Dagens boktips med mera – 13 oktober 2019

När han kom på 1960-talet revolutionerade han musiken genom ett sparsmakat uttryck och texter som var lika delar protestsånger som lyrik. Genom åren har han sedan fått en allt större publik. 13 oktober 2016 fick han Nobelpriset.

Hur känns det att vara helt ensam i sitt slag? Det finns bara en sångare som fått världens mest kända litterära pris.

En klassiker som blev ännu mer klassisk – av Nobelpriset

Den 13 oktober är inte dagen då Bob Dylan föddes, men däremot dagen då han fick sitt Nobelpris i litteratur 2016. Och aldrig någonsin förr har väl den församlade pressen som stod och väntade på vem som var årets pristagare blivit lika förvånad, nästan chockad. En sångare? Men jo, det var sant. Dylan, som föddes 1941 i Minnesota, kan förvisso sätta en hel del på sitt visitkort, som singer-songwriter, författare, poet och så vidare, men i allt får man nog säga att han redan under sin livstid är en legend, oavsett område.

Som musiker blev han företrädare för en hel generation via sina sånger på 1960-talet, och det ekade av Blowin’ in the wind på var och varannan radio över hela världen. Han har redan från början riktat kritik mot världen och samhället, men de flesta ämnen ryms i hans katalog. Och som den folksångare han var från början har han gjort det till en vana att ibland ändra helt på sina klassiska sånger när han framför dem live, både musikaliskt och textmässigt.

När han gick från folksångare till ett mer bandbetonat uttryck fick han inledningsvis många av sina trogna fans emot sig, som då kallade honom svikare. Varför alla dessa instrument?

2019 är han en av de mest kända musikerna genom tiderna, mycket för just det som han fick Nobelpriset för, sångtexter som bär på en inneboende poetisk lyskraft och som ständigt förvånar den nytillkomne lyssnaren.

Bland böckerna om honom finns: Bob Dylan : den definitiva sångboken, Bakhålls litterära ljud D. 1, Dylan i 60-talet : tematiken i Bob Dylans sångtexter och dikter 1961–67, Bob Dylan, 100 Songs, Bob Dylan: The Never Ending Star, Bob Dylan: Highway 61 Revisited och Röstens litteratur: Bob Dylans betydelser.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det för första gången sedan vi började lista dem inte en enda ny bok på dagens datum. Men i fjol kom det … hela sju böcker. Några av dem var …

Så skapas känslor : Hjärnans hemliga liv

Så skapas känslor : Hjärnans hemliga liv

Känns min rädsla och glädje på samma sätt som din? Hur kan du veta om någon är arg – eller ledsen? Varför verkar känslor uppstå automatiskt? Kan vi kontrollera känslorna med förnuftet?Lisa Feldman Barrett presenterar här en banbrytande teori om känslornas källa. Läs mer »

Sex och lögner

Sex och lögner

<span>Efter sitt internationella genombrott med romanen <em>Vaggvisa</em> kommer nu Leïla Slimanis reportagebok Sex och lögner. Slimani reser runt i Marocko, det land hon växte upp i, och träffar kvinnor – forskare, sociologer, journalister, helt vanliga människor - och pratar om de två roller som står till buds för kvinnor: oskuld eller hustru. Läs mer »

La cheffe, roman om en kock

La cheffe, roman om en kock

<blockquote>

Marie NDiaye blir en alltmer oundg&auml;nglig f&ouml;rfattare f&ouml;r var roman hon skriver. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 13 oktober

2018 var senaste nyheterna att Över en miljon egenutgivna titlar i USA 2017.

2017 hittar vi BookBeat: Talsyntes skapar många rättighetsfrågor och Nästa generations ljudbokstjänster låter dig välja bland 100 röster.

2016 kunde du läsa att Nobelpriset i litteratur 2016 Bob Dylan.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL