ANNONS

Mats Slottner, IDUS och Visto Förlag, menar att hybridförlagen fyller en viktig uppgift. Foto: Privat.

Debatt: ”De seriösa hybridförlagen fyller en viktig uppgift i bokbranschen”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nyheten om att Författarförbundet i stort sett alltid avråder sina medlemmar (och andra författare som frågar) från att teckna avtal med hybridförlag har fått många att reagera. Här ger ett av Sveriges stora hybridförlag, Visto, sin syn genom Mats Slottner.

Nedanstående debattinlägg är ett svar på en intervju med Författarförbundets ordförande gällande förbundets syn på hybridförlag som uppmärksammades i tidningen Författaren, vilket vi skrev om tidigare.

Visto förlag startades för att kunna erbjuda fler, och i många fall mindre etablerade författare, en möjlighet till utgivning. Att ge dem en chans att lyckas, även om de inte blivit antagna av ett traditionellt förlag. Att avråda från all utgivning via hybridförlag, om man som upphovsman är med och tar risken, visar att Författarförbundet inte satt sig in i de fördelar affärsupplägget erbjuder. 

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Drömmen om att bli en storsäljare och kunna leva på sitt författarskap finns hos alla, men det är få förunnat att lyckas över en natt. För de allra flesta krävs ett långvarigt arbete med att bygga sitt varumärke genom att synas på sociala medier, att delta i signeringar och andra event. Framförallt krävs att någon bistår med utgivningen. Inställningen att förlagen skall ta hela risken är förlegad och leder till att utbudet kraftigt begränsas, vilket inte gagnar debutanter eller mångfalden inom litteraturen. 

Visto har höga krav på god litterär och språklig kvalitet, de allra flesta manus refuseras, men vi kan vara mer tillåtande när det gäller ämne eller inriktning. Vi kan utforska nya genrer som inte ryms inom de traditionella förlagsdelarna.

Affärsmodellen är enkel, författaren tar största risken genom att betala produktionen, MEN behåller också hela vinsten. Visto stödjer författaren med en effektiv distribution till bokhandel och bibliotek. För denna tjänst får Visto provision och därmed en intäkt. För all försäljning utanför Vistos distribution går hela intäkten oavkortat till författaren. Utöver detta erbjuder Visto webbhandel, hjälp med pressreleaser och marknadsföring, utgivning av e-bok, hjälp med ansökan om kulturstöd etc.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

I själva verket har vi flera etablerade författare som bytt från traditionell utgivning till hybridutgivning via Visto eftersom det här upplägget ger en bättre avkastning. Som exempel kan nämnas författare med en stor egen kundkrets, som föreläser regelbundet, är ute på olika event eller helt enkelt är duktiga försäljare. Gemensamt för alla dessa är att de fortfarande önskar hjälp med utgivning, distribution, fakturering etc. Genom att avlasta med de ”tråkiga” administrativa uppgifterna kan författaren ägna sig åt det ”roliga”: att prata om sin bok.

De seriösa hybridföretagen fyller en viktig uppgift genom att ge fler författare möjlighet att synas och i ett tidigt skede faktiskt tjäna pengar på sitt litterära skapande. Alla författare kan inte bli storsäljare eller få Nobelpris, men alla bör ges en möjlighet att själva forma sin framtid som författare. Här gör de seriösa hybridförlagen skillnad.

Mats Slottner
Delägare samt ansvarig för ekonomi och avtal på Visto Förlag (som ingår i IDUS Förlag AB)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »