fbpx

Boktugg och Storytel på listan över Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster

När IDG presenterade sin topp 100 för 2019 fanns Boktugg med på listan. Även Storytel finns med i en annan kategori.

IDG har presenterat sin lista för 2019 – Topp100 över Sveriges bästa sajter och nättjänster. Tre sajter från bokbranschen finns med: Storytel i kategorin streamingtjänster, Brillbee i kategorin Utbildning och Boktugg i kategorin Hederspris.

Varje år har IDG, ursprungligen tidningen Internetworld, utsett Sveriges bästa sajter och tjänster på internet i en topp 100. Det har man gjort sedan 1996. Den första totalvinnaren utsågs 2002 då sajten Lunarstorm (minns du den?) tog hem totalsegern. Förra året vann resebyråsajten TUI.se totalt.

Den Topp 100-lista som IDG nu har publicerat är egentligen en nomineringslista, finalisterna skulle man kunna kalla det. Vinnaren totalt och i respektive kategori presenteras den 18 mars.

ANNONS

”Under de närmaste två veckorna kommer vi att avslöja vinnarsajterna i varje kategori. De är aktörerna som står ut lite extra gentemot konkurrenterna. När vinnarna presenteras avslöjar vi också juryns motiveringar för sajterna på listan och hur vi ser på den generella utvecklingen inom de olika kategorierna”, skriver IDG på sajten.

I år listar man dessa kategorier:

 • Hederspriser
 • Vård och hälsa
 • Turism
 • Mat
 • Delningstjänster
 • Finans och försäkring
 • Hållbarhet
 • Sport och träning
 • Myndigheter
 • Utbildning
 • Streaming
 • Organisationer
 • Ehandel
 • Nyheter
 • Tidskrifter
 • Kultur och nöje
 • Kommuner
 • Sök och jämför

Bokbranschen finns representerad av två sajter: Boktugg.se och Storytel.se (som  konkurrerar med Spotify, Draken Film, Streamly och SVT Play om att vinna sin kategori Streaming). Uppdatering: det är faktiskt tre sajter – Brillbee (i kategorin utbildning) ingår i Bonnier Books Nova och har flera författare i sina kurser.

Boktugg ligger med under Hederspriser (tio sajter/tjänster som juryn vill lyfta fram som inte riktigt får plats i de vanliga kategorierna av en eller annan anledning). Något vi tackar för, en verklig ära att nämnas i detta sammanhang. Övriga sajter på den Hedersprislistan är Action for humanity, Arbeta Utomlands, Föreningen Tilia, Internetkunskap.se, Klarity, Rättviseförmedlingen, Scriin, Undertian och Verisure.

Bland ehandlarna hittar vi dock ingen nätbokhandel i år bland de fem på listan.

Det finns faktiskt ytterligare en sajt med viss koppling till bokbranschen: Star Stable i Kultur & Nöje-kategorin. Det är visserligen ett datorspel, men det finns numera en bokserie baserad på spelet skriven av Helena Dahlgren.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny