PEN America: Beklagar djupt Nobelkommitténs val av Peter Handke

År 2001 åtalades Slobodan Milošević av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag för bland annat krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under Bosnien- och Kosovokriget. Foto: Dafinchi, iStock.

”Vi är förstummade av valet av en författare som använt sin offentliga röst till att undergräva historisk sanning och erbjuda publikt bistånd till förövare av folkmord”, skriver Amerikanska PEN som svar på att Peter Handke får Nobelpriset i litteratur.

Visst har det hörts protester mot valet igår, det som pristagaren Peter Handke kallade modigt av Svenska Akademien kallar nu andra dumdristigt med tanke på att uppdraget var att återupprätta Nobelprisets rykte.

I ett uttalande på sin hemsida går Amerikanska PEN genom sin president Jennifer Egan till kraftigt angrepp och skriver redan i rubriken att de ”djupt beklagar valet av Peter Handke” som pristagare. De skriver att de normalt sett inte kommenterar andra institutioners [som Svenska Akademiens] litterära priser. ”Vi erkänner att dessa beslut är subjektiva och att kriterierna inte är likartade”, skriver PEN och fortsätter sedan med att konstatera att offentliggörandet av Nobelpriset 2019 till Peter Handke måste utgöra ett undantag och följer det med en kraftfull formulering:

”Vi är förstummade av valet av en författare som använt sin offentliga röst till att undergräva historisk sanning och erbjuda publikt bistånd till förövare av folkmord, som Serbiens förra president Slobodan Milosevic och Bosnien-serbiska ledaren Radovan Karadzic.”

PEN menar att en författare som ihärdigt ifrågasatt noga dokumenterade krigsbrott inte förtjänar att hyllas för ’språklig genialitet’.

”I en tid av ökad nationalism, enväldigt ledarskap och utbredd desinformation runtom i världen, förtjänar den litterära gemenskapen bättre än det här. Vi beklagar djupt Nobelkommitténs val”, avslutar PEN America.

Även på andra håll kritiseras valet. Till The Guardian säger exempelvis författaren Hari Kunzru om Handke: ”Han är en duktig författare, som kombinerar stor insikt med chockerande etisk blindhet”.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL