ANNONS

PEN America: Beklagar djupt Nobelkommitténs val av Peter Handke

År 2001 åtalades Slobodan Milošević av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag för bland annat krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under Bosnien- och Kosovokriget. Foto: Dafinchi, iStock.

”Vi är förstummade av valet av en författare som använt sin offentliga röst till att undergräva historisk sanning och erbjuda publikt bistånd till förövare av folkmord”, skriver Amerikanska PEN som svar på att Peter Handke får Nobelpriset i litteratur.

Visst har det hörts protester mot valet igår, det som pristagaren Peter Handke kallade modigt av Svenska Akademien kallar nu andra dumdristigt med tanke på att uppdraget var att återupprätta Nobelprisets rykte.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

I ett uttalande på sin hemsida går Amerikanska PEN genom sin president Jennifer Egan till kraftigt angrepp och skriver redan i rubriken att de ”djupt beklagar valet av Peter Handke” som pristagare. De skriver att de normalt sett inte kommenterar andra institutioners [som Svenska Akademiens] litterära priser. ”Vi erkänner att dessa beslut är subjektiva och att kriterierna inte är likartade”, skriver PEN och fortsätter sedan med att konstatera att offentliggörandet av Nobelpriset 2019 till Peter Handke måste utgöra ett undantag och följer det med en kraftfull formulering:

”Vi är förstummade av valet av en författare som använt sin offentliga röst till att undergräva historisk sanning och erbjuda publikt bistånd till förövare av folkmord, som Serbiens förra president Slobodan Milosevic och Bosnien-serbiska ledaren Radovan Karadzic.”

PEN menar att en författare som ihärdigt ifrågasatt noga dokumenterade krigsbrott inte förtjänar att hyllas för ’språklig genialitet’.

”I en tid av ökad nationalism, enväldigt ledarskap och utbredd desinformation runtom i världen, förtjänar den litterära gemenskapen bättre än det här. Vi beklagar djupt Nobelkommitténs val”, avslutar PEN America.

ANNONS

Även på andra håll kritiseras valet. Till The Guardian säger exempelvis författaren Hari Kunzru om Handke: ”Han är en duktig författare, som kombinerar stor insikt med chockerande etisk blindhet”.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se