ANNONS

Dagens boktips med mera – 28 augusti 2019

Ser vi två potentiella bästsäljare här? Eller rentav tre? Bakgrundsbild: iStock.

Det är idag 270 år sedan Johann Wolfgang Goethe föddes. I dagens utgivning hittar vi nya böcker av Jan Guillou och Karolina Ramqvist.

Vi kastar oss in i bokfloden och listan på födelsedagsfirande författare denna dag den 28 augusti. Om fyra månader kommer vi att befinna oss mellan jul och nyår.

Födelsedagar – författare födda 28 augusti

Hur många av dagens författare kommer att vara ihågkomna om 270 år? Ett namn som fortfarande finns kvar är i alla fall Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) som föddes just denna dag för så många år sedan. Sin första roman, Den unge Werthers lidanden, skrev Goethe 1774, men han gav ut den anonymt. Av hans omfattande verk räknas, vid sidan av dikterna och Den unge Werthers lidanden, främst dramat Faust till världslitteraturen.

Andra författare födda 28 augusti: Gustaf Hellström (1882-1953), författare och journalist som blev ledamot av Svenska Akademien från 1942, stol 18. Mest känd för romanen Snörmakare Lekholm får en idé (1927). En del av hans utlandsreportage har också återutgivits på senare år, exempelvis Resa i Stalins Ryssland : Gustaf Hellströms reportage från Sovjetunionen sommaren 1937 och Reporter i världens största stad : Gustaf Hellström i London 1907-10.

Nya böcker som släpps idag

Dagens bokskörd – ett drygt 40-tal nya titlar. Vi gör som vanligt ett axplock, kanske hittar du ett guldkorn bland dem? Några har potential att ta sig in på veckans topplista, andra kommer att passera obemärkt för den stora massan men hitta sina hängivna läsare.

Blod svett och toner

Blod svett och toner

Björnkvinnan

Björnkvinnan

Denna dag i historien

Nåja, vi kan blicka tillbaka i Boktuggs arkiv som sträcker sig över drygt fem år. För ett år sedan skrev vi exempelvis att det var budgivning om Netflix-grundaren Reed Hastings bok – men inte i Sverige (om några veckor kommer förresten That Will Never Work: The Birth of Netflix and the Amazing Life of an Idea av Marc Randolph (Netflix medgrundare och första VD). För ett år sedan var det också valupptakt, Inför valet del 2 – Så vill partierna öka läsförståelsen samt intervjun med en egenutgivare: Michael Wiander: ”Det går inte att nå toppen utan rätt förlag eller kontakter.”.

För två år sedan kom nyheten att Piratförlaget köper ut Norstedts ur Pocketförlaget och rubriken Förlag tar hjälp av skolklasser att sälja barnböcker.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se