ANNONS

Peter Handke tänker aldrig mer svara på frågor från journalister

Peter Handke utanför sitt hus i Frankrike. Arkivbild: Francois Mori/AP/TT.

Peter Handke, årets Nobelpristagare i litteratur, tänker ”aldrig mer” svara på frågor från journalister, skriver Dagens Nyheter.

Det förklarade han på tisdagskvällen under ett besök i sin gamla hemby Griffen i Österrike. Handke skulle bland annat motta hyllningar från den lokale borgmästaren, men när en reporter bad honom att kommentera den senaste tidens kritik mot honom brast tålamodet för författaren.

– Reaktioner, reaktioner, reaktioner. Jag är en författare, liksom Tolstoj, Homeros, Cervantes, så låt mig vara i fred och ställ inte sådana frågor, sade han enligt DN, som citerar den österrikiska radiostationen ORF Kärnten.

Han förklarade också att han ”aldrig mer” tänker svara på frågor från journalister. Efteråt ställdes ett planerat framträdande på onsdagen in.

Kontroversen handlar bland annat om att Handke uttryckt sitt stöd för den krigsbrottsanklagade serbiske presidenten Slobodan Milosevic. Svenska Akademiens val av Peter Handke har kritiserats av bland andra Amerikanska Pen och Albaniens premiärminister.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se