ANNONS

Bokmässans svajiga förhållningssätt till högerextrem närvaro kritiseras

Hade Nya Tider på Bokmässan att göra överhuvudtaget? Arrangörerna själva vacklade i år fram och tillbaka i sin ståndpunkt innan de till slut sa ja med hänvisning till juridiken. Kritiken efteråt riktas framförallt mot att Bokmässan inte redan från början varit tydliga med var de står i frågan.

– Jag hade accepterat vilket beslut som mässan än hade fattat, bara de hade kunnat argumentera för sin ståndpunkt.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Så sa Åsa Linderborg, Aftonbladets kulturchef, på en extrainsatt diskussion under mässan där Bokmässans hantering av radikala grupper debatterades. Hon fick medhåll av GP:s ledarskribent Adam Cwejman som menar att man borde varit förberedd på att även röster med obehagliga åsikter kommer vilja delta på mässan.

ANNONS

– Yttrandefrihet är rätten att få tala, inte privilegiet att få höras i alla sammanhang, citerar GP Cwejman idag. Men om Bokmässan vill behålla sin roll som ett öppet idétorg, då förpliktigar det också. Det viktigaste är att Bokmässan är konsekvent i sitt agerande.

Bokmässans slutgiltiga ja, som kom till efter att man först sagt ja och sen nej innan man åter ändrade sig, grundades på juridik enligt Bok & Biblioteks VD Maria Källsson:

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

– Det här är en komplex fråga. Att det finns vitt skilda uppfattningar om vad som är rätt och fel har de senaste veckornas debatt tydligt visat. Årets tema yttrandefrihet har ställts på sin spets. Det finns många parametrar att ta hänsyn till men nu måste vi förhålla oss till den strikt juridiska i den här frågan, sa hon till GP tidigare i höst.

ANNONS

Begreppet yttrandefrihet är komplext och beroende av sin kontext som sällan eller snarare aldrig är svart eller vit. Att få säga vad man vill betyder inte att man kan bortse från grundläggande värderingar som empati och respekt.

Personligen har jag mycket svårt att se någon etisk riktighet i att låta yttrandefrihet som odefinierat uttryck ligga till grund för regelrätta kränkningar av människor. Yttrandefrihet är ingen absolution som fungerar fristående. Den måste hela tiden vägas mot aspekter som moral och medmänsklighet, ambitioner för framtiden och inte minst erfarenheter av vår historia.

Vi bär alla på ett ansvar inför detta och ett så stort forum på Bokmässan gör det i synnerhet. Evenemangets otydliga linje i frågan utgör en grogrund för förvirring. Vilken sorts plats är det egentligen som utgör en så stor mötespunkt för litteratur i Sverige? Visste vi det så kunde vi åtminstone själv ta tydlig ställning. Att gömma sig bakom juridiska avtal är ett klent försvar som i sammanhanget inte ens känns godtagbart.
Svaret på frågan om varför det blivit så här simmar i grumligt vatten. Litteratur är påverkat av samtiden, borde inte Bokmässan haft en större kunskap om samhällets strömningar på förhand och stått beredda?

När jag träffade Jonathan Leman från Expo på mässan sa han att det inte är så konstigt att Nya Tider finns här om  kriterierna för utställare är att de håller sig inom lagens gränser. Men ser man istället Nya Tider som en extrem grupp som går över en gräns så måste man agera – och skaffa sig ett förhållningssätt.

– Att Nya Tider är här är ingen debatt, konstaterade han. Det är hur vi ska förhålla oss till det som är debatten. Det finns en generell oförmåga att analysera och göra sig en egen uppfattning. Min roll här på mässan är att förklara för folk vad Nya Tider är – sen kan ta folk ta ställning.

jl
Jonathan Leman, Expo

Och även om många av utställarna mitt under mässan mest var engagerade i sitt eget fanns kritiska röster i mässhallen:

– Vi arbetar självklart för yttrandefrihet, sa Anna Wiferman generalsekreterare på Ordfront magasin. Men ibland kan den ha gränser, som när den kränker människor. Jag tycker det hade varit snyggt om mässledningen från början skulle vågat säga nej.

Hur Bokmässan kommer att hantera frågan nästa år är ännu inte beslutat.

– Vi har lärt oss mycket av det här årets debatt, sa Bokmässans kommunikationschef Birgitta Jacobsson Ekblom under den extrainsatta diskussionen. Nu följer ett långt arbete då vi ska bestämma oss för hur vi ska göra.

Foto: Sarah Perfekt

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL