Dagens boktips med mera – 21 september 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

När man sände Världarnas krig som radioteater i USA trodde folk först att det var en nyhetsutsändning, som berättade om aliens. Upphovsmannen H. G. Wells föddes på den här dagen, 1866.

H. G. Wells skrev inte bara en, utan flera klassiker. Idag berättar vi kort om honom.

En författare som kunde spå framtiden

Ett tidigt år som 1866 föddes en av våra första science fiction-författare, nämligen den eminente H. G. Wells. Som pojke fick han inte ens gå ut skolan, utan tvingades blir lärling hos en textilhandlare. Men skam den som ger sig. Han fick trots det ett stipendium till Normal School of Science. Han började skriva pedagogik och liknande, men tog sedan steget in i fiktionens värld, gärna med framtidsvisioner som i Tidsmaskinen. Via sina böcker funderade han gärna över klassamhället och tog ställning, i 1933 års The shape of things to come, som varnade för vart världen var på väg med fascismen vid rodret.

En av hans klassiska böcker är Världarnas krig, som också är en av de första böckerna som tar upp utomjordingar. När den sändes om pjäs på radion i USA missförstod många lyssnare och trodde att det var en riktig nyhetsutsändning, vilket ledde till panik.

En ny lättläst utgåva kommer i år på Hegas, Tidsmaskinen. Fler titlar är Världarnas krig, som lättläst, och som vanlig bok, Världarnas krig. Men också Gift folk I och Gift folk II samt H. G. Wells Classic Collection I, Den osynlige mannen, Tidsmaskinen, De blindas rike och I avgrunden : och andra noveller.

Nya böcker som släpps idag

Just idag släpps många nya böcker från Hoi, men också några titlar från Natur & Kultur och ett par andra förlag.

Djuren i Afrika

Djuren i Afrika

Pengabrevet

Pengabrevet

Gulaschbaronen

Gulaschbaronen

OBS: Synd

OBS: Synd

Mjölkbudet

Mjölkbudet

Denna dag i Boktuggs historia – 21 september

2018 kunde ni läsa att Kidsread tar in ny delägare för fortsatt satsning på barnboksapp, och Ulla M. Nissen hade något viktigt att berätta. På tapeten var också att Novellix anordnar novelltävling för alla över 18 år och Bonniers fortfarande Nordens största förlag – men tappar på världsranking.

2017 skrev vi om att Word Audio startar ljudboksförlaget Modern Audio med Modernista och att BookBeat lanserar i Tyskland. Dessutom: Boken som hölls hemlig tills två veckor före utgivning

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL