ANNONS

Förlagschefen: Boken är bara en liten del av det arv som Terese Alvén lämnar efter sig

Terese Alvén, författare och träningsprofil. Foto: Jane Haglund

Den 21 oktober 2019 släpps träningsprofilen Terese Alvéns bok Rörelserik, fyra månader efter författarens död. Vi pratar med Ehrlin Publishing om arbetet med boken, som redan har sålt 850 förhandsexemplar.

I juni 2019 gick författaren och träningsprofilen Terese Alvén bort i cancer. Månaderna dessförinnan hade arbetet påbörjats med att ge ut boken Rörelserik, en bok om rörelseglädje med undertiteln ”52 utmaningar som får igång hela familjen”. Boken innehåller inspiration och handfasta tips tillsammans med vetenskapliga fakta om vad som händer i kropp och hjärna vid fysisk aktivitet.

Ur boken: ”Ett barn väljer inte verkligheten. De får den serverad. Om vi vill bryta den negativa trenden med barn som sitter stilla nio timmar om dygnet och kallas för ‘head down generation’, då är det vi vuxna som behöver agera. Det är oerhört viktigt att vi vuxna rör på oss regelbundet, det är vi som är förebilderna som barnen härmar. Den vanligaste ursäkten bland vuxna för att inte röra på sig är att de ’inte har tid’. Rör på dig tillsammans med barnen så får du tid. Tillsammans kan ni göra livsviktig skillnad i er familj.”

Terese Alvén drev träningsbloggen sparkibaken.se och skrev flera böcker om hälsa och träning, däribland Viktig : från matmissbrukare till träningsförebild, Jätteviktig. Att må bra efter en ätstörning, Träna tillsammans med Tia och Träna tillsammans med familjen. Rörelserik blev hennes sista bok, utgiven postumt. Alla Tereses intäkter för boken doneras till Cancerfonden. 

Kevin Shearman är förlagschef på Ehrlin Publishing och den som har ansvarat för bokproduktionen.

– Vi visste direkt när vi fick konceptet och idén om boken skickat till oss att Rörelserik var en bok vi ville publicera. Vår kommunikation med Terese har alltid varit fylld med positivitet och vi visste direkt att bokens innehåll skulle reflektera hennes personlighet. Det var tydligt att Rörelserik skulle bli en storsäljare för såväl oss som för henne som författare, säger han till Boktugg. 

Han berättar att samarbetet mellan redaktör och Terese fungerade mycket bra. Bokens fysiska fortskridande liknade många andra av förlagets produktioner, och följde länge den vanliga ordningen. Men i det senare skedet av boken och dess slutförande blev situationen annorlunda.

– Det var så klart en förödande nyhet för oss alla att höra om Tereses sjukdom och den fart den fortskred i. Det var särskilt drabbande för min redaktör som arbetade nära Terese och hela Rörelserik-projektet. Jag är väldigt stolt och imponerad av hur hela teamet arbetat med situationen. 

Kände ett stort ansvar inför att fullborda Tereses vision

Terese och hennes familj utsåg en nära vän och kollega, Jane Haglund, för att slutföra projektet. Jane är till yrket fotograf och ingenjör och arbetade med boken på sin fritid. 

– Den här boken var Terese både glad och stolt över, säger Jane Haglund i ett pressmeddelande. Det betydde mycket för henne att veta att den skulle färdigställas, ett löfte jag tidigt gav henne när hon blev sjuk. Terese var alltid mån om sin omgivning och ville att alla skulle må bra, då mådde hon själv bra. Genom den här boken kan hennes budskap om rörelseglädje fortsätta inspirera och stärka många barn och vuxna under lång tid framöver, vilket var Tereses dröm när hon skrev den.

Kevin Shearman berättar att Jane fick agera utefter Tereses önskemål och det ordnades snabbt en fullmakt som gjorde att hon kunde ta nödvändiga beslut och se till att arbetet med boken fortskred.

– Detta betydde att Jane kunde ta över och styra projektet i land, säger han. Vi hade turen att en stor del av boken redan var färdig innan Terese blev sjuk och det var mestadels designaspekter som behövde mer arbete. Min redaktör bytte snabbt fokus och lyckades få en nära kontakt med Jane, för att behålla Tereses vision. Så boken är i stort det den skulle ha varit om inte Terese blivit sjuk, men vi kände ett stort ansvar inför att fullborda Tereses önskan och vision på rätt sätt. 

Var det hela tiden självklart att boken skulle komma ut?

– När vi först fick höra talas om Tereses sjukdom följde en kort tid av ovisshet. Vi visste inte om eller hur vi skulle fortsätta projektet. Men så snart Terese själv berättade att vi skulle fortsätta trots allt som hänt så fanns det ingen tvekan. Vår ambition att fullfölja den blev också förstärkt av hennes önskan att donera intäkterna till Cancerfonden postumt.

Svår balansgång mellan att vara affärsmässig och samtidigt vara människa

Att färdigställa och ge ut en bok postumt för med sig ett flertal utmaningar. Som förlagschef upplever Kevin att den största utmaningen har varit att hålla bokens produktion och lansering affärsmässig. 

– Man känner väldigt dåligt samvete kring att sätta gränser för utgifter när man är medveten om kontexten som boken skapas i, men det är mitt jobb som förlagschef att försäkra mig om att våra böcker kan bära sig själva och att försäljningen är på den nivå vi vill ha den. Att hålla en balans mellan att vara affärsorienterad och samtidigt vara människa har varit svårt – och jag hoppas jag har lyckats på något vis. 

En annan utmaning har varit att försäkra andra om att förlaget inte försöker dra vinst av de tragiska omständigheterna. 

– Jag ville inte under någon omständighet ”sälja” på Tereses sjukdom och vi har varit bestämda i att det inte ska användas som ett marknadsföringsverktyg, säger Kevin. Så, vårt team har sett till att stödja både Janes och Tereses familj och gett dem all hjälp vi möjligen kan, för att de ska kunna marknadsföra boken på ett sätt som är personligt och i linje vad Terese hade velat. 

Att lägga mycket pengar på marknadsföring har varit lockande, men som med alla böcker finns det en budget att följa och det hjälper inte att satsa på marknadsföringsstrategier som inte kommer ge avkastning. Det har dock varit mer flexibilitet kring Rörelserik än vad Ehrlin Publishing vanligtvis ger sina titlar.

– Jane har gjort ett fantastiskt jobb med att kommunicera till sitt nätverk och vi har stöttat henne med PR-insatser och säkrat tillgång till bokens alla format till vem och var det än behövts. Vi har också arbetat aktivt med att marknadsföra boken till återförsäljare och kedjor som har möjligheten att ta in stora lager av boken och samtidigt möta alla de krav som Jane, hennes nätverk och vår PR ställer.

Vilka tankar och känslor har ni på förlaget nu när det närmar sig utgivning, om att publicera Tereses sista budskap?

– Jag ser verkligen fram emot lanseringen av Rörelserik den 21 oktober. Det är en fantastisk bok och vi har redan sålt 850 exemplar genom förhandsbokningar. Men såklart går mina tankar främst till Terese, hennes man och hennes barn. Det kommer vara en emotionell tid full av blandade känslor. Boken är bara en liten del av det arv som Terese lämnar efter sig. Jag hoppas att Tereses anhöriga kommer vara nöjda med slutprodukten och att vi, på något litet vis, har kunnat hylla den fantastiska fru och mamma hon var, säger Kevin Shearman.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se