Dagens boktips med mera – 2 oktober 2019

Att förändra ett helt land inom flera områden måste ses som omöjligt för individen, men det finns fina exempel, som dagens födelsedagsbarn Gandhi. Eller kanske Greta?

Då och då framträder en människa som sätter spår för all framtid. Gandhi var utan tvekan en av de människorna, född på dagens datum.

Att påverka utan våld och med massornas hjälp

Idag föddes Gandhi 2 oktober 1869, i Porbandar, Indien. Till yrket var han advokat, politiker och andlig ledare, men han jobbade också mycket för att landet skulle bli självständigt gentemot Brittiska imperiet. Han var uppväxt i en familj där inte mycket saknades, och kunde utbilda sig till skillnad från många andra unga på den tiden. Under studietiden och därefter bodde han också under perioder i Storbritannien och Sydafrika.

Tydlig förespråkare för icke-våld, vilket tragiskt ledde till att han mördades av en fanatiker strax efter att han uppnått målet med ett självständigt Indien. Mycket av hans arbete har under historien inspirerat medborgarrättsrörelser runt om i världen. Under sina aktiva år bekämpade han bland annat fattigdomen, som då var utbredd i landet, och arbetade för kvinnans frigörelse och vänskap över de religiösa gränserna.

Hans fullständiga namn var Mohandas Karamchand Gandhi, men han kallades allmänt Mahatma Gandhi.

Intressanta titlar: Från Brittiska Indien till Huseby bruk : järnvägen som arena för modernitet och kolonialism under lycksökaren och järnvägsentreprenören Joseph Stephens tid i Indien 1860–69 och INDIEN: historisk översikt, det moderna Indien, hinduismen, kastsystemet, heliga kor, livsattityder o etikettsregler, bilder av Indien.

Och på tal om att påverka miljoner människor: No One is Too Small to Make a Difference, av Greta Thunberg (en samling av hennes tal), och Scener ur hjärtat (utökad pocket), skriven av familjen Thunberg/Ernman.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det runt 140 titlar på svenska.

Denna dag i Boktuggs historia – 2 oktober

2018 var senaste nyheten att Bookbeat fick 43 000 nya abonnenter under sommaren 2018 och Äntligen – EU tog beslut om lägre moms på digitala böcker.

2017 stod det att läsa att Kerstin Almegård blir Bonnier Faktas nya förläggare och Tre hockeystjärnor räckte inte för att sälja mer än Stenmark.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL