ANNONS

Per Demervall och Hermann får Adamsonpriset 2018

Serieskaparen Per Demervall. Foto: Privat. (CC-SA4.0)

Serieskaparna Per Demervall, Hermann Huppen, Neal Adams och Dennis Gustafsson är vinnarna när Adamsonpriset 2018 delas ut.

Per Demervall tilldelas en Adamsonstatyett för sin mångsidiga karriär som serieskapare. Han slog igenom 1986 med sin seriebearbetning av August Strindbergs Röda rummet och är nu aktuell med serieboken Siri och Mimers brunn, om den modiga vikingaflickan Siri.

Den internationella Adamsonstatyetten 2018 tilldelas den belgiske serieskaparen Hermann Huppen för sina ”filmiska och formsäkra” serier där bland annat Bernard Prince och Jeremiah ingår.

Guld-Adamson går till den amerikanske Neal Adams som tecknat avsnitt av The Avengers och X-Men för Marvel Comics och medan den svenske dataspelsutvecklaren och serieskaparen Dennis Gustafsson får ett förtjänstdiplom.

Adamsonstatyetten är uppkallad efter Oscar Jacobssons serie Adamson och har delats ut av Svenska Serieakademin sedan 1965. Bland akademiledamöterna finns Pidde Andersson, Lasse Åberg, och Sture Hegerfors.

ANNONS

Här är alla vinnare tillsammans med presentationer av pristagarna från Svenska Serieakademin.

DEN INTERNATIONELLA ADAMSONSTAYETTEN 2018: HERMANN (HERMANN HUPPEN), Belgien

Hermann är en av de stora europeiska serieskaparna med en alldeles egen lättidentifierad teckningsstil. Hans tidiga äventyrsserier Bernard Prince och Comanche, båda med Greg (Michel Régnier) som manusförfattare, samt de senare och helt egna Jeremiah och Les Tours de Bois Maury, är professionella i ordets bästa bemärkelse, engagerande, noggranna med detaljer, filmiska och formsäkra.

DEN SVENSKA ADAMSONSTATYETTEN 2018: PER DEMERVALL

Per Demervall belönas med 2018 års svenska Adamsonstatyett för en mångsidig och mångårig serieverksamhet som innefattar så väsensskilda landamären som August Strindberg och Jönssonligan. Hans senaste serie, den om den intagande vikingaflickan Siri, är varken mer eller mindre än ett storverk. Med manus av Patric Nyström presenterar Per Demervall här en barnserie fullt i klass med de bästa kontinentala alstren.

GULD-ADAMSON: NEAL ADAMS, USA

född 1941, står för tradition och förnyelse i serievärlden. Han hade tidigt ett finger med i klassiska dagspresserier som Ben Casey, Rip Kirby (Peter Falk) och The Heart of Juliet Jones (Eva och jag). För de stora serietidningsförlagen har han gjort epokgörande insatser: han revitaliserade Superman och Batman för DC och har tecknat några av de mest slagkraftiga avsnitten av The Avengers, X-Men och Conan the Barbarian för Marvel Comics. För en enastående karriär inom seriekonsten belönas nu Neal Adams med Svenska Serieakademins Adamson i guld.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

SVENSKA SERIEAKADEMINS FÖRTJÄNSTDIPLOM 2018: DENNIS GUSTAFSSON

Dennis Gustafsson är den framgångsrike dataspelsutvecklaren som är på gång med att bli en framgångsrik serieskapare, djupt originell som både författare och tecknare. Hans huvudperson, Viktor Kasparsson, håller till i mellankrigstidens Skåne, ett Skåne fyllt av ockultism, skräck och försåt. Det är en skrämmande – och sällsamt attraktionskraftig – värld. Den sjätte boken i serien, Helvetets fasor, släpptes förra året.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL