Ser vi två potentiella bästsäljare här? Eller rentav tre? Bakgrundsbild: iStock.

Dagens boktips med mera – 28 augusti 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det är idag 270 år sedan Johann Wolfgang Goethe föddes. I dagens utgivning hittar vi nya böcker av Jan Guillou och Karolina Ramqvist.

Vi kastar oss in i bokfloden och listan på födelsedagsfirande författare denna dag den 28 augusti. Om fyra månader kommer vi att befinna oss mellan jul och nyår.

Födelsedagar – författare födda 28 augusti

Hur många av dagens författare kommer att vara ihågkomna om 270 år? Ett namn som fortfarande finns kvar är i alla fall Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) som föddes just denna dag för så många år sedan. Sin första roman, Den unge Werthers lidanden, skrev Goethe 1774, men han gav ut den anonymt. Av hans omfattande verk räknas, vid sidan av dikterna och Den unge Werthers lidanden, främst dramat Faust till världslitteraturen.

Andra författare födda 28 augusti: Gustaf Hellström (1882-1953), författare och journalist som blev ledamot av Svenska Akademien från 1942, stol 18. Mest känd för romanen Snörmakare Lekholm får en idé (1927). En del av hans utlandsreportage har också återutgivits på senare år, exempelvis Resa i Stalins Ryssland : Gustaf Hellströms reportage från Sovjetunionen sommaren 1937 och Reporter i världens största stad : Gustaf Hellström i London 1907-10.

Nya böcker som släpps idag

Dagens bokskörd – ett drygt 40-tal nya titlar. Vi gör som vanligt ett axplock, kanske hittar du ett guldkorn bland dem? Några har potential att ta sig in på veckans topplista, andra kommer att passera obemärkt för den stora massan men hitta sina hängivna läsare.

Blod svett och toner

Blod svett och toner

Björnkvinnan

Björnkvinnan

Denna dag i historien

Nåja, vi kan blicka tillbaka i Boktuggs arkiv som sträcker sig över drygt fem år. För ett år sedan skrev vi exempelvis att det var budgivning om Netflix-grundaren Reed Hastings bok – men inte i Sverige (om några veckor kommer förresten That Will Never Work: The Birth of Netflix and the Amazing Life of an Idea av Marc Randolph (Netflix medgrundare och första VD). För ett år sedan var det också valupptakt, Inför valet del 2 – Så vill partierna öka läsförståelsen samt intervjun med en egenutgivare: Michael Wiander: ”Det går inte att nå toppen utan rätt förlag eller kontakter.”.

För två år sedan kom nyheten att Piratförlaget köper ut Norstedts ur Pocketförlaget och rubriken Förlag tar hjälp av skolklasser att sälja barnböcker.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL