Bokförsäljningsstatistiken 2019: Streamade format ökar, alla andra minskar

Erik Wikberg, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och rapportförfattare till Bokförsäljningsstatistiken. Foto: Nicklas Gustafsson

Den totala bokförsäljningen minskar i kronor, men ökar i antalet sålda exemplar. Detta beror på streamingtjänsternas framfart. Det visar ny statistik för första halvåret 2019.

Den totala bokförsäljningen minskade med 0,4 procent i kronor räknat under det första halvåret 2019 jämfört med samma tidsperiod föregående år, visar rapporten Bokförsäljningsstatistiken. Räknat i antal sålda exemplar ökade försäljningen med 5,1 procent. Förklaringen till volymuppgången är en starkt ökande försäljning i digitala abonnemangstjänster, skriver Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen i ett pressmeddelande.

Bokförsäljningen minskade under första halvåret 2019 i fysisk bokhandel, internetbokhandel/bokklubbar och dagligvaruhandel. De digitala abonnemangstjänsterna visar en ökning med 25,3 procent i kronor räknat. Internetbokhandeln, som i rapporten är ihopslagen med bokklubbar, minskade med 4,8 procent. Den fysiska bokhandeln minskade med 5,1 procent och dagligvaruhandeln minskade med 9,1 procent.

Totalt sett ökade antalet sålda exemplar under perioden, med 5,1 procent – enbart tack vare streamingtjänsterna som ökade sin volym med 25,7 procent. Bortsett från streamingtjänsterna minskade volymen med 7,6 procent. I fysisk bokhandel minskade antalet sålda exemplar med 5,6 procent, i internetbokhandel/bokklubbar med 8,5 procent och i dagligvaruhandel med 9,4 procent.

– Det är tydligt att branschen genomgår en genomgripande digitalisering. Det positiva i den senaste statistiken är att fler antal böcker konsumeras när digitala abonnemangstjänster växer. Det oroväckande är att de totala intäkterna trots det minskar, säger rapportförfattaren Erik Wikberg som är forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Endast digitala ljudböcker och e-böcker i digitala abonnemangstjänster ökade under försäljningsperioden. Inbundna böcker minskade med 5,6 procent i kronor räknat, pocketböcker med 6,7 procent och övriga format med 5,3 procent. Digitala böcker sålda i internetbokhandel och fysisk bokhandel minskade. Allra mest minskade fysiska ljudböcker, det vill säga ljudböcker sålda på fysiska lagringsminnen. Dessa minskade med 24,6 procent, vilket trendmässigt kunnat noteras även under tidigare mätperioder.

Försäljningen av barn- och ungdomsböcker minskade med 4,8 procent räknat i kronor. Detta är ett trendbrott eftersom barnboksförsäljningen stadigt har ökat sedan 2013.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL