ANNONS

Dagens boktips med mera – 23 augusti 2019

Vilka författare fyller år den 23 augusti - och vilka nya böcker släpps denna dag? Bakgrundsfoto: iStock.

Ännu en dag i litteraturhistorien. Vi säger grattis till Athena Farrokhzad och tittar igenom en lista med över 250 nya titlar. Samt hittar en fin intervju med översättaren Johanna Hedenberg i arkivet.

Idag är det enligt Wikipedia Europeisk minnesdag för stalinismens och nazismens offer, Internationella dagen till minne av slaveriet och dess avskaffande samt Köttbullens dag.

Födelsedagar – författare födda 23 augusti

Författaren Lars Görling (1931-1966) fick stor uppmärksamhet efter Vilgot Sjömans filmatisering av hans roman 491. På grund av filmens starka sexuella scener väckte den en häftig censurdebatt.

Christina Herrström (född 1959) är både författare och manusförfattare som skrivit bland annat ungdomsböckerna Ebba & Didrik (som återutgavs tidigare i år), Glappet och Tusen gånger starkare som alla filmatiserats för film eller tv med henne själv som manusförfattare. Hon har även skrivit Tionde våningen.

Athena Farrokhzad är född 23 augusti 1983, en iransk-svensk poet, litteraturkritiker och översättare. Diktsamlingen Vitsvit (2013) hyllades i flera länder och översattes till minst sju språk. Om en månad kommer hennes diktsamling I rörelse på Albert Bonniers förlag.

Fler författare födda idag: Sigrid Boo (1898-1954), norsk författare, Bo Setterlind (1923-1991).

Nya böcker som kommer idag

En snabb sökning på Bokinfo visar över 250 träffar på dagens datum. Titlar på svenska. Det innebär att vi åtminstone har en bra bit över 100 unika titlar när man rensat bort olika format av samma bok.

Som sagt, många böcker blir det. Vi gör väl en extra lång lista då, trots att vi ändå bara kan göra ett litet axplock ur den totala listan.

Trollkarlarna

Trollkarlarna

Förrädare

Förrädare

Bästa kladdkakorna

Bästa kladdkakorna

Varken

Varken

Alla älskar Bianca

Alla älskar Bianca

Den här dagen för X år sedan (Boktuggs arkiv)

Vi rotar lite i arkivet av Boktugg-artiklar och nyheter. Den 23 augusti 2018 hittar vi Publishingpriset presenterar årets finalister 2018 samt Kent Wisti: Om jag hade börjat idag hade jag nog inte blivit lika känd.

För två år sedan var en rubrik Vi läser allt mer i våra smartphones och vi hittar en läsvärd intervju med översättaren Johanna Hedenberg som berättade att ”Ferrante blir nästan som ett visitkort”.

Det har gått tre år sedan vårt fina reportage från Louisiana Literature Festival 2016 – en välavvägd blandning. En festival som faktiskt pågår just nu, 22-25 augusti.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se