Tre hockeystjärnor räckte inte för att sälja mer än Stenmark

Börje Salming och Nicklas Lidström signerar i Sportförlagets monter på Bokmässan 2017.

Sportförlaget hade även i år långa signeringsköer till sin monter. Där satt nämligen tre hockeylegendarer: Börje Salming, Nicklas Lidström och Magnus ”Sigge” Svensson. Men de nådde inte riktigt upp till Ingemar Stenmark 2016.

– Det är kul att det är så stort intresse för böckerna. Förra året var det helt galet med Stenmark. Då hade vi först tänkt ta dit 600 böcker men så bestämde vi oss för att ta 1 200 och sålde slut ändå, säger Roger Grym, förlagschef på Sportförlaget.

Riktigt lika mycket böcker lyckas inte trion med hockeylegendarer sälja. Sportförlaget hade plockat med sig runt 300 exemplar av varje och hade på lördagen sålt knappt hälften. Men köerna ringlade långa och många passade på att ta selfies tillsammans med sina gamla idoler.

Dessutom hade Sportförlaget med sig en titel, Bebben, som kanske framför allt kommer att bli en storsäljare i Göteborg. Bertil ”Bebben” Johansson gjorde 162 mål på 267 allsvenska matcher och blev skyttekung två gånger, 1958 och 1961. Men han var inte bara målskytt – han var dribbler, framspelare, playmaker, underhållare och artist. Han är en legend i Göteborg och personifierar den klassiska Göteborgsfotbollen.

Intresset för sportbiografier håller i sig. Sportförlaget provar nu även lite mer lokala bokprojekt, exempelvis Magnus ”Sigge” Svensson som visserligen är välkänd av hockeyfans i hela Sverige men som i ännu högre grad bland Leksandsfans. Med Leksands IF har han spelat SM-final, men också åkt ur högsta serien och tagit sig upp igen. Han har även spelat i NHL och Schweiz i tre olika omgångar.

Jag har själv ett förflutet som sportjournalist och att jag en gång i tiden fick Toronto Maple Leafs som favoritlag beror faktiskt på en bok: Börje Salming – blod svett och hockey: 17 år i NHL av Gerhard Karlsson från 1991. En biografi som numera bara går att hitta på bibliotek eller antikvariat.

– Nu har de ju ett spännande lag med många unga talangfulla killar på gång i Toronto, konstaterar Börje Salming när jag får en selfie med de tre legenderna.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Bokmässan 2017: Magnus ”Sigge” Svensson, Nicklas Lidström, Sölve Dahlgren och Börje Salming.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL