ANNONS

Vind i seglen för böcker om vikingar

Vikingar är trendigt, vilket märks bland nya böcker. Siris äventyr (tecknade av Per Demervall) går nu på export till flera länder. Bakgrundsfoto: iStock.

HBO-serien Vikings går in på sin sista säsong. Men böcker om vikingar verkar fortfarande vara en het trend och några går precis som vikingarna utomlands.

Vikingatrenden har pågått i några år internationellt, exempelvis genom tv-serien Vikings på HBO där den sjätte och sista säsongen blev komplett strax före nyår. Netflix (!) ska ha beställt en spinoff-serie med titeln Vikings: Valhalla som började spelas in i oktober 2020.

Svensk vikingaflicka på export

Per Demervall och Patric Nyström har skapat serien om vikingaflickan Siri som förra året kom ut med två album (Kejsarens skatt och Mimers gåta) i Sverige (Stevali) och England. I höst kommer det första ut i Turkiet. Dessutom har danska förlaget Buster Nordic köpt rättigheterna för Danmark, Finland, Island och Norge.

– Att vikingaintresset ökar märker vi av. Även att det är en kvinnlig karaktär i vår berättelse, som visar på mod och handlingskraft verkar skapa nyfikenhet och läslust. Knud Pilegaard på Buster Nordic visade ett tidigt intresse för vår vikingaflicka. Han förmedlade en smittande entusiasm, en bra utgivningsplan och ett helhetstänk gällande den nordiska publiceringen som var svår att motstå, säger Per och Patric i ett pressmeddelande.

ANNONS

I höst kommer Siris tredje äventyr, Hövdingens fångar, på svenska.

Fler vikingaböcker under våren

Nu är det inte bara tecknade vikingar som seglar på vikingatrenden i den svenska bokutgivningen.

Den stereotypa beskrivningen av vikingen som ett hänsynslöst vilddjur föddes på 1800-talet och bilden står sig till mångt och mycket än idag (exempelvis i HBO-serien Vikings, menar en del kritiker). Men vad är egentligen sant om vikingen?

Författarna Anna Lihammer och Ted Hesselbom har närmat sig ämnet genom breda studier i arkeologi och konst och slår i boken Vikingen : En historia om 1800-talets manlighet (Historiska Media) hål på myten om den fornnordiske krigaren.

Många fler vikingaböcker

Ännu fler vikingaböcker, några av alla dem som är utgivna senaste året:

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Fotnot: Den här artikeln är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #291. Få koll på bokbranschen genom att prenumerera kostnadsfritt.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL