Debatt: ”De seriösa hybridförlagen fyller en viktig uppgift i bokbranschen”

Mats Slottner, IDUS och Visto Förlag, menar att hybridförlagen fyller en viktig uppgift. Foto: Privat.

Nyheten om att Författarförbundet i stort sett alltid avråder sina medlemmar (och andra författare som frågar) från att teckna avtal med hybridförlag har fått många att reagera. Här ger ett av Sveriges stora hybridförlag, Visto, sin syn genom Mats Slottner.

Nedanstående debattinlägg är ett svar på en intervju med Författarförbundets ordförande gällande förbundets syn på hybridförlag som uppmärksammades i tidningen Författaren, vilket vi skrev om tidigare.

Visto förlag startades för att kunna erbjuda fler, och i många fall mindre etablerade författare, en möjlighet till utgivning. Att ge dem en chans att lyckas, även om de inte blivit antagna av ett traditionellt förlag. Att avråda från all utgivning via hybridförlag, om man som upphovsman är med och tar risken, visar att Författarförbundet inte satt sig in i de fördelar affärsupplägget erbjuder. 

Drömmen om att bli en storsäljare och kunna leva på sitt författarskap finns hos alla, men det är få förunnat att lyckas över en natt. För de allra flesta krävs ett långvarigt arbete med att bygga sitt varumärke genom att synas på sociala medier, att delta i signeringar och andra event. Framförallt krävs att någon bistår med utgivningen. Inställningen att förlagen skall ta hela risken är förlegad och leder till att utbudet kraftigt begränsas, vilket inte gagnar debutanter eller mångfalden inom litteraturen. 

Visto har höga krav på god litterär och språklig kvalitet, de allra flesta manus refuseras, men vi kan vara mer tillåtande när det gäller ämne eller inriktning. Vi kan utforska nya genrer som inte ryms inom de traditionella förlagsdelarna.

Affärsmodellen är enkel, författaren tar största risken genom att betala produktionen, MEN behåller också hela vinsten. Visto stödjer författaren med en effektiv distribution till bokhandel och bibliotek. För denna tjänst får Visto provision och därmed en intäkt. För all försäljning utanför Vistos distribution går hela intäkten oavkortat till författaren. Utöver detta erbjuder Visto webbhandel, hjälp med pressreleaser och marknadsföring, utgivning av e-bok, hjälp med ansökan om kulturstöd etc.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

I själva verket har vi flera etablerade författare som bytt från traditionell utgivning till hybridutgivning via Visto eftersom det här upplägget ger en bättre avkastning. Som exempel kan nämnas författare med en stor egen kundkrets, som föreläser regelbundet, är ute på olika event eller helt enkelt är duktiga försäljare. Gemensamt för alla dessa är att de fortfarande önskar hjälp med utgivning, distribution, fakturering etc. Genom att avlasta med de ”tråkiga” administrativa uppgifterna kan författaren ägna sig åt det ”roliga”: att prata om sin bok.

De seriösa hybridföretagen fyller en viktig uppgift genom att ge fler författare möjlighet att synas och i ett tidigt skede faktiskt tjäna pengar på sitt litterära skapande. Alla författare kan inte bli storsäljare eller få Nobelpris, men alla bör ges en möjlighet att själva forma sin framtid som författare. Här gör de seriösa hybridförlagen skillnad.

Mats Slottner
Delägare samt ansvarig för ekonomi och avtal på Visto Förlag (som ingår i IDUS Förlag AB)

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,