fbpx

Per Demervall och Hermann får Adamsonpriset 2018

Serieskaparen Per Demervall. Foto: Privat. (CC-SA4.0)

Serieskaparna Per Demervall, Hermann Huppen, Neal Adams och Dennis Gustafsson är vinnarna när Adamsonpriset 2018 delas ut.

Per Demervall tilldelas en Adamsonstatyett för sin mångsidiga karriär som serieskapare. Han slog igenom 1986 med sin seriebearbetning av August Strindbergs Röda rummet och är nu aktuell med serieboken Siri och Mimers brunn, om den modiga vikingaflickan Siri.

Den internationella Adamsonstatyetten 2018 tilldelas den belgiske serieskaparen Hermann Huppen för sina ”filmiska och formsäkra” serier där bland annat Bernard Prince och Jeremiah ingår.

Guld-Adamson går till den amerikanske Neal Adams som tecknat avsnitt av The Avengers och X-Men för Marvel Comics och medan den svenske dataspelsutvecklaren och serieskaparen Dennis Gustafsson får ett förtjänstdiplom.

ANNONS

Adamsonstatyetten är uppkallad efter Oscar Jacobssons serie Adamson och har delats ut av Svenska Serieakademin sedan 1965. Bland akademiledamöterna finns Pidde Andersson, Lasse Åberg, och Sture Hegerfors.

Här är alla vinnare tillsammans med presentationer av pristagarna från Svenska Serieakademin.

DEN INTERNATIONELLA ADAMSONSTAYETTEN 2018: HERMANN (HERMANN HUPPEN), Belgien

Hermann är en av de stora europeiska serieskaparna med en alldeles egen lättidentifierad teckningsstil. Hans tidiga äventyrsserier Bernard Prince och Comanche, båda med Greg (Michel Régnier) som manusförfattare, samt de senare och helt egna Jeremiah och Les Tours de Bois Maury, är professionella i ordets bästa bemärkelse, engagerande, noggranna med detaljer, filmiska och formsäkra.

DEN SVENSKA ADAMSONSTATYETTEN 2018: PER DEMERVALL

Per Demervall belönas med 2018 års svenska Adamsonstatyett för en mångsidig och mångårig serieverksamhet som innefattar så väsensskilda landamären som August Strindberg och Jönssonligan. Hans senaste serie, den om den intagande vikingaflickan Siri, är varken mer eller mindre än ett storverk. Med manus av Patric Nyström presenterar Per Demervall här en barnserie fullt i klass med de bästa kontinentala alstren.

GULD-ADAMSON: NEAL ADAMS, USA

född 1941, står för tradition och förnyelse i serievärlden. Han hade tidigt ett finger med i klassiska dagspresserier som Ben Casey, Rip Kirby (Peter Falk) och The Heart of Juliet Jones (Eva och jag). För de stora serietidningsförlagen har han gjort epokgörande insatser: han revitaliserade Superman och Batman för DC och har tecknat några av de mest slagkraftiga avsnitten av The Avengers, X-Men och Conan the Barbarian för Marvel Comics. För en enastående karriär inom seriekonsten belönas nu Neal Adams med Svenska Serieakademins Adamson i guld.

SVENSKA SERIEAKADEMINS FÖRTJÄNSTDIPLOM 2018: DENNIS GUSTAFSSON

Dennis Gustafsson är den framgångsrike dataspelsutvecklaren som är på gång med att bli en framgångsrik serieskapare, djupt originell som både författare och tecknare. Hans huvudperson, Viktor Kasparsson, håller till i mellankrigstidens Skåne, ett Skåne fyllt av ockultism, skräck och försåt. Det är en skrämmande – och sällsamt attraktionskraftig – värld. Den sjätte boken i serien, Helvetets fasor, släpptes förra året.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny