fbpx

Dagens boktips med mera – 19 augusti 2019

Den 19 augusti är författaren Veronica Roth född, liksom ett par andra kända författare. Dessutom släpps ett antal nya böcker, bland annat dessa tre. Bakgrundsfoto: iStock.

Grattis till Veronica Roth som fyller år idag. En av dagens bokreleaser handlar om hur ryssarna brände ner Norrtälje just den 19 augusti för 300 år sedan.

Låt oss titta på dagen den 19 augusti. Vi börjar som vanligt med födelsedagar där vi letar författare som är födda just detta datum.

Födelsedagar

Redan 1689 föddes Samuel Richardson, en engelsk romanförfattare som skulle ha fyllt 330 år i år om han hade levat, vilket naturligtvis är osannolikt. Han dog 1761.

Bodil Malmsten däremot föddes den 19 augusti 1944 och gick bort 2016. Bodil Malmsten debuterade med barnboken Ludvig åker (1970). Hon fick sitt genombrott med diktsamlingen Damen, det brinner! (1984). Malmsten debuterade som romanförfattare 1994 med Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån som Augustprisnominerades. Med romanen Priset på vatten i Finistère (2001) fick hon ett nytt publikt genombrott. 2012 beskrev Malmsten hur hon arbetar som författare i boken Så gör jag, som tidigare i somras kom ut i nyutgåva med titeln Så gör jag : konsten att skriva på Modernista.

På Modernista ges även Veronica Roth (född 1988) ut. Den amerikanska författaren är mest känd för sin bok Divergent, första boken i en dystopisk science fiction-trilogi. Den har även filmatiserats. Veronica Roth inledde 2017 en ny serie, Dödens märken (Carve the Mark) som följts av Ödets timme.

Även den brasilianske författaren Milton Hatoum är född denna dag (1952), på svenska finns hans roman Den förtrollade staden (översättning Fredrik Ekelund).

ANNONS

Några av dagens bokutgivningar

När vi letar bland de 32 böcker som släpps den 19 augusti är det en bok som sticker ut lite extra. Den heter nämligen Onsdagen den 19 augusti 1719 och handlar om dagen då ryssarna brände ner Norrtälje: ”Det tog bara ett par timmar för ryssarna att ödelägga Norrtälje. De kom i 14 fartyg. De siktades på Norrtäljeviken mellan klockan nio och tio på förmiddagen. De landsteg mellan klockan ett och två. Vid femtiden var staden utplånad och ryssarna hade gett sig iväg. Kvar fanns Norrtäljeborna. De var hem­lösa och hade mist allt.”

Boken är baserad på protokollen från den kungliga undersökningskommission som 1725 försökte klarlägga vilka misstag som de ansvariga för försvaret av den svenska kusten begått.

Här ett litet axplock av de böcker som kommer ut den 19 augusti 2019.

Rubriker från Boktugg denna dag för X år sedan

Från förra året hämtar vi artikeln om journalisten Aina Bergvall som valde att publicera sin fjärde bok direkt på nätet och den något kryptiska Fem artiklar vi kunde ha skrivit under vecka 33.

För tre år sedan var istället rubriken Bokmässan omprövar beslut – Nya Tider får inte ställa ut något som präglade diskussionerna.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny