Bodil Malmsten (foto: Terese Andrén) och Ellen Sundberg (foto: Marléne Nilsén).

Bodil Malmstens texter tonsätts av Ellen Sundberg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den 7 maj 2021 släpps Ellen Sundbergs album Ett bloss för Bodil Malmsten, med tonsatta poptolkningar av Bodil Malmstens dikter. Redan imorgon släpps singeln  Till Gerard – Vaggvisa fjortonde december 1987.

Författaren Bodil Malmsten och musikern Ellen Sundberg kommer båda från byn Bjärme i Jämtland. Våren 2021 förenas deras talanger i albumet Ett bloss för Bodil Malmsten, som innehåller tonsatta dikter och syftar till att berätta något om Bodil Malmstens bakgrund, liv och världsbild. 


ANNONS


Den första singeln från albumet släpps den 29 januari. Det är en tolkning av Till Gerard – Vaggvisa fjortonde december 1987, en elegi som Bodil Malmsten skrev till Gerard Bonnier, en av Sveriges mest betydelsefulla förläggare, när han gick bort.

– För mig känns den lite mystisk. Texten är svår att få grepp om samtidigt som den känns helt självklar att sjunga. Jag får upp en massa typ klippbilder i huvudet när jag tänker på texten. För mig känns den som att den berättas ur ett barns perspektiv. Jag ser en liten flicka som kommer åkandes på en spark framför mig, säger Ellen Sundberg.

Bodil Malmsten, känd bland annat för romanerna Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån och Priset på vatten i Finistère, föddes i Bjärme 1944 och gick bort 2016. Hennes sista bok blev diktsamlingen Det här är hjärtat från 2015.

”Ellen och jag sätter Bjärme på kartan, i centrum på jordgloben. Det är så vackert där att någon måste förvalta det sköna och sprida det, och det uppdraget har Ellen och jag fått av en högre makt”, har Bodil Malmsten sagt enligt ett pressmeddelande, och hon uppmuntrade Ellen att börja sjunga på svenska.

ANNONS

Ellen Sundberg föddes också i Bjärme, år 1992. Hon har sedan debuten 2013 släppt fyra engelskspråkiga album varav två spelats in i USA. Sitt breda genombrott fick hon med Kjell Höglund-tolkningarna på det kritikerrosade albumet Du sålde min biljett.

Ett bloss för Bodil Malmsten kommer att turnera som musikföreställning under hösten 2021. Premiären blir på Ellens och Bodils hemmaplan i Jämtlands Storsjöyran i slutet av juli.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.