Dagens boktips med mera – 17 augusti 2019

Idag den 17 augusti släpps dessa två böcker - och Fredrika Bremer (målad av Johan Gustaf Sandberg 1843. Bild: Public domain) föddes för 218 år sedan. Bakgrundbild: iStock.

Flera Nobelpristagare har födelsedag idag, den 17 augusti. Och det släpps bland annat ett par nya barnböcker trots att det är lördag.

Det är nästan så att vi hittar fler födelsedagar än nya böcker denna lördag den 17 augusti faktiskt. Men vi kastar oss väl över dem.

Födelsedagar

Idag år 1801 föddes Fredrika Bremer som av många anses vara den svenska kvinnorörelsens främsta pionjär. Som författare introducerade hon den realistiska romanen i Sverige. Hennes idéroman Hertha bidrog till en livlig debatt som medförde att riksdagen 1858 beslöt att ogifta kvinnor skulle få rätt att ansöka om att myndighetsförklaras (gifta kvinnor blev myndiga först genom 1921 års lag).

Nästan samma namn som Bremers roman har Herta Müller som föddes den 17 augusti 1953 och är en rumänsk-tysk författare som fick Nobelpriset i litteratur 2009. Många kända författare är födda denna dag: V.S. Naipaul (som dog förra året) fick Nobelpriset 2001.

Den amerikanske författaren Jonathan Franzen är också född denna dag. Han har nämnts som en tänkbar mottagare av Nobelpriset. Efternamnet klingar lite svenskt och faktum är att hans farfar utvandrade från Östergötland någon gång kring förra sekelskiftet. Farfadern ska finnas med i boken Frihet.

En svensk författare med födelsedag idag är Ulf Lindström som debuterade 1983. Efter många års frånvaro av boksläpp utkom 2011 En god man som gav honom Tidningen Vi:s litteraturpris 2011.

Några böcker som släpps idag

Jämfört med de två senaste dagarnas bokflod är det en mer beskedlig bäck idag med blott ett dussin titlar i Bokinfo, varav några är olika format av samma titel. Ett av de förlag som valt att ge ut böcker just den 17 augusti är Natur & Kultur.

— o —

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Idag för några år sedan

Vad skrev vi om på Boktugg den 17 augusti förra året och dessförinnan? Ja, för ett år sedan ställde vi faktiskt frågan: Varför skulle Amazon inte köpa Akademibokhandeln och Bokus? och rubriken Akademibokhandeln säljer mer på nätet och mindre i butik skulle kunna ha varit hämtad från igår. Minns du förresten att det var en varm sommar 2018? Så gick det för bokhandeln under den extremt varma sommaren 2018.

Lite spännande är att vi för exakt två år sedan hade nyheten att Storytel passerar 500 000 betalande abonnenter när vi tidigare denna vecka berättade att de dubblat den siffran.

2016 finner vi rubriken Ryssland: Subventionerad hyra ska rädda döende bokhandlare.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL