Den 19 augusti är författaren Veronica Roth född, liksom ett par andra kända författare. Dessutom släpps ett antal nya böcker, bland annat dessa tre. Bakgrundsfoto: iStock.

Dagens boktips med mera – 19 augusti 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Grattis till Veronica Roth som fyller år idag. En av dagens bokreleaser handlar om hur ryssarna brände ner Norrtälje just den 19 augusti för 300 år sedan.

Låt oss titta på dagen den 19 augusti. Vi börjar som vanligt med födelsedagar där vi letar författare som är födda just detta datum.

Födelsedagar

Redan 1689 föddes Samuel Richardson, en engelsk romanförfattare som skulle ha fyllt 330 år i år om han hade levat, vilket naturligtvis är osannolikt. Han dog 1761.

Bodil Malmsten däremot föddes den 19 augusti 1944 och gick bort 2016. Bodil Malmsten debuterade med barnboken Ludvig åker (1970). Hon fick sitt genombrott med diktsamlingen Damen, det brinner! (1984). Malmsten debuterade som romanförfattare 1994 med Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån som Augustprisnominerades. Med romanen Priset på vatten i Finistère (2001) fick hon ett nytt publikt genombrott. 2012 beskrev Malmsten hur hon arbetar som författare i boken Så gör jag, som tidigare i somras kom ut i nyutgåva med titeln Så gör jag : konsten att skriva på Modernista.

På Modernista ges även Veronica Roth (född 1988) ut. Den amerikanska författaren är mest känd för sin bok Divergent, första boken i en dystopisk science fiction-trilogi. Den har även filmatiserats. Veronica Roth inledde 2017 en ny serie, Dödens märken (Carve the Mark) som följts av Ödets timme.

Även den brasilianske författaren Milton Hatoum är född denna dag (1952), på svenska finns hans roman Den förtrollade staden (översättning Fredrik Ekelund).

Några av dagens bokutgivningar

När vi letar bland de 32 böcker som släpps den 19 augusti är det en bok som sticker ut lite extra. Den heter nämligen Onsdagen den 19 augusti 1719 och handlar om dagen då ryssarna brände ner Norrtälje: ”Det tog bara ett par timmar för ryssarna att ödelägga Norrtälje. De kom i 14 fartyg. De siktades på Norrtäljeviken mellan klockan nio och tio på förmiddagen. De landsteg mellan klockan ett och två. Vid femtiden var staden utplånad och ryssarna hade gett sig iväg. Kvar fanns Norrtäljeborna. De var hem­lösa och hade mist allt.”

Boken är baserad på protokollen från den kungliga undersökningskommission som 1725 försökte klarlägga vilka misstag som de ansvariga för försvaret av den svenska kusten begått.

Här ett litet axplock av de böcker som kommer ut den 19 augusti 2019.

Rubriker från Boktugg denna dag för X år sedan

Från förra året hämtar vi artikeln om journalisten Aina Bergvall som valde att publicera sin fjärde bok direkt på nätet och den något kryptiska Fem artiklar vi kunde ha skrivit under vecka 33.

För tre år sedan var istället rubriken Bokmässan omprövar beslut – Nya Tider får inte ställa ut något som präglade diskussionerna.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.