författaren Peter Handke.

Detta för sättet han har ”representerat Serbien på” och för sitt ”kompromisslösa ansvarstagande för sanningen”.

– Det serbiska folket är glada över att ha Handke som vän, säger Vucic till lokala medier.

Handke tilldelades nobelpriset 2019 möttes det av omfattande kritik. Anledningen var hans politiska ställningstaganden, samtidigt som Svenska Akademin framhöll att han enbart tilldelats priset på litterära meriter.

Kritiken bottnade bland annat i ett flertal essäer som Handke har skrivit om krigen i forna Jugoslavien, då han på olika sätt tagit ställning för Serbien. Mest svidande var kanske kritiken från organisationer som Srebrenicas mödrar, som hävdar att Handke på olika sätt har relativiserat och rättfärdigat massakern i Srebrenica.

Handke höll även tal på Slobodan Milosevics begravning 2006, efter det att den tidigare serbiske presidenten avlidit i en fängelsecell. Milosevic var åtalad för bland annat folkmord och krigsbrott.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL