Dagens boktips med mera – 29 september 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Många poeter får leva sina liv i undanskymd stillhet, medan ett fåtal slår igenom stort och blir klassiska. Som W. H. Auden, som gett oss flera odödliga verk.

W. H. Auden skrev en klassisk dikt om döden, smärtsamt sann och vacker.

En författare som älskade lugnet

På detta datum dog W. H. Auden, 29 september 1973. Född i Storbritannien 21 februari 1907 och utan tvekan en av de riktigt stora poeterna under förra århundradet. Man räknar att han kan sätta upp 400 dikter på sin verkslista, och till det kommer en del essäer och kritik. Han sa själv att mycket av inspirationen och kärleken till språket kom från kyrkans värld, både hans morfar och farfar var präster. Han var också amerikansk medborgare från 1946.

I och med religionen som han bar med sig från barndomen fanns kristendomen hela tiden med honom, men han hade också en förkärlek för naturen. En av hans mest kända dikter är Funeral Blues, här citerad på svenska ur Annika Borgs bok Inga fler dagar inom parentes.

Begravningsblues
Stanna alla klockor, stäng av din telefon,
tysta hunden med ett ben där den gläfser i vrån,
täck över pianot och låt kistan bäras ut
till de sörjandes tårar och trummans förstämda salut.

Må flygplanens klagan betyga vår nöd
där de ristar sitt budskap i skyn: HAN ÄR DÖD
klä duvorna i kräppkragar på städernas torg,
låt polisen bära svarta handskar av sorg.

Han var mitt norr, mitt söder, mitt väst och öst,
min arbetsvecka och min söndagströst,
min dag, min afton, mitt tal, min sång;
jag visste inte att kärleken skulle ta slut en gång.

Stjärnorna behövs inte; blås ut varenda en.
Montera ner molnen och ta isär solen sen,
sopa ren skogen och töm haven på deras innehåll;
ty från och med nu spelar ingenting mer någon roll.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps … en enda ny, liten bok.

Denna dag i Boktuggs historia – 29 september

2018 var senaste nyheten att Försäljningsrekord hos Bonniers och Norstedts på Bokmässan.

2017 skrev vi att Glöm mig av Alex Schulman är Årets bok 2017, och Berghs förlag trivs bra med sin monterplats på Bokmässan. Men också att Martin Widmark och Helena Willis möter lässugna fyror och att Ellerströms säljer böcker på gammalt hederligt vis på mässan.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.