ANNONS

Nytt stipendium för bokhandlare när Reinhold Hedenblad lämnar Ugglans styrelse efter 25 år

Reinhold Hedenblad lämnar ordförandeposten och styrelsen i Ugglan efter 25 år och avtackades med ett stipendium uppkallat efter honom.

Bokhandelskedjan Ugglan har haft årsmöte och Reinhold Hedenblad lämnade ordförandeposten efter 25 år. Nu inrättas ett stipendium i hans anda.

Reinhold Hedenblad grundade bokhandelskedjan Ugglan för 25 år sedan. I måndags (2 september) lämnade han ordförandeposten och avgick samtidigt från föreningens styrelse. Under de första åren var han både VD och ordförande.

– Jag avgår nu med stor stolthet, efter 25 år är vi nu Sveriges näst största bokhandelskedja med 84 medlemmar. Vår ekonomi är stabil och stark, säger Reinhold Hedenblad som driver bokhandeln Böcker & Blad på Torp köpcentrum i Uddevalla samt i Henån (på Orust).

Ugglan har sjösatt en storsatsning på närvaro på nätet i form av en egen ehandelsplattform som Reinhold tror mycket på.

– Ugglans medlemmar erbjuds en webbshop till låg kostnad som speglar och visar lagerstatus på det lokala sortimentet och där kunderna också skall kunna beställa ett brett sortiment. Alla varorna säljs av den lokala bokhandeln. Jag är övertygad om att de bokhandlar som satsar på detta har en stor chans i framtiden, säger Reinhold.

Ny ordförande för Ugglan blev Anders Källgren som driver Globe bokhandel i Ludvika och Uppsala bokhandel.

Som avskedsgåva fick Reinhold Hedenblad ett stipendium uppkallat efter sig. Det ska delas ut under fem år med 10 000 kronor per år.

”Reinhold har med passion och stort hjärta hela tiden verkat för en levande bokhandel i Sverige, från norr till söder. Att vi genom samarbete ges bättre möjlighet att driva våra lokala bokhandelsföretag vidare. Förutom intresset för litteratur och branschkunskap är Reinhold kunnig och intresserad av den mer företags- och ekonomiska inriktningen. Reinhold insåg tidigt att det inte räcker med att känna sin litteratur och försöka hålla alla titlar i lager utan du måste också arbeta för god lönsamhet. Utan lönsamhet har bokhandeln små möjligheter att överleva oavsett ortens storlek”, skriver Ugglan.

Pia Nilsson, Östhammar (som också avgick ur styrelsen, liksom Per Ahlquist, Skärholmen Globen) tillsammans med Reinhold Hedenblad vid avtackningen på årsmötet.

Reinhold Hedenblads stipendium ska delas ut till den Ugglanmedlem som visat prov på att utveckla företagets lönsamhet och överlevnadsförmåga. Reinhold utser stipendiaten i samråd med Ugglans styrelse och man kommer att leta efter bokhandlare som arbetar innovativt med idéer och lösningar som stimulerar god lönsamhet över tid, initiativ som utvecklar den lokala bokhandelsverksamheten och arbetar för att sprida det goda ordet och uppmuntra till ökat läsande.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se