ANNONS

Glöm mig av Alex Schulman är Årets bok 2017

Vinnaren av Bonniers Bokklubbars litteraturpris Årets bok är Alex Schulman för Glöm mig (Bookmark förlag). Priset avgörs av läsarnas röster.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

På Bokmässans Hälso- och livsstilsscen presenterades på fredagen vem som tilldelas Årets bok 2017. På första plats kom Glöm mig av Alex Schulman (Bookmark), på andra plats Störst av allt av Malin Persson Giolito (Wahlström & Widstrand) och på tredje plats Vargarnas tid av Elisabeth Nemert (Forum).

Priset Årets bok instiftades förra året av Bonniers Bokklubbar, och delades även då ut på mässan. I år var 12 titlar nominerade, och de tillkännagavs i april. Sedan dess har läsarna kunnat rösta på sin favorit. Kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska, vilket förlag som har gett ut boken spelade ingen roll. Röstningen stängde den 20 augusti.

ANNONS

– Det är ett mycket större engagemang i år, säger Petra Nuhma, Marketing & PR specialist på Bonniers Bokklubbar, vilket inte minst märks på mängden folk som har samlats för prisutdelningen.

Titti Schultz är den som delar ut priset och hon meddelar att det var mycket jämnt mellan böckerna som var tre i topp. Hon poängterar att det har varit möjligt att rösta flera gånger, men att alla dubbletter har tagits bort ur beräkningen. Resultatet visare sig ändå vara detsamma.

Alex Schulmans Glöm mig handlar om författarens egen mammas alkoholmissbruk och hur det är att vara medberoende. Han berättar att det var en tung bok att skriva, han fick ta många pauser och säger att det var en ”otroligt fysiskt ansträngande upplevelse”.

– Det är den stora historien om mitt liv och min barndom, säger Alex, som erkänner att han var väldigt nervös innan han steg upp på scenen och fick ta emot priset.

– Jag har aldrig fått ett pris i hela mitt liv. Och när jag plötsligt får ett så är det inte vilket pris som helst, utan ett pris som svenska folket delar ut till en enskild författare för en enskild bok han eller hon skrivit. Finare än så kan det väl inte bli? Jag är väldigt glad och hedrad.

Schulmans förläggare Claes Ericson från Bookmark förlag ansluter sig till Alex på scenen tillsammans med redaktör Stephanie Demmler. Han får frågan om han vågade hoppas på att Glöm mig skulle vinna.

– Ja, det gjorde jag, det är otroligt välförtjänt. Vi ger ut böcker som blir lästa, och det här priset är ett kvitto på det!

Bilden: Alex Schulman, Titti Schultz, Claes Ericson och Stephanie Demmler.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL