ANNONS

Dagens boktips med mera – 26 september 2019

Denna dag föddes T. S. Eliot år 1888. Han fick Nobelpriset i litteratur, som så många andra författare som fötts i just september, tycks det. Finns det en röd tråd?

Dagens Nobelpristagare är T. S. Eliot, en av våra riktigt stora poeter.

En Nobelpristagare med lyriken som område

Det som slår mig när jag sitter och skriver boktipsen för slutet av september är att det är väldigt många manliga Nobelpristagare som fötts just denna tidiga höstmånad. Till dessa räknar vi dagens födelsedag, som är T. S. Eliot. Han föddes 26 september 1888, i södra delarna av USA. Dog 1965, i London, där han bott sedan 1914. Nobelpriset fick han år 1948, främst för sin poesi. Det öde landet räknas som hans mest spridda verk.

April är den grymmaste månaden, den driver
syrener ur den döda marken, blandar
minne och åtrå, kittlar
stela rötter med vårregn.
(Första raderna ur första delen, De dödas begravning)

Bland verken på svenska finns Cats : de knepiga katternas bok, Det öde landet och Om kritik.

På dagens datum dog författaren Scott M Peck. Om du vill bekanta dig med honom finns bland annat böckerna Golf för själen och Den smala vägen – Om kärlek och sanning och modet att utvecklas.

Nya böcker som släpps idag

Idag trettiotvå nya böcker, och en lagom uppladdning inför bokmässan senare i veckan.

Inför hans blick

Inför hans blick

Denna dag i Boktuggs historia – 25 september

2018 var senaste nyheten att Adlibris startar ny butik – för inredning via ehandel under namnet Bondeco och Alternativ bokmässa sponsrad av Nya tider stoppas.

2017 skrev vi om att Moa-Lina Olbers Croall får Carl von Linné-plaketten och Elsie Petrén nominerad till Spårhunden för tredje gången. Men också att LitterArt Gästabud i Nyköping firar fem år.

2016 var nyheten först och främst att Bokmässans svajiga förhållningssätt till högerextrem närvaro kritiseras och Bokmässan 2017 – tema Bildning och Finland.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL