ANNONS

Debatt: ”De seriösa hybridförlagen fyller en viktig uppgift i bokbranschen”

Mats Slottner, IDUS och Visto Förlag, menar att hybridförlagen fyller en viktig uppgift. Foto: Privat.

Nyheten om att Författarförbundet i stort sett alltid avråder sina medlemmar (och andra författare som frågar) från att teckna avtal med hybridförlag har fått många att reagera. Här ger ett av Sveriges stora hybridförlag, Visto, sin syn genom Mats Slottner.

Nedanstående debattinlägg är ett svar på en intervju med Författarförbundets ordförande gällande förbundets syn på hybridförlag som uppmärksammades i tidningen Författaren, vilket vi skrev om tidigare.

Visto förlag startades för att kunna erbjuda fler, och i många fall mindre etablerade författare, en möjlighet till utgivning. Att ge dem en chans att lyckas, även om de inte blivit antagna av ett traditionellt förlag. Att avråda från all utgivning via hybridförlag, om man som upphovsman är med och tar risken, visar att Författarförbundet inte satt sig in i de fördelar affärsupplägget erbjuder. 

ANNONS

Drömmen om att bli en storsäljare och kunna leva på sitt författarskap finns hos alla, men det är få förunnat att lyckas över en natt. För de allra flesta krävs ett långvarigt arbete med att bygga sitt varumärke genom att synas på sociala medier, att delta i signeringar och andra event. Framförallt krävs att någon bistår med utgivningen. Inställningen att förlagen skall ta hela risken är förlegad och leder till att utbudet kraftigt begränsas, vilket inte gagnar debutanter eller mångfalden inom litteraturen. 

Visto har höga krav på god litterär och språklig kvalitet, de allra flesta manus refuseras, men vi kan vara mer tillåtande när det gäller ämne eller inriktning. Vi kan utforska nya genrer som inte ryms inom de traditionella förlagsdelarna.

Affärsmodellen är enkel, författaren tar största risken genom att betala produktionen, MEN behåller också hela vinsten. Visto stödjer författaren med en effektiv distribution till bokhandel och bibliotek. För denna tjänst får Visto provision och därmed en intäkt. För all försäljning utanför Vistos distribution går hela intäkten oavkortat till författaren. Utöver detta erbjuder Visto webbhandel, hjälp med pressreleaser och marknadsföring, utgivning av e-bok, hjälp med ansökan om kulturstöd etc.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

I själva verket har vi flera etablerade författare som bytt från traditionell utgivning till hybridutgivning via Visto eftersom det här upplägget ger en bättre avkastning. Som exempel kan nämnas författare med en stor egen kundkrets, som föreläser regelbundet, är ute på olika event eller helt enkelt är duktiga försäljare. Gemensamt för alla dessa är att de fortfarande önskar hjälp med utgivning, distribution, fakturering etc. Genom att avlasta med de ”tråkiga” administrativa uppgifterna kan författaren ägna sig åt det ”roliga”: att prata om sin bok.

De seriösa hybridföretagen fyller en viktig uppgift genom att ge fler författare möjlighet att synas och i ett tidigt skede faktiskt tjäna pengar på sitt litterära skapande. Alla författare kan inte bli storsäljare eller få Nobelpris, men alla bör ges en möjlighet att själva forma sin framtid som författare. Här gör de seriösa hybridförlagen skillnad.

Mats Slottner
Delägare samt ansvarig för ekonomi och avtal på Visto Förlag (som ingår i IDUS Förlag AB)

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se