ANNONS

Rättighetstvist om tysk ”Pippi”-sång

Barnskådespelaren Inger Nilsson i rollen som Pippi Långstrump. Arkivbild: Jan Collssiöö/Scanpix/TT.

En tysk version av låten ”Här kommer Pippi Långstrump” är föremål för en rättighetstvist mellan det tyska musikförlaget Filmkunst-Musikverlag och svenska Astrid Lindgren Company.

Bråket har uppstått efter att det tyska musikförlaget hävdat att de äger rättigheterna till låten, som också har använts i tyska reklamfilmer.

– Jag blir upprörd eftersom att mormor själv var en väldigt stark motståndare till att hennes karaktärer och verk användes i andra reklamsammanhang än för att göra reklam för sig själva, kommenterar Olle Nyman, vd för Astrid Lindgren Company och författarens barnbarn, till Kulturnytt.

ANNONS

Den tyska versionen lånar delvis melodin från Jan Johanssons svenska original, men har även egna tillägg. Enligt Astrid Lindgren Company har den tyska versionen aldrig godkänts av Astrid Lindgren. Filmkunst-Musikverlag menar å sin sida att Astrid Lindgren personligen skrivit under ett papper där hon godkänner den tyska versionen, och anser i övrigt att författaren aldrig ägt rättigheterna till melodierna.

Tvisten beräknas få ett domstolsavgörande någon gång under hösten, enligt Kulturnytt.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se