ANNONS

Nu flyttar Drottninggatans Bokhandel till nya lokaler och blir Uppsala Bokhandel

Anders Källgren Foto: Privat

Efter oväntat dålig lönsamhet på Drottninggatan satsar bokhandlare Anders Källgren på dubbelt så stor lokal för att vända trenden. Den första februari får han nycklarna till forna Studentbokhandeln i Uppsala och gör en nystart för sin bokhandel i staden.

För snart två år sedan tog bokhandlare Anders Källgren, ägare av Globe Bokhandel i Ludvika, över Drottninggatans Bokhandel i Uppsala. Men när lönsamheten på Drottninggatan visade sig svår att driva upp bestämde han sig för att flytta butiken på Drottninggatan och byta namn till Uppsala Bokhandel, vilket Svensk Bokhandel och UNT tidigare rapporterat om.

Redan imorgon får Anders nycklarna till sin nya lokal på Sysslomansgatan i Uppsala (före detta Studentbokhandeln som tog beslut i höstas om att stänga och avveckla) och sedan påbörjas projektet med att flytta verksamheten dit.

ANNONS

Hallå där Anders Källgren. Du står inför en händelserik vår. En flytt, två butiker och bokrea – hur får man ihop det?
— Ja du, jag tycker om att ha projekt igång, så kan vi väl säga. Studentbokhandeln på Sysslomansgatan stänger idag så från och med imorgon har vi tillträde dit. Vi kommer att ha stängt där fram till den 15 februari men sedan drar vi igång för fullt. Under tiden kommer vi parallellt ha öppet på Drottninggatan i någon månad till, kanske två, för att ha flyttrea. Jag har tagit över hela lagret på Sysslomansgatan så jag hoppas att Uppsalaborna kan hjälpa oss att bära iväg med en hel del av böckerna från Drottninggatan och resten får vi flytta över senare. Den ordinarie bokrean startar den 26 februari och den kommer vi att hålla på Sysslomansgatan och förstås i Ludvika. Eftersom vi är medlemmar i Ugglan är det samma reaböcker beställda till de respektive butikerna – det är fördelen med att ingå i en grupp.

Vad innebär flytten för verksamheten?
— Lokalen på Sysslomansgatan är mer ändamålsenlig att bedriva bokhandel i och eftersom den är något större än den i Ludvika – drygt 400 kvadratmeter – är tanken att kunna ha liknande sortiment i Uppsala som i Ludvika. I Ludvika är vår nisch att ha ett väldigt brett sortiment, de smala titlarna är många. Samma plan finns för butiken i Uppsala. Till exempel gör den stora ytan att vi i Ludvika kan ha 5-6 hyllmeter med bara lyrik vilket hittills inte har gått i Uppsala. Nu blir det stor plats för både böcker och kontorsvaror och det blir lättare för kunder som kommer med rollatorer och barnvagnar att ta sig runt i bokhandeln. Butiken på Sysslomansgatan ligger i ett område med ett bättre flöde av människor också så jag hoppas att fler ska hitta in till oss.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu! Hitta tidigare utgåvor här.

Vilka effekter har det för personalen?
— Tre personer som tidigare arbetade i Studentbokhandeln kommer jobba i den nya Uppsala Bokhandel. Jag tar över inkråmet på Sysslomansgatan vilket betyder att jag tar över den befintliga verksamheten med delar av personalen, inredning och lager. Turordningen gör att personalen från Drottninggatan inte följer med över men Studentbokhandeln har förhandlat fram detta med berörda fackförbund.

Vilka positiva effekter kommer flytten få för din bokhandelsverksamhet i Uppsala?
— Detta är en möjlighet som jag tror kan bli riktigt bra. Det är givetvis alltid ett risktagande att driva ett sådant här projekt men lokalen på Sysslomansgatan har ett bättre läge, är mer ändamålsenlig, personalen känner kunderna och dessutom är Uppsala som lärocentrum, kunskapens stad – människor här vill läsa.

Du är ordförande i JB-gruppens styrelse. Vad betyder det för den enskilda bokhandlaren att Ugglan och JB går samman under Ugglans tak?
— Vi bokhandlare får en tryggare tillvaro på lång sikt. Tillsammans är vi en stark grupp vilket stärker den lokala, fysiska bokhandeln. JB-gruppen finns dock kvar fortfarande eftersom det är en ekonomisk förening. Det tar ett par år att avveckla verksamheten. Men vi är medlemmar av Ugglan nu och tillsammans gör vi gemensamma inköp, gemensam marknadsföring, har bokdagar och inköpsmässor för våra butiker och anställd, med mera.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se