ANNONS

Fem artiklar vi kunde ha skrivit under vecka 33

Böcker jorden runt. Illustration: iStock

Veckans nyhetsskörd är som vanligt enorm: Atlas skär ner, fanfiction blir main stream, eboktjänst köper filmstudio och Wattpad skriver avtal med streamingtjänst. Här är fem bokrelaterade nyheter.

De allra flesta nyheter du läser i tidningar är inte originalnyheter, det gäller även Boktugg. En stor del är istället rewrites, alltså att man gör ett kortare referat och länkar till någon annan källa. I bästa fall adderar vi som gjort rewriten någon form av originella tankar, analys eller kanske lägger samman med andra källor och synvinklar.

En del av arbetet på redaktionen handlar om att sålla och välja ut vilka nyheter som är värda att skriva om. Här är några artiklar vi kunde ha skrivit under vecka 33 (och i vissa fall tidigare) som istället får bli en del av denna sammanfattning.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

1. Bokförlaget Atlas tvingas spara på personal

Våra kollegor på Svensk Bokhandel rapporterar att bokförlaget Atlas, dit just SvB:s tidigare chefredaktör Tove Leffler flyttade i höstas, tvingas minska både personal och utgivning.

– Vi har helt enkelt inte råd med en heltidsförläggartjänst. Och när vi skar den till en halvtid valde Elnaz Baghlanian att inte ta den tjänsten. Det är hemskt tråkigt, jag hade verkligen hoppats att hon skulle jobba kvar på halvtid, säger Tove Leffler, förlagschef, till SvB.

ANNONS

Atlas ska minska utgivningen till mellan 12 och 15 titlar per år och istället satsa mer på den lönsamma uppdragsutgivningen inom förlaget Premiss som också ingår i Arenagruppen. Elnaz Baghlanian återvänder till Svenska PEN, där hon bland annat ska driva Dissidentbloggen.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

2. Toronto Public Library passerar 20 miljoner utlånade eböcker

Det är inte bara i Sverige som den digitala utlåningen på biblioteken växer. Ett av de allra största på eböcker är Toronto Public Library som den 31 juli passerade milstolpen 20 miljoner utlånade eböcker sedan starten 2007. Förra året hade de 170 000 titlar som gick att låna i eboksformat och utlåningen landade på 4,6 miljoner utlån. I år kommer de att passera 5 miljoner, rapporterar The New Publishing Standard.

ANNONS

3. Eboksjätten China Literature köper filmstudio för 23 miljarder kr

Vi har tidigare berättat om börsnoteringen av den kinesiska eboksjätten China Literature (som var en del av giganten Tencent som bland annat äger 10 procent av Spotify) som tog in motsvarande 8,9 miljarder kronor.

Nu har China Literature köpt ett eget filmbolag, New Media Classics som ligger bakom kinesiska biosuccéer som Never Say Die och Hello Mr Billionaire, för 2,5 miljarder dollar (motsvarande 23 miljarder kr). Filmstudion blir ett helägt dotterbolag till China Literature och målet är att utveckla fler av de 10 miljoner berättelser som finns i deras eboksbibliotek till filmer, skriver The New Publishing Standard.

China Literatures omsättning första halvåret ökade med 18,6 procent jämfört med föregående år till 2,3 miljarder yuan (motsvarande 3,1 miljarder kr). De har 213 miljoner användare som är aktiva varje månad och 7,3 miljoner författare som publicerat något.

4. Fanfiction har blivit main stream?

De flesta känner förstås till hur ett antal bästsäljande romanserier har sitt ursprung i fanfiction. Fifty Shades-serien startade som en Twilight-fanfic förvandlad till en BDSM-romance. The Guardian har en lång och läsvärd artikel om fenomenet fanfiction där läsare bygger berättelser på de karaktärer och universum som skapats av deras favoritförfattare.

”Fanfiction är en bra inkubator för författare”, säger Naomi Novik som skrivit Temeraire-serien (utgiven på svenska av Bonnier Carlsen, första boken heter Hans majestäts drake). Hon berättar för Guardian att hon själv fortfarande är aktiv i fanfiction-communityt och skriver fanfiction. En annan författare, Rainbow Rowell (som skrivit Fangirl utgiven på svenska av Vox by Opal) berättar att hon skrivit en Harry Potter-fanfic på 30 000 ord om hur Harry och Draco är gifta sedan flera år och uppfostrar Harrys barn. Fanfiction tänjer på gränserna med andra ord.

5. Wattpad skriver avtal med streamingtjänsten iflix om filmatiseringar

Kanadensiska publiceringsplattformen Wattpad har vi skrivit om flera gånger på Boktugg. De har redan tidigare satsat mycket på att sälja filmrättigheter till berättelser som publiceras på sajten. Nu meddelas att de skrivit avtal med iflix, en videostreamingtjänst som finns i flera länder i Asien och Afrika, skriver Publishing Perspectives.

Screenplay, ett produktionsbolag i Indonesien, ska hjälpa till att finansiera och producera minst 15 filmer baserade på utvalda berättelser (bland de 6 miljoner som finns på den indonesiska delen av Wattpad). (Publishing Perspectives)

Wattpad har 17 miljoner användare i sydöstra Asien och 65 miljoner i världen. Iflix har 9 miljoner användare i Indonesien. Enligt artikeln återfinns de flesta av Wattpads succéer inom subgenrer till YA romance.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL