Förlagssystem i Falun är till salu, enligt rykten. Foto: Sölve Dahlgren.

Rykten: Förlagssystem är till salu – Bokus och Amazon tänkbara köpare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ett envist rykte säger att Förlagssystem är till salu. Men vem kan och vill köpa Sveriges största distributör av böcker? Akademibokhandeln/Bokus är en kandidat men det kan också vara Amazons väg in i Sverige.

De senaste veckorna har Boktugg fått flera tips om att Förlagssystem är på väg att säljas. Det är ingen hemlighet att den minskade försäljningen av pappersböcker slår mot distributörerna vars inkomster till stor del kommer från provision på böcker som lämnar lagret. Dessutom har bokhandeln jobbat hårt för att minska returerna – en annan intäkt.


ANNONS


Enligt vissa källor skulle en affär vara nära förestående, medan andra menar att det bara är rykten som florerat länge. Det senaste officiella bokslutet är daterat april 2018. Där omsatte Förlagssystem 279,7 Mkr och gjorde ett rörelseresultat på 10 Mkr. Det var en kraftigt minskad omsättning jämfört med året före (306,4 Mkr) men även ett förbättrat resultat (2017 var förlusten -2 Mkr). Hur verksamhetsåret som avslutades 30 april gick vet vi inte ännu men enligt VD Pär Nilsson var det ”ett normalår” för bolaget.

2011 togs den nya logistikanläggningen i Falun i drift med 44 000 kvadratmeter lager. I Falun har man enligt hemsidan 250 medarbetare, 2 stycken sorteringsmaskiner, 4 stycken packmaskiner, 57 000 pallplatser och 86 000 plockplatser. Uppdragsgivarna är förlag, bokklubbar, internetbokhandlare och bokhandelskedjor som i olika omfattning utnyttjar bolagets tjänster.

ANNONS

Så är Förlagssystem till salu?

– Sådana rykten kommer upp med jämna mellanrum i en liten bransch som vår. Jag har varit VD i bolaget i fem år och det är inte första gången det spekuleras om framtida ägarbild. Min uppgift är att driva företaget så jag rekommenderar som alltid när jag får frågor av denna typ, att man kontaktar ägarna direkt, säger Pär Nilsson, VD för Förlagssystem och tillägger:

– Förlagssystem har stabil ekonomi och stabila ägare. Det är bra då vi behöver investera och utveckla vår verksamhet för våra kunders bästa.

Enligt flera förlag som varit i kontakt med Boktugg så hade Förlagssystem problem med bland annat inleveranser under sommaren. Men det ska nu vara löst enligt Pär Nilsson.

– Angående leveranstiderna så är vi helt ikapp nu. Vi bytte WMS-system (lagersystem) i maj månad, vilket är det största ingrepp man kan göra i ett distributionsföretag som Förlagssystem. Det är en stor satsning som kommer ge våra kunder bättre kvalitet och säkrare leveranstider i framtiden, säger Pär och tillägger:

– Som alltid när man gör så stora systemförändringar uppstår det barnsjukdomar som har påverkat våra leveranstider. Nu är det tillrättat och våra leveranser fungerar på ett bra sätt igen.

Enligt försäljningsstatistiken för första halvåret så sjönk försäljningen av pappersböcker räknat i antalet exemplar med 7,6 procent jämfört med samma tid förra året.

– Gällande volymerna så märker vi ungefär samma utveckling som branschen i övrigt. Dock är första halvåret, för alla i branschen, relativt svagt och titelberoende. Det andra halvåret präglas av många fler titlar med större upplagor som då ger en mer rättvisande bild av hur försäljningen av pappersboken går, säger Pär Nilsson.


ANNONS


2007 förvärvade stiftelsen Natur & Kultur 40 procent av aktierna i Förlagssystem från Lindblads Bokförlag AB. Så vad säger de om ryktet?

– Förlagsbranschen är relativt liten och det finns alltid något rykte på gång om någon möjlig affär. Vi får ofta förfrågningar kring detta, och vi har som alltid inga kommentarer att ge till denna typ av rykten, säger Per Almgren på Natur & Kultur.

Vilket är helt naturligt. Men vilka är kandidaterna att köpa Förlagssystem, eller rent teoretiskt en omvänd affär där Förlagssystem köper eller går samman med en annan aktör? Som konkurrenten Stjärndistribution belägen i Hofors endast 45 km från Falun där Förlagssystem håller hus.

– Jag har också hört ryktet. Men nej, vi varken köper eller blir uppköpta, säger Peter Boqvist, VD på Stjärndistribution.

Förlagssystem har numera konkurrens av Stjärndistribution och även Speed, är den svenska bokmarknaden för liten för flera distributörer?
– Den svenska bokmarknaden har länge levt med tre distributörer och det har fungerat bra. Det är bra med konkurrens då det sporrar till utveckling och framdrift. Hur det kommer se ut i framtiden beror på utvecklingen i bokbranschen generellt och i synnerhet hur pappersbokens försäljning kommer stå sig i framtiden, säger Pär Nilsson, VD för Förlagssystem.

Köp av Förlagssystem – Amazon går in i Sverige?

Så, är då detta bara ännu ett av rykten i mängden eller pågår intensiva förhandlingar om en affär kring Förlagssystem? Vi kan väl börja med att titta på vilka som skulle kunna köpa. Speed Logistics köpte Samdistribution av Bonniers. De skulle givetvis kunna stärka sitt grepp om den svenska bokdistributionen.

En annan logisk köpare är Volati och Akademibokhandeln. Bokus finns redan i Falun nära Förlagssystem och en affär skulle ge dem fördelar. Skulle Konkurrensverket godkänna en sådan affär? Oklart.

Adlibris skulle teoretiskt också kunna vara en köpare men givet den ekonomiska situationen för dem så är det knappast troligt, de har dessutom investerat i sitt eget lager i Morgongåva.

Ett annat namn som dyker upp i ryktesfloran är Amazon. Om de vill etablera sig i Sverige är det givetvis en motorväg rakt in i hjärtat av den svenska bokdistributionen. De är dessutom en av få aktörer som kan fylla tomma lagerytor i Falun med böcker för att kanske lägga under sig hela den nordiska marknaden.

– Om jag vore Amazon så skulle det vara den enklaste vägen in. Köp ett färdigt lager som redan är specialiserat på böcker och du kan vara igång imorgon, säger en person med insyn i ehandel och tredjepartslogistik.

Skulle Natur & Kultur vilja göra en affär som öppnar dörren till Sverige för Amazon? Det känns tveksamt. Å andra sidan, skulle en stiftelse tacka nej till ett riktigt saftigt bud? Amazon kan i princip betala nästan hur mycket som helst. Om de känner för det. En miljard eller två spelar mindre roll för dem.

Det var de spektakulära kandidaterna. En tråkigare men mer logisk köpare av Förlagssystem är någon av alla de tredjepartslogistikföretag som finns i Sverige och sysslar med ehandel. Det byggs lager på löpande band runtom i Sverige åt dessa bolag. Inte för böcker men för alla möjliga andra varor. Förlagssystem har redan idag andra varor än böcker i sitt lager. Här finns aktörer som Postnord, DHL, Aditro, Schenker och DSV som alla vill växa inom 3PL. Frågan är om det ska ske genom böcker?

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL