ANNONS

Glöm mig av Alex Schulman är Årets bok 2017

Vinnaren av Bonniers Bokklubbars litteraturpris Årets bok är Alex Schulman för Glöm mig (Bookmark förlag). Priset avgörs av läsarnas röster.

På Bokmässans Hälso- och livsstilsscen presenterades på fredagen vem som tilldelas Årets bok 2017. På första plats kom Glöm mig av Alex Schulman (Bookmark), på andra plats Störst av allt av Malin Persson Giolito (Wahlström & Widstrand) och på tredje plats Vargarnas tid av Elisabeth Nemert (Forum).

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Priset Årets bok instiftades förra året av Bonniers Bokklubbar, och delades även då ut på mässan. I år var 12 titlar nominerade, och de tillkännagavs i april. Sedan dess har läsarna kunnat rösta på sin favorit. Kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska, vilket förlag som har gett ut boken spelade ingen roll. Röstningen stängde den 20 augusti.

– Det är ett mycket större engagemang i år, säger Petra Nuhma, Marketing & PR specialist på Bonniers Bokklubbar, vilket inte minst märks på mängden folk som har samlats för prisutdelningen.

Titti Schultz är den som delar ut priset och hon meddelar att det var mycket jämnt mellan böckerna som var tre i topp. Hon poängterar att det har varit möjligt att rösta flera gånger, men att alla dubbletter har tagits bort ur beräkningen. Resultatet visare sig ändå vara detsamma.

Alex Schulmans Glöm mig handlar om författarens egen mammas alkoholmissbruk och hur det är att vara medberoende. Han berättar att det var en tung bok att skriva, han fick ta många pauser och säger att det var en ”otroligt fysiskt ansträngande upplevelse”.

ANNONS

– Det är den stora historien om mitt liv och min barndom, säger Alex, som erkänner att han var väldigt nervös innan han steg upp på scenen och fick ta emot priset.

– Jag har aldrig fått ett pris i hela mitt liv. Och när jag plötsligt får ett så är det inte vilket pris som helst, utan ett pris som svenska folket delar ut till en enskild författare för en enskild bok han eller hon skrivit. Finare än så kan det väl inte bli? Jag är väldigt glad och hedrad.

Schulmans förläggare Claes Ericson från Bookmark förlag ansluter sig till Alex på scenen tillsammans med redaktör Stephanie Demmler. Han får frågan om han vågade hoppas på att Glöm mig skulle vinna.

– Ja, det gjorde jag, det är otroligt välförtjänt. Vi ger ut böcker som blir lästa, och det här priset är ett kvitto på det!

Bilden: Alex Schulman, Titti Schultz, Claes Ericson och Stephanie Demmler.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se