ANNONS

Så gick det för bokhandeln under den extremt varma sommaren 2018

Sommaren 2018 innebar god försäljning hos nätbokhandeln. Foto: iStock

Vi har pratat med några bokhandlare om sommaren 2018 och om hur värmen har påverkat försäljningen och butikerna. Sommarens storsäljare? Factfulness.

Den varmaste sommaren i mannaminne. Streamingtjänsterna har gjort strålande affärer, men hur ser det ut för övriga bokhandlare? Vi har pratat med både stora och små bokhandlare om hur sommaren har gått.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Det extremvarma vädret som höll i sig från maj till juli har minskat besöken till butik, säger Maria Edsman, VD för Akademibokhandeln och Bokus.

I delårsrapporten som nyligen släpptes framgår att koncernens resultat under kvartalet april till juni 2018 är något sämre än föregående år, med en total minskad omsättning på drygt 1,7 miljoner. Det är Akademibokhandeln som står för minskningen: omsättningen ligger på ca 207 miljoner kronor vilket är ca 8,7 miljoner kronor lägre än andra kvartalet år 2017.

Vissa av Akademibokhandelns butiker har också haft problem med sin ventilation som inte kunnat stå emot den ihållande värmen.

Försäljningen hos Bokus ser däremot ljusare ut – vad gäller nätbokhandeln redovisas en omsättning på 110 miljoner, en ökning 7,6 miljoner jämfört med samma period föregående år.

ANNONS

– Generellt kan vi säga att e-handeln fortsätter utvecklas positivt, säger Maria Edsman.

Både Akademibokhandeln och Bokus har i sommar sålt bra av Factfulness. Även GW Perssons nya självbiografi Professor Wille Vingmutter samt Mari Jungstedts nya Ett mörker mitt ibland oss har gått bra.

Akademibokhandeln har sålt bra av pocketböcker, toppar gör Persson Giolitos Bara ett barn, Natt och Dags 1793, Colgans Den lilla bokhandeln runt hörnetOmgiven av idioter och Hjärnstark. På Bokus syns även många facklitterära titlar på topplistan, till exempel Det lilla landet som kunde, Bemötandekoden, Sömngåtan, Omgiven av idioter och 12 livsregler : ett motgift mot kaos.

Hos Adlibris har sommaren varit positiv på flera sätt.

– Vi satte tuffa mål för sommarmånaderna eftersom vi storsatsade och gjorde sommarrean för första gången. Vi nådde våra mål och ökade försäljningen på böcker tvåsiffrigt, säger Sakari Luovio, försäljningschef.

Alla genrer ökade på Adlibris under sommaren, inte minst barn- och ungdomsböcker, men även skönlitteratur och faktaböcker. Pocketförsäljningen, som historiskt har burit sommarförsäljningen ökade också hos nätbutiken. Tack vare bra priser och effektiv marknadsföring lyckades de även öka inbundet.

ANNONS

– Vi ser ingen vädereffekt, förutom de första riktigt varma majhelgerna, åtminstone inte negativ så som handeln generellt verkar göra, säger Sakari.

Böckerna som sålde bäst hos Adlibris sommaren 2018 är Omgiven av idioter, Middagstipset, Factfulness, Hjärnstark, Bara ett barn, 1793, Zeinas kitchen, Professor Wille Vingmutter, Hälsorevolutionen och Allt eller inget.

Dillbergs bokhandel i Kalmar har haft en förhållandevis god sommar. Enligt ägaren Katarina Jeansson håller bokhandeln siffrorna bra trots vädret, men tappar lite på bokförsäljningen.

– Vår ”hit” i år har varit pallar med billiga brädspel som vi lyckats fantastiskt bra med, säger Katarina.

Butiken har ett bra luftsystem så värmen har inte varit några problem. Enligt Katarina har många kunder stannat lite extra länge där inne, för att det är så skönt.

Böcker som har sålt bra hos Dillbergs i sommar är Rosling och pocketböcker överlag, men även Fatima Bremmer och Niklas Natt och Dag.

– Många säger spontant att de aldrig läst så mycket som i år. Alla stora projekt med hus och trädgård får vänta. Skugga och en bra bok är det enda som funkar, säger Katarina.

Olle Nelzén driver Blombergska bokhandeln i Lindesberg. Han är väldigt förvånad över hur bra sommaren har gått.

– Juni var bättre än året innan och juli var i stort sett lika bra som året innan, vilket var väldigt förvånande med tanke på hur fint väder vi har haft. Förra sommaren vet jag att vi hade två dagar som det var över 25 grader, i år 50-60 dagar. Så jag förvånas över att försäljningen har hållit sig så pass bra.

Blombergska bokhandeln har även en systerbokhandel i Valbo köpcentrum i Gävle, och även där syns en liknande positiv utveckling med i stort sett jämförbara siffror.

Precis som vanligt har det varit mycket romaner, framförallt spänning, som har sålt bra under sommaren. Särskilt bra har Oxen-serien av Jens Henrik Jensen gått i pocket.

Hur har butikerna klarat värmen?
– Butiken i Valbo ligger i en galleria där luftsystemet har fungerat bra. Det är kanske i sig en anledning till att folk söker sig till köpcenter när det är hett ute. I Lindesberg blir det lite varmare inne i butiken, men jag tycker inte att kunderna har reagerat så mycket på det, säger Olle Nelzén.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se