Årets 60 bästa böcker – julklappar till släkt och vänner

Jodå, snart är det dags att börja leta julklappar. Här har du 60 av årets böcker inom vitt skilda genrer – med andra ord något till alla du känner.

Av någon anledning tycks vi alltid vara som mest upptagna just innan jul, precis då vi ska till att börja shoppa julklappar till hela släkten. Kanske behöver du hjälp på traven? Här är 60 av årets böcker, uppdelade i olika avdelningar.

Jag lovar att du hittar åtminstone ett par fina julklappar här!

 

Från årets deckarskörd – perfekt till spänningssökaren

1. Ett mörker mitt ibland oss av Mari Jungstedt

Under havskappseglingen Gotland Runt blåser det upp till storm och masten knäcks på en av de favorittippade båtarna. Besättningen tvingas söka skydd i en vik med lugnare vatten. I strandkanten ligger en död man med krossad skalle, munkavle och bakbundna händer.

Kommissarie Knutas kastas in i en halsbrytande mördarjakt som mitt i den gotländska högsommaridyllen leder honom in i ett mörker han aldrig kunnat föreställa sig.

Ett mörker mitt ibland oss.

2. Silfverbielke 9 Kejsaren av Dan Buthler och Dag Öhrlund

Livet börjar äntligen att arta sig igen för psykopaten Christopher Silfverbielke. Han har lyckats att ta sig från tillvaron som gigolo till en äldre amerikansk mångmiljonärska. Men han behöver fortfarande pengar och genomför därför sin mest ondskefulla idé hittills.

Den numera slitne kommissarien Jacob Colt bestämmer sig för att det enda sättet att stoppa Silfverbielke är att döda honom. Tillsammans med Hector Venderaz sätter han planen i verket. På en ö i Stilla havet drabbar de samman.

Kejsaren

Kejsaren

  • Förlag: Lind & Co
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-05-23
  • ISBN: 9789177793434

3. Bara du av Ninni Schulman

Den populära deckarförfattaren Ninni Schulman har skrivit en drabbande spänningsroman med hög igenkänningsfaktor. Om vårt behov av att vara både omhändertagna och behövda i en tid som hyllar frihet och självständighet. Det är en stark historia om ensamhet och kärlek, beroende och besatthet.

Pål arbetar som spärrvakt i Stockholms tunnelbana. Efter några tunga år är han redo att möta kärleken igen.

Iris är frilansande formgivare och lever singelliv med alla dejtingappar ett klick bort. Men hon är trött på ensamheten och har länge letat efter den perfekte mannen, han som älskar henne på riktigt och inte lämnar henne hur besvärlig hon än är.

Till slut hittar de varandra.

Pål är alldeles underbar och ibland får Iris nästan för sig att han känner henne bättre än hon själv gör. Han verkar alltid veta precis vad hon behöver. De tillbringar alltmer tid tillsammans och försakar allt annat. Till slut börjar vännerna undra om allt verkligen är som det ska. Det är det inte. I själva verket är de på väg mot en katastrof.

Bara du

Bara du

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-23
  • ISBN: 9789137150703

4. Strandhotellet av Christina Olséni och Micke Hansen

Egon, 85 år och singel, upplever sitt livs mest omtumlande sommar. När han och de övriga i pensionärsgänget ger sig ut i Ragnars nyinköpta segelbåt går det inte helt enligt plan. Ombord hittar de nämligen båtens tidigare ägare, Gustav Sparre, död. Utan att tänka på konsekvenserna bestämmer sig Egon och Ragnar för att slänga honom överbord, men olyckligtvis fastnar kroppen i en tamp. Det blir stor uppståndelse i Skanörs hamn när båten anlöper med Gustav Sparre i släptåg. Det visar sig snabbt att han inte dött en naturlig död och Skanörs poliser har fått ett komplicerat spaningsmord på halsen. När det kort därpå inträffar ytterligare ett dödsfall i hamnen, riktas pressens blickar mot den idylliska badorten i söder.

Samtidigt som kraven på poliserna ökar, bestämmer sig Egon för att testa nätdejting. Under signaturen En charmör från Skanör kastar han sig huvudstupa in i dejtingens förtrollade värld. Det slutar i total katastrof.

Strandhotellet är en humoristisk deckare om pigga pensionärer, oväntad död och den svåra konsten att både hitta och behålla kärleken. Det är den fjärde delen i den populära serien Mord i Falsterbo.

5. The Outsider av Stephen King

When an eleven-year-old boy is found murdered in a town park, reliable eyewitnesses undeniably point to the town’s popular Little League coach, Terry Maitland, as the culprit. DNA evidence and fingerprints confirm the crime was committed by this well-loved family man. Horrified by the brutal killing, Detective Ralph Anderson, whose own son was once coached by Maitland, orders the suspect to be arrested in a public spectacle. But Maitland has an alibi. And further research confirms he was indeed out of town that day. As Anderson and the District Attorney trace the clues, the investigation expands from Ohio to Texas. And as horrifying answers begin to emerge, so King’s propulsive story of almost unbearable suspense kicks into high gear. Terry Maitland seems like a nice guy but there is one rock-hard fact, as unassailable as gravity: a man cannot be in two places at the same time. Can he?

The Outsider

The Outsider

  • Förlag: Hodder
  • Format: Inbunden
  • Språk: Engelska
  • Utgiven: 2018-05-22
  • ISBN: 9781473676350

6. Hon som inte vet av Karen Cleveland

Vad gör du när allt du tar för givet kanske är en lögn?

CIA-analytikern Vivian Millers uppdrag är att avslöja ryska spionceller i USA. Hon kommer över en hemlig mapp som innehåller bilder på infiltratörer som lever i landet under täckmantel. Ett par klick senare är allt som betyder något för henne, hennes jobb, hennes man, till och med hennes barn under hot. Vivian har svurit på att försvara sitt land mot alla fiender, men nu står hon inför ett omöjligt val. Hon slits mellanplikttrogenhet och förräderi, kärlek och misstänksamhet. Vem kan hon lita på?

Hon som inte vet är en unik blandning av domestic noir och spionthriller. Den har uppmärksammats stort internationellt och har redan sålts till fler än tjugo länder.

Hon som inte vet

Hon som inte vet

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-05-17
  • ISBN: 9789113081298

7. Syndabocken av Sofie Sarenbrant

Väntan är över. Efter två år återvänder kriminalinspektör Emma Sköld!

En inbrottsvåg drar genom Bromma och tjuvarnas metoder blir allt värre. När ett mord på en tonårspojke skakar idyllen kopplas Emma Sköld in på fallet. Allt pekar på ett villainbrott som har gått snett.

Misstankarna riktas mot familjens städerska som hittade offret. På forumet Brommavännerna sprids hatiska fördomar om henne och utländska gästarbetare. Men när fler personer hittas döda tar Emma saken i egna händer, och försätter därmed sig själv och andra i livsfara.

Syndabocken är den fristående sjätte delen i den omtyckta serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Det är en fängslande samtidsdeckare om lögner, hämnd och dysfunktionella familjer. Hur väl känner du egentligen ditt barn?

Syndabocken

Syndabocken

  • Förlag: Bookmark Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-05-21
  • ISBN: 9789188545572

8. I fel sällskap av Viveca Sten

En kvinna på flykt

Nora Linde står inför sitt mest komplicerade fall. Ledaren för en av Stockholms största narkotikaligor anklagas för ekobrott eftersom det inte går att fälla honom för droghandel. Situationen blir snart hotfull.

Den unga kvinnan Mina är på desperat flykt undan sin man sedan han nästan har slagit ihjäl henne. Allt hon vill göra är att skydda sin son, men hon är en nyckelperson i den kommande rättegången – om Nora kan förmå henne att vittna.

Andreis Kovac bär på mörka minnen från krigets Bosnien som han lämnade som barn. Han är beredd att göra allt för att krossa sina fiender och få tillbaka sin hustru, Mina, och skyr inga medel för att få sin vilja igenom.

Människor i Minas närhet offras i Andreis krig och Thomas Andreasson dras in i fallet. Samtidigt som han kämpar med sitt sönderfallande äktenskap måste han se på när Nora tar allt större risker för att rädda Mina från undergång.

I fel sällskap, Viveca Stens senaste bok om åklagaren Nora Linde och polisen Thomas Andreasson, är en gastkramande thriller om människors ondska och svaghet och de sår vi bär med oss från barndomen.

I fel sällskap

I fel sällskap

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-05-14
  • ISBN: 9789137141916

9. Tre timmar av Roslund

Tre sekunder, eller tre minuter, är en evighet om du kontrollerar tiden själv. Medan tre timmar är alldeles för kort när någon annan kontrollerar dem.

En stilla morgon i Stockholm kallas Ewert Grens till ett bårhus där det ligger en död man för mycket, lämnad bland andra kroppar i ett låst rum. Hur är det möjligt?

Piet Hoffmann befinner sig på en ny kontinent. Ett sista farligt uppdrag innan han för alltid lämnar det livet bakom sig. Det tar honom genom en torr öken till ett rytande hav, i en värld där ett människoliv saknar värde.

Hemma i Sverige väntar och längtar Zofia och pojkarna efter sin make och pappa. När han kommer tillbaka ska de äntligen få ro. Det visar sig vara en bedräglig trygghet och snart kommer två små pojkar få slåss för att överleva.

Tre timmar är skillnaden mellan liv och död.

Tre timmar

Tre timmar

  • Förlag: Piratförlaget
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-27
  • ISBN: 9789164205254

10. Nattskiftet av Michael Connelly

Som lovande ung polis såg det ut som om Renée Ballard skulle kunna göra en spikrak karriär inom LAPD. Men när hon anmälde en överordnad för sexuella trakasserier omplacerades hon, och nu är hon tvungen att ta de otacksamma nattskiften vid polisstationen i Hollywood. De våldsbrott, rån och mord hon tar hand om måste hon oftast överlämna till kriminalarna som jobbar dag.

En natt är hon först på plats efter en oerhört brutal misshandel av en prostituerad som lämnats att dö på en ödslig parkeringsplats. Kort därefter kallas hon och hennes kollega till en nattklubb där flera personer har skjutits, bland dem en ung kvinna. De här fallen tänker hon inte släppa ifrån sig.

Hon börjar mot uttryckliga order att utreda brottsfallen på egen hand under sin lediga tid. När hon gräver djupare i dem blir hon tvungen att konfrontera sina egna demoner och förstå varför hon aldrig någonsin är beredd att ge upp.

Nattskiftet är den första boken i en serie om Renée Ballard vid LAPD. När den gavs ut i USA 2017 gick den genast upp i toppen på New York Times bästsäljarlista.

Nattskiftet

Nattskiftet

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-05-09
  • ISBN: 9789113082462

Till paret som väntar barn eller som precis har fått

1. Att föda : en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter

Vad händer i min kropp när jag föder? Vilka känslor kan en förlossning väcka? Vad är en normal förlossning? Hur hanterar jag den enastående erfarenhet som en förlossning är? I sin bok Att föda, som nu utkommer i en fjärde reviderad och utökad utgåva, sammanfattar chefsbarnmorskan Gudrun Abascal sina erfarenheter efter snart fyrtio år inom förlossningsvården. Här beskrivs födandet både ur ett existentiellt och ett fysiskt, biologiskt perspektiv.

Att föda är en vägledning som personligt och informativt berättar om hur en förlossning går till och hur man på bästa sätt förbereder sig. Gudrun Abascal väjer inte för de svåra frågorna utan berättar rakt och enkelt om bland annat förlossningsrädsla, smärta och smärtlindring. Nytt i denna fjärde upplaga är bland annat det utökade kapitlet om kejsarsnitt. Boken innehåller också många personliga förlossningsberättelser, en genomgång av hur man läser en förlossningsjournal och instruktiva teckningar av konstnären Anna Höglund.

2. Med känsla för barns självkänsla

”När du skäller på mig, mamma, är det svårt för mig att älska mig själv.”

Så löd rubriken på ett inlägg som jag skrev på min blogg vid ett tillfälle. I inlägget beskrev jag ett samtal som jag hade haft med min sjuåriga dotter, där jag frågade henne om hon älskade sig själv. Hon svarade att hon oftast gjorde det, men att hon kände sig dum när jag pratade med arg röst till henne och ’när jag känner mig dum är det svårt för mig att älska mig själv’.”

Den här boken handlar om självkänsla. Om hur den naturligt finns i våra barn, och hur vi kan handla för att uppmuntra den. Självkänsla är den plattform utifrån vilken många andra egenskaper utvecklas. Barn med sund självkänsla accepterar och gillar sig själva, de lyssnar på sina egna och andras känslor och behov, de höjer sin röst mot orättvisor, vågar gå sina egna vägar i livet, tar ansvar för sina misstag, tar kritik på ett konstruktivt sätt. Och de vet att de duger för den de är och inte för sina prestationer.

3. Föda utan rädsla

Allt fler kvinnor upplever en stark rädsla inför sin förlossning. Samtidigt är den svenska förlossningsvården säkrare än någonsin för både mor och barn.

Susanna Heli har arbetat med att ge födande kvinnor kraft och stöd under hundratals förlossningar. Här har hon valt ut sina fyra mest effektiva verktyg som hjälper dig att undvika stress och rädsla. Med andning, avspänning, röstenoch tankens kraft leds du bort från rädsla och mot trygghet och kraft. Verktygen är enkla och kan användas under födandets alla skeden. De gör förlossningen till en stärkande och positiv upplevelse både för den födande kvinnan och för hennes partner.

Föda utan rädsla passar dig oavsett om du är förstföderska eller omföderska, om du väljer att ha bedövning eller föda helt utan smärtlindring, om du är mycket rädd eller bara vill vara förberedd.

Föda utan rädsla

Föda utan rädsla

  • Förlag: Bonnier Existens
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2009-08-04
  • ISBN: 9789174270037

4. Pappalogi

Pappalogi är den omistliga handboken för alla nyblivna eller blivande pappor. Här får de flesta frågor svar och här finns det praktiska, kloka och moderna råd för situationer som möter en nybliven pappa genom graviditet, förlossning och föräldraledighet. Boken innehåller personliga betraktelser kring papparollen, intervjuer med både pappor i vardagen och experter inom olika områden inom föräldraskap, samt mängder med hårda fakta, såsom graviditetskalendrar och råd från barnmorskor.

Boken tar upp den tidiga graviditetens dilemman. När berättar man? När vågar man vara glad? Och följer sedan med under de fyrtio veckorna fram till förlossningen. Här finns tips om hur man förbereder sitt hem för barnet, varningar för överilade inköp man bör avstå ifrån och andra mer besvärande faktum såsom pappors viktuppgång under graviditeten.
Under den första tiden efter barnets födelse avlivas myten om att pappan endast är en hjälpande hand som bär tunga föremål och storhandlar. Här beskrivs alla de starka känslor det tidiga föräldraskapet innebär men också handfasta och praktiska tips som gör vardagen lättare med ett spädbarn.

Under tiden fram till inskolning på förskola blir boken ett stöd i att skapa rutiner och få flyt under de ofta ganska hektiska dagarna som lite missvisande kallas föräldraledighet.
Pappalogi tar även upp frågor om hur man stärker parrelationen under de prövningar som sömnlöshet, sjukdomsperioder och mammiga barn kan skapa. Den ger också förslag på hur man etablerar ett jämlikt föräldraskap och skapar utrymme igen för sexualiteten.

5. Fem gånger mer kärlek : forskning och praktiska råd för ett fungerande familjeliv : en bok till föräldrar med barn mellan 2 och 12 år

Fem gånger mer kärlek, eller med andra ord: att ge sina barn fem gånger så mycket positiv uppmärksamhet som tjat, tillsägelser och gränssättning är ett förhållningssätt som ger stor utdelning! Den här boken visar hur man som förälder gör detta. Det är en handfast och konkret guide med väl förankrad forskning i ryggen och ett pedagogiskt upplägg med både exempel och övningar.

Principerna kommer från KBT, och bygger på tilllämpad forskning om föräldraskap. Bokens kapitel utgår från olika teman på vanliga problem som de flesta föräldrar upplevt. Därefter följer övningar som steg för steg ger dig som förälder en ny färdighet och insikt.

Boken riktar sig i första hand till föräldrar som har barn mellan 2 och 12 år.

6. Praktika för blivande föräldrar : gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

När du väntar barn räcker det inte med alternativa fakta. I Praktikan varvas medicinska fakta om alla viktiga delar av graviditet och spädbarnstid med att professor Agnes Wold och barnläkare Cecilia Chrapkowska röjer i den djungel av råd om hygien, städning, amning, infektioner, vaccinationer och alkohol som väller över dig som blivande förälder. Det är inte så svårt. I Praktikan lär du dig allt du behöver för att ge barnet och dig själv bästa möjliga start i livet.

Dags att spräcka myterna runt föräldraskap och spädbarnsvård! Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska röjer i den djungel av välmenande råd om allt från hygien, städning, amning och infektioner till alkoholkonsumtion och vaccinationer som väller över den nyblivna föräldern. Praktikan innehåller praktiska tips, vetenskapligt verifierade sanningar och stridbar feminism riktad till alla föräldrar, oavsett kön och familjekonstellation.

7. Stora boken om barn : att vänta & föda – barnets första sex år

Stora boken om barn har med rätta beskrivits som trygghet mellan två pärmar. Genom att ständigt uppdateras och granskas har den lyckats behålla sin position som det svenska standardverket om barn och föräldraskap.

Nyblivna föräldrar har funnit ovärderlig kunskap i boken som blivit en del av många nya familjers vardag, från att vänta och föda till skolstart. Här kan vi hitta det mesta vi behöver veta om barn. Det handlar om graviditet och förlossning, nyföddhetstiden och barnets första år, barnets inre utveckling och mognad upp till sexårsåldern, sjukdomar och allergier, utrustning, försäkringar och familjerätt. Vi får också läsa om utmanande trotsperioder, den viktiga leken och att få syskon.

I år är det över 20 år sedan boken gavs ut för första gången. Den hyllades snabbt som en bibel för föräldrar . Ett trettiotal experter på alltifrån allergi och psykologi till amning och konsumenträtt involveras i att hålla boken ständigt uppdaterad. Genom åren har även experter i form av småbarnsföräldrarna själva fått tycka till om innehållet, vilket bland annat har lett till nya kapitel om trots, flaskmatning och barnens utveckling. Resultatet är den mest moderna och omfattande boken om barn som finns i Sverige.

8. Ebbas gravidbok : den enda guiden du behöver

Hur stillar jag gravidsuget? Gravidglow, finns det på riktigt? När ska jag berätta, tidigt eller sent? Vilken olja är bäst för den växande magen? Hur bygger jag upp en vinnande gravidgarderob? Får man bada bastu? Och hur påverkar graviditeten förhållandet, kärleken och min ekonomi?

Ärligt, personligt och konkret går journalisten, författaren och 2-barnsmamman Ebba Kleberg von Sydow (som tidigare skrivit flera böcker om mode och livsstil) igenom allt som rör sig i en blivande mammas huvud. Från oro, illamående och sömnlösa nätter till längtan, lycka, gråtattacker, den bästa gravidträningen och den nya kroppen.

Mammor i olika åldrar och situationer berättar öppenhjärtigt, med humor och värme, om sina upplevelser. Med hjälp av ledande experter inom exempelvis gravidyoga, hälsa, hudvård och träning, guidas läsaren också i djungeln av myter, husmorsknep, sant och falskt. Dessutom, den ultimata listan på babyprylarna du behöver – och de som är helt överflödiga…

Denna livsstilsguide ger också utrymme för mamman att fylla i sina egna tankar och upplevelser under dessa unika nio månader, när livet plötsligt förvandlas till en känslomässig bergodalbana av förväntan, frågetecken och ett enormt behov av tips och råd från andra. Ett måste för alla blivande mammor – garanterat fritt från pekpinnar!

9. Vattnet går : att vänta och föda barn och den första omtumlande tiden med din bebis

Få perioder i livet väcker så många frågor som en graviditet och den första tiden med en bebis. Hur länge ska jag må illa? Hur ska förlossningen gå? Hur blir jag som förälder? Glädje och förväntan blandas med oro och nervositet. Vattnet går ger svar på många av de funderingar man som blivande eller nybliven förälder kan ha. Barnmorskan Gudrun Abascal, med mångårig erfarenhet av förlossningsvården, bidrar med sin expertis och journalisten och bloggaren Nina Campioni, grundare av podcasten Vattnet går, berättar personligt om sina erfarenheter.

Boken tar bland annat upp graviditetens olika krämpor, träning under och efter graviditeten, vilka gravidplagg som är värda att investera i, förlossningen, vad man gör om man inte hinner in till sjukhuset i tid, de första dygnen med en nyfödd bebis och hur man vårdar relationen till sin partner mellan bebisgos och blöjbyten. Boken vänder sig både till den gravida kvinnan, partnern och andra närstående.

Nina Campioni är modeskribent, författare och journalist som bland annat har varit moderedaktör på Aftonbladet och jobbat på Sveriges Radio, främst P3. Sedan 2014 driver hon podcasten Vattnet går, där hon samtalar med olika personer om att vänta och föda barn. Sedan 2008 driver hon också en populär blogg på Elle. Nina bor i Stockholm tillsammans med sin man och två barn.

Gudrun Abascal har arbetat som barnmorska i över 45 år. Hon har under hela sin karriär strävat efter att förbättra förlossningsvården i framför allt Stockholm, men också i hela Sverige. För detta fick hon S:t Eriksmedaljen 2006. Gudrun har varit initiativtagare till två förlossningskliniker i Stockholm, BB Stockholm och BB Sophia. Hon undervisar blivande barnmorskor och har skrivit ett flertal böcker. Gudrun jobbar även med att hjälpa kvinnor som lider av förlossningsrädsla.

10. Lofsans mammaträning : skapa formen med kompletta träningsprogram

Att föda barn är en av de mest omvälvande upplevelserna i en kvinnas liv. Allt förändras – naturligtvis kroppen och rutinerna, men också hela livet. Att ta hand om sig blir också därför ännu viktigare.

Lofsans mammaträning – skriven av den erfarna PT:n Lovisa ”Lofsan” Sandström – är den första träningsboken som ser helheten i en nybliven mammas liv, och som kombinerar konkreta, effektiva träningsprogram med frågor om mammarollen och livsförändringar.

I tydliga och utförliga träningsprogram med avstamp i vad som händer i kroppen under graviditeten och efter förlossningen, guidar Lovisa oss till hur vi tränar säkert, skadefritt och i en lämplig takt. En bok för dig som vill bli en stark och stolt mamma på dina egna villkor.


Till kompisen med starka hälsoideal

1. Fri från stress med Mindfulness : medveten närvaro och acceptans av Åsa Palmkron Ragnar, Katarina Lundblad, Anna Kåver

Mindfulness är en övning i att öka sin livskvalitet, minska stress och leva i harmoni med sig själv och andra.

Med hjälp av boken är det lätt att träna på egen hand.

Boken innehåller fakta, övningar, korta tankeväckande berättelser, intervjuer och lyrik som vävs samman till en helhet.

”Boken som helhet är vacker, klok och inspirerande.”
Tidningen Sokraten

2. Mindfulness i vardagen : vägar till medveten närvaro av Ola Schenström

Grundboken i mindfulness. Förord av Jon Kabat-Zinn.
Cd-skiva medföljer!

Mindfulness är träning i att vara närvarande i nuet. Ett österländskt sätt att förhålla sig till livet som motverkar oro och stress. Mindfulness i vardagen är en efterlängtad introduktion till detta förhållningssätt som på kort tid blivit populärt i Sverige.

Mindfulness i vardagen utgår Ola Schenström från vardagssituationer och beskriver hur vi kan lära oss att se dem på ett nytt sätt, tänka om och göra kloka val genom att vara medvetet närvarande. Genom övningar och praktisk handledning blir boken en följeslagare, från det att vi vaknar på morgonen tills vi somnar på kvällen.

Ola Schenström är idag den enda läkaren i Sverige som enbart arbetar med mindfulness inom vården. Han är utbildad av mindfulness grundare Jon Kabat-Zinn och är en av Sveriges främsta experter på området.

3. Allt du kan se när du saktar ner : hitta lugn och ro i en hektisk värld av Haemin Sunim

Den zenbuddhistiska munken och läraren Haemin Sunim har fått stor uppmärksamhet för Allt du kan se när du saktar ner. Född i Sydkorea och utbildad i USA har han sålt mer än 3 miljoner ex av sina böcker och han har över en miljon följare på Twitter, @haeminsumin, och Facebook. Idag bor han i Seoul när han inte reser runt i världen och föreläser.

I den här boken ger han kloka livsråd för olika situationer och sinnestillstånd. Den fungerar som en motvikt till vår allt stressigare vardag och tar till exempel upp vikten av att vila; hur man kan hantera besvikelser; att bli vän med sina känslor; att fånga ögonblicket; konsten att bevara en god relation; förlåtelse; kärlek; andlighet; framtidsplaner.

Allt du kan se när du saktar ner innehåller kortare och längre texter och fina illustrationer i färg av den koreanska konstnären Youngcheol Lee. Den vänder sig till alla, oavsett ålder, kön och religion.

4. Shinrin yoku : bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi av Yoshifumi Miyazaki

Vetenskap möter natur och mindfulness i den härboken om trädens helande kraft.

Begreppet shinrin yoku eller ”skogsbad” myntades i Japan på 1980-talet och betyder bokstavligt talat att bada i den atmosfär som finns i skogen.

Många människor har ett särskilt förhållande till träd, och instinktivt vet vi att vi mår bättre i naturen. Här guidar den japanske forskaren Yoshifumi Miyazaki dig i hur man utövar shinrin yoku. Han redogör också för de vetenskapliga bevis som finns för skogsterapins positiva effekter, bland annat sänkta stressnivåer, stärktimmunförsvar och positiv sinnesstämning.

Shinrin yoku är en naturlig metod för välbefinnandesom används i många länder runt om i världen. Boken ger dig de kunskaper du behöver för att pröva på shinrinyoku, oavsett om du väljer att följa ett helt program eller bara tillbringar mer tid i din lokala park.

I Japan är shinrin yoku den snabbast växande formen av mindfulness och man har kunnat visa att det kan bidra till att:
• sänka blodtrycket
• minska stress
• förbättra hjärt- och kärlhälsan
• minska blodsockernivåerna
• förbättra minne och koncentration
• bota depression
• höja smärtgränsen
• boosta immunförsvaret
• öka kroppens produktion av anticancerprotein
• gå ner i vikt

Yoshifumi Miyazaki är professor vid Chibas universitet och en av Japans främsta inom Shinrin Yoku. I boken Shinrin Yoku: Bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi berättar han hur skogsterapi fungerar, vad som händer med våra kroppar och sinnen, hur man kan använda det på olika sätt och hur man även kan utöva Shinrin Yoku i sitt hem med hjälp av olika aktiviteter.

5. Kreativa dagboken: ett år med mindfulness av Jocelyn de Kwant

Att komma in i ett kreativt flow är ett sätt att släppa vardagens alla påtryckningar och måsten. Man hänger sig helt åt sitt skapande och resultatet blir ett slags mindfulness.
I den här boken finns 365 idéer och uppgifter som hjälper dig att komma i kontakt med din inneboende kreativa kraft så att du kan hitta ett meditativt flow.

Du bestämmer själv hur lång tid du vill lägga på en uppgift och du gör dem i den ordning som passar dig. Skriv, rita och skapa direkt i boken.

Bokens övningar är indelade i tolv kapitel med olika teman som naturen, skriva, kroppen, sinnen och klotter.

Jocelyn de Kwant är journalist och skriver för tidningen Flow – en internationellt prisbelönt tidskrift om kreativitet och mindfulness.

6. Nystart med succédieten 8/800 : rasa 10 kilo på 8 veckor av Cathrine Schück

SÄNK BLODSOCKRET OCH RASA I VIKTLägre blodtryck, sänkt blodsockernivå och ett rejält viktras. Med 8/800 minskar du både midjemåttet och ­förbättrar hälsan! Du äter läcker medelhavskost i åtta veckor samtidigt som du begränsar ditt energiintag till 800 kalorier om dagen.Kostrådgivaren Cathrine Schück är ensam i Sverige om att ha Michael Mosleys ­godkännande att hålla kurser om Mosleys blodsockermetod. Hon har ­utvecklat ­metoden och döpt sin version till 8/800. Det här är andra boken om ­succédieten med nya, fräscha recept av ­Cathrine­­ Schück. Njut av goda frukostar, mättande mellanmål och smakrika rätter med kött, kyckling, fisk och skaldjur. Välkommen till ett lättare och hälsosammare liv!

7. Yoga är min terapi : yogaprogram för din kroppstyp baserat på ayurveda av Janesh Vaidya, Malin Barrling

Den välkända ayurvedapraktikern och författaren Janesh Vaidyas nya bok handlar om ayurvedisk yoga, där yogaprogrammen anpassas efter olika kroppstyper och sjukdomsbesvär.

”För tio år sedan, då jag för första gången reste utanför Indien, förvånades jag av hur yoga praktiserades i de flesta yogaskolor i Europa. Hela klassen utförde samma övningar, ledda av en instruktör. Det var något nytt för mig. Jag var van vid traditionella yogaskolor i Indien där gurun ger olika program till varje elev beroende på hans eller hennes kropps- och sinneskonstitution och balansen eller obalansen i hans/hennes hälsa, samt går runt bland eleverna och hjälper dem att följa sitt individuella program.”

I Yoga är min terapi lär vi oss att göra autentisk yoga utifrån vår egen kroppstyp, så som man traditionellt utövar yoga i Indien. Med grund i den indiska hälsoläran och livsfilosofin ayurveda presenteras en inställning och ett sätt att utöva yoga som ligger långt från de vanliga svenska yogaklasserna på gym och i andra sammanhang.

Inom ayurveda talar man om tre kroppstyper, vata, pitta och kapha. I boken lär du dig bestämma vilken kroppstyp du själv tillhör, och att hitta ett individuellt yogaprogram som passar just dig. Övningarna presenteras tydligt i text och bild för att du enkelt ska kunna utföra dem på egen hand.

I boken listas 53 olika sjukdomsbesvär eller obalanser i din hälsa, och vilka yogaövningar som kan hjälpa dig att lindra dem.

Yoga är min terapi är utformad för att passa yogautövare på alla nivåer, såväl nybörjare som erfarna. Boken hjälper dig att på ett djupare plan förstå din kropps- och sinneskonstitution och ger varje utövare tillfälle att hitta rätt övningar och att självständigt utöva yoga i hemmet.

8.Stressyoga : ta kontrollen över ditt liv av Per Söder

Ordet stress har sin rot i latinets stringere som betyder dra isär, slita sönder. Ordet yoga har sin rot i det indoeuropeiska yug som betyder föra samman, sätta ihop. Boken Stressyoga lär ut enkla handfasta tekniker för att kunna hantera stress och stressens olika symptom.

När vi under lång tid utsätts för stress upplever vi till slut att tillvaron slits itu och faller samman. Balansen mellan alla krav och förmågan att leva upp till dessa har rubbats och vi känner ständigt att vi inte räcker till. Stressen, som i sin akuta form tillhör kroppens försvar, blir i sin kroniska form en fiende som bryter ner oss.Människor som söker hjälp för svår huvudvärk uppger ofta stress som orsak. Och tanken bakom den här boken är att bryta stressen innan den leder till migrän eller andra svåra symptom.
Stressyoga är precis som Migränyoga en lättanvänd handbok som ger dig verktyg till att själv börja hantera din stress i vardagen. Yoga har visat sig kunna motverka alla negativa effekter från ständig stress. Allt som krävs är enkla övningar som alla kan göra varje dag i sitt eget hem.

PER SÖDER driver Yogamottagningen (www.yogamottagningen.se) som behandlar stress och stressutlösta symptom. De senaste tio åren har han jobbat som VD för en konferensanläggning och tidigare var han gymnasielärare. Söder har varit verksam som yogainstruktör sedan 2004 och arbetar främst med medicinsk yoga för personer som lider av svår huvudvärk. Migränyoga var hans uppskattade debutbok och nu kommer Stressyoga.

9. Mindfulness i hjärnan av Åsa Nilsonne

Vår kunskap om hjärnan är minst sagt ofullständig, men den växer explosionsartat. Jag gissar att många kan bli överraskade av hur just mindfulness visat sig vara ett användbart redskap i denna högteknologiska forskning. Idag accelererar kunskapen om hjärnan i takt med att metoder för hjärnavbildning utvecklas och förfinas, och genom att duktiga forskare ställer relevanta frågor och genomför väldesignade försök. Vi börjar bli allt bättre på att matcha olika delar av hjärnan med de arbetsuppgifter den utför, och vi börjar därmed begripa hur hjärnan sköter, eller missköter sin tjänst. Vi börjar förstå hur känsligt våra hjärnor läser av vår miljö och hur de ständigt formas av sina upplevelser.

Åsa Nilsonne är en av dem som introducerade mindfulness i Sverige. I den här nya utökade utgåvan beskriver hon arbetsplatsen hjärnan och visar hur modern neuropsykologi kan möta och fördjupa den kunskap som finns inom mindfulnesstraditionen.

10. Andas : Livet händer mellan två andetag av Ulrica Norberg

Andas! är en praktisk handbok som visar hur man tar kontroll över den egna hälsan och välmåendet.Ulrica Norberg är välkänd profil inom yoga och meditation där andningen är grundläggande. Hon har skrivit en lång rad framgångsrika böcker i ämnet. Boken Andas! förenar yogafilosofi och den senaste forskningen om hjärnan och nervsystemet.Författaren gör en resa bakåt i tiden, till flera tusen år gammal yogafilosofi där prana (sanskrit för andning) beskriver fyra delar av ett andetag. Och från dagens medicinska rön hämtar hon kunskap om neurologi som visar att den kemiska balansen i kroppen vävs samman via vår andning.Ulrica är passionerat intresserad av att se människor växa. För att hitta passion och potential behöver man rikta sitt fokus inåt. Med hjälp av andning, stillhet, reflektion och skapande kommer man långt. Med världen som sitt arbetsfält reser hon runt och skriver, utbildar och inspirerar människor i olika workshops. Hon har tilldelats titeln Yogiraj, yogamästare, som förärats endast nio västerlänningar före henne. Hon har utbildat över 500 yogalärare i världen.


Till kompisen som alltid gör en stor sak av sina nyårslöften …

1. Sluta banta, gå ner i vikt av Anna Hallén Buitenhuis

Du har försökt allt och alla metoder, men inget fungerar?
Du vet hur du ska äta men gör inte det du har tänkt dig?
Du tappar greppet och börjar om igen och igen, på en måndag?
Om och om igen, med nya tuffare och striktare metoder?

Vill du lära dig att äta?
– ”Jamen Anna, jag vill gå ner i vikt nu!”
Ja, men det ville du troligtvis även för ett år sen också? Och året innan? Och kanske även innan dess?
Vad stoppade dig då?
Varför är du inte klar?
Kan det vara för att du tappar ”motivation”?
Tappar greppet?
Inte gör som du har tänkt dig?

Idag är det din tur att lyckas. Unna dig att lyckas en gång för alla. Denna gång med kunskap och vänlighet mot dig själv. Inte som tidigare med striktare, hårdare och bestraffning.

Lär dig att äta, tryggt, gott och avslappnat och gå ner i vikt. Sluta banta – och gå ner i vikt!

En gång för alla.

2. Olgas omstart : mat, träning och hormoner när kroppen förändras
av Olga Rönnberg

Känns det som om du tränar och sköter kosten men att kroppen inte svarar på samma sätt som den brukade förr? Fakta: Kroppen förändras, det som fungerade när du var 20 år ger inte samma effekt när du är 40 år. Men lugn, det finns smarta lösningar. Olga Rönnberg har gedigen kunskap om kvinnokroppen och menar att du måste först acceptera situationen – och sedan optimera, effektivisera och förenkla. Detta gäller både inställningen, träningen och kosten.I Olgas omstart får du veta mer om vad som händer i kroppen när vi blir äldre, vilka hormoner som påverkar träningen och det allmänna måendet och hur kan du optimera dem med hjälp av träning, kost och livsstilen i stort. Det gedigna kostavsnittet innehåller både vad du ska äta och hur du ska tänka kring kosten samt goda och hälsosamma recept. I det smarta träningsprogrammet som körs i tre steg under tolv veckor får du en riktig härlig nystart på din träning.Dessutom med Olgas pepp och mentala redskap så att du kan nå just dina mål. Låt Olga hjälpa dig att bli en starkare version av dig själv, inifrån och ut!

3. Sockerbomben 3.0 : bli fri från ditt sockerberoende av Bitten Jonsson, Pia Nordström

Sockerbomben har getts ut på fem olika språk och sålts i över 70 000 exemplar. Nu kommer det varje år nya böcker om faran med socker i alla former. Allt fler läkare och forskare varnar för sockrets skadliga effekt på hjärta och kärl, som en orsak till västvärldens exploderande fetmaepidemi och till den snabba ökningen av diabetes typ 2 (som inte längre kallas åldersdiabetes eftersom det också börjat drabba barn). Du hittar recept på LCHF- och paleokost utan socker och mjöl, både i böcker och på nätet.

Så, varför är vi inte nöjda? Varför en ny, tredje, uppdaterad utgåva av Sockerbomben? Svar: vår tids stora sockerparadox. Trots att de flesta nu vet att socker är skadligt för oss ökar försäljningen år efter år! Det beror på att de välvilliga råd som ges i dag är felaktiga och bygger på okunskap. Sjukvården, medierna och de allra flesta hälsoförespråkare som skriver om socker ger nämligen exakt samma råd till alla. De vet inget om skillnaden mellan att ha ett socialt bruk, ett skadligt bruk eller ett beroende och de förstår inte att vägen till ett friskt liv ser helt olika ut för de olika grupperna. Tyvärr får det katastrofala följder för vårt samhälle och för alldeles för många människor.

I Sockerbomben 3.0 får du den kunskapen, enkelt presenterad utifrån den allra senaste forskningen och Bitten Jonssons egna erfarenheter av över 20 års framgångsrik behandling av sockerberoende. Du kommer själv att se vilken grupp du (eller dina anhöriga) tillhör och lära dig vad just du kan göra, steg för steg, för att slippa sockersuget, få perfekt hälsa och ett bra liv.

OM FÖRFATTARNA Bitten Jonsson är leg sjuksköterska och utbildad i USA inom beroende/addiktion. Hon är Sveriges främsta expert på sockerberoende med över 20 års erfarenhet av framgångsrik behandling med över 6 000 patienter och en efterfrågad föreläsare, både i Skandinavien och USA.

Pia Nordström är journalist med bakgrund bland annat från Expressen, som både redaktör och reporter med inriktning främst på hälsa, medicin och mat.

4. Omstart : för en starkare, renare och friskare kropp av Karin Björkegren Jones

Det är många saker som behöver stämma i vår kropp för att vi ska må bra och känna oss balanserade. Vårt fantastiska lymfsystem har en central, men ofta förbisedd, del i detta. Genom att ta hand om det bättre och undvika stress kan man bland annat stärka sitt immunförsvar, bli av med sömnbesvär och celluliter samt gå ned i vikt. Här förklarar Karin Björkegren Jones på ett inspirerande sätt hur allt hänger ihop och hur vi kan må bättre genom att ta hand om vår kropp. Med hjälp av massage, andningsövningar, hudvård och rätt kost kan vi boosta hela vårt system och få en välbehövlig omstart. Karin Björkegren Jones är journalist, yogalärare, utbildad lymfmassör och en välkänd hälsoprofil. På den populära bloggen Yoga, mat och meningen med livet har man kunnat läsa om den cancerdiagnos hon fick 2012, med bland annat lymfödem som följd. Hon har även nått många läsare med sina omtyckta böcker Knip för bättre hälsa, Frisk och strålande hy på naturlig väg, 21 dagar till ett lättare och friskare liv och Yoga – fysisk och själslig detox.

5. Eat Good : recept som förändrar världen av Johan Rockström, Victoria Bignet, Malin Landqvist

Det här är kokboken som hjälper dig att rädda världen i ditt eget kök. Inget annat påverkar vår miljö och jordens klimat så mycket som framställningen av mat och vår matkonsumtion. Detta är mänsklighetens största enskilda utmaning, för samtidigt som denna miljöpåverkan måste minska, behöver jordens växande befolkning förses med hälsosam mat där produktionen håller sig inom planetens gränser.Svaren är inte alltid enkla och entydiga. Forskare över hela världen brottas med dessa utmaningar. Alla är dock överens om att det finns enormt mycket som går att göra hemma i köket – det är där som den egna förändringsresan måste börja.Denna kokbok presenterar mer än sjuttio recept på mat som är både hälsosam och hållbar. Att laga och äta mat kan vara fyllt av njutning – särskilt om man vet vad man kan äta med gott samvete. Recepten har huvudsakligen inspirerats av det nordiska köket, men med många inslag av medelhavsmat – och lite råvaror från Asien och Sydamerika. Ingredienserna i bokens recept är alla miljösmarta – och maten blir garanterat god!Boken har skapats av professor Johan Rockström, som står för det vetenskapliga underlaget, och kocken Malin Landqvist, som står för recepten. Doktoranden Victoria Bignet skriver texterna och inledningen skrivs av stiftelsen Eats grundare Gunhild Stordalen. Här finns också en omfattande Q&A som svarar på de vanligaste frågorna kring produktion och konsumtion av mat.Detta är en generös, inspirerande och viktig kokbok som verkligen kan få dig att göra skillnad – hemma i ditt eget kök.

6. Nystart med succédieten 8/800 : rasa 10 kilo på 8 veckor av Cathrine Schück

SÄNK BLODSOCKRET OCH RASA I VIKTLägre blodtryck, sänkt blodsockernivå och ett rejält viktras. Med 8/800 minskar du både midjemåttet och ­förbättrar hälsan! Du äter läcker medelhavskost i åtta veckor samtidigt som du begränsar ditt energiintag till 800 kalorier om dagen.Kostrådgivaren Cathrine Schück är ensam i Sverige om att ha Michael Mosleys ­godkännande att hålla kurser om Mosleys blodsockermetod. Hon har ­utvecklat ­metoden och döpt sin version till 8/800. Det här är andra boken om ­succédieten med nya, fräscha recept av ­Cathrine­­ Schück. Njut av goda frukostar, mättande mellanmål och smakrika rätter med kött, kyckling, fisk och skaldjur. Välkommen till ett lättare och hälsosammare liv!

7. Boken om hur du lätt går ner i vikt och stannar där av Bernadette Fisers

Hår- och makeupartisten Bernadette Fisers hade kämpat med sin vikt i åratal. Hon hade provat alla tänkbara dieter, men ingenting fungerade. Hon låg i riskzonen för diabetes och en mängd andra allvarliga hälsoproblem.

Hon var trött på krångliga bantningsmetoder och böcker som inte gav något. Hon ville gå ner i vikt – och hålla sin nya vikt. Inte genast få tillbaka alla kilon, som ofta blir fallet när man går på sträng diet.

Så hon vände sig till alla de modeller hon träffade i sitt arbete och bad om deras bästa tips. Hon studerade medicinsk forskning och näringslära. Allt för att skräddarsy den perfekta metoden för att minska i vikt på ett hållbart sätt.

Hennes krav var tydliga: hon ville gå ner i vikt snabbt. Och det måste hålla över tid. Samt kanske viktigast av allt: Det måste vara en plan som hon kunde följa under resten av sitt liv utan att lida av det.

Resultatet kommer här. Boken om hur du lätt går ner i vikt och stannar där visar i 31 enkla steg hur du kan minska i vikt genom att justera dina vanor. Det är inga radikala dieter eller stenhårda träningsprogram. Enkla, jordnära vanor som går att passa in i en normal vardag. Vanor som fick Bernadette Fisers att tappa 30 kilo på 30 veckor. Och stanna där.

8. Mindful eating : ät bra, må bra, gå ner i vikt med mindfulness, compassion och KBT
av Åsa Palmkron Ragnar, Katarina Lundblad, Agneta Lagercrantz

Vill du öka din självmedkänsla och komma i kontakt med skratt och glädje?
Boken ger dig grunderna i mindfulness, självmedkänsla och KBT.
140 berättelser från olika traditioner bjuder in till reflektion, diskussion och förändring.
Du kan läsa och reflektera på egen hand eller tillsammans med andra t ex i en bokklubb.
Boken är också mycket användbar för professionella i mötet med klienter och patienter.
Berättelserna hjälper oss att se med nya ögon och öka vår medvetenhet om tankar, känslor och handlingsmönster. Dom öppnar upp för intuitiv vishet och ger många tillfällen till skratt och glädje.

Åsa Palmkron Ragnar är leg läkare och överläkare i psykiatri i Region Skåne. Hon har lång pedagogisk erfarenhet och har skrivit flera bästsäljande böcker i mindfulness och KBT, bla KBT-Komma på bättre tankar.

Katarina Lundblad är socionom och certifierad lärare i mindfulnessbaserad stressreduktion, MBSR, vid Center for Mindfulness, USA. Hon är också lärare i Mindful Self Compassion, MSC.

Tillsammans har de skrivit böckerna Fri från Stress med Mindfulness, 99 berättelser och Mindful Eating – Ät bra, gå ner i vikt med mindfulness, självmedkänsla och KBT:

9. Att äta mindfulness för knopp och kropp : steg för steg i 8 veckor med mindful eating och självmedkänsla av Veronika Ryd, Anna Wikfalk

Steg för steg i 8 veckor med mindful eating & självmedkänsla2014 kom författarnas Mindful Eating, en viktig och banbrytande bok om kropp och vikt. Nu kommer den praktiska handboken i samma ämne! Är du redo för en ny relation till mat, ätande och din kropp? En relation som präglas av självkännedom, trygghet och vänlighet? En relation som ger dig frihet? Då är den här boken något för dig! Syftet är att mat och kropp ska bli något positivt och ge energi. Under 8 veckor guidas du varsamt i att utforska din relation till mat, ätande och kroppen. Den resan präglas av ett medvetet, medkännande och varmt förhållningssätt. I vårt samhälle finns en enorm rädsla för att bli överviktig och vi får återkommande nya råd om olika dieter. Samtidigt lever vi i ett ofantligt överflöd när det kommer till mat med nya matlagningsprogram, kokböcker och fredagsmys i mängder. Det är inte så lätt att få ihop de här två budskapen. Många har förlorat förmågan att lyssna på kroppens behov och att tycka om den. Det har bl a gjort det svårare att äta när vi är hungriga, sluta när vi är mätta och skilja mellan fysisk och känslomässig hunger. Den här boken visar steg för steg hur du kan införliva mindful eating och självmedkänsla i din egen relation till mat, ätande och kropp. Fokus är mer på hur och varför vi äter än på vad vi äter. Genom övningar i mindful eating får du lära sig att lyssna till kroppens signaler för olika former av hunger, mättnad, sug och känslomässiga behov. Du får verktyg att bryta negativa ätmönster, som exempelvis stress. Med boken följer ljudfiler med mindful eating-, mindfulness- och självmedkännandeövningar.OM FÖRFATTARNAAnna Wikfalk är beteendevetare, mindfulnessinstruktör och yogalärare,och driver yoga- och mindfulnessstudion Bara Yoga i Aspudden.Veronika Ryd är beteendevetare, KBT-terapeut ochmindfulnessinstruktör med egen terapimottagning påSödermalm.Anna och Veronika är även projektledare för det nationella mindful eatingprojektet; Att Äta Mindfulness för kropp och knopp, och driver tillsammans mindfuleatinggruppen.se.

10. Food pharmacy : en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat av Mia Clase, Lina Nertby Aurell

Vad har goda bakterier, Platon, gröna bananer, vetenskapliga studier, kärlek och gurkmeja gemensamt?

Att leva ett så friskt liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy, som drivs av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, handlar om just detta. Det här är den populära boken Food Pharmacy i mjukbandsformat om hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten, och allt serveras med en rejäl portion humor.

Det här är en berättelse om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser, gurkmeja och antiinflammatorisk mat – dessutom förklarat på ett mer lättillgängligt sätt än du någonsin kunnat ana. Självklart med recept och fakta om de antiinflammatoriska hjältarna i köket – som du snart inte kommer att kunna vara utan.

All fakta är väl underbyggd genom professor Stig Bengmark, f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen. Han menar att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak – ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation. Därför ville Mia och Lina ta reda på hur man kan leva så antiinflammatoriskt som möjligt. Det kommer du också vilja.


Till släktingen som precis har startat eget

1. Starta & driva företag av Björn Lundén, Ulf Bokelund Svensson

Det här är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch och företagsform. Så här långt har boken hjälpt fler än 120 000 företagare till en bra start.Boken tar upp alla de viktiga sidorna med det här att vara egen företagare: Starten – budget, affärsplan, kapitalbehov, finansiering, företagsform, a-kassa, mm Marknadsföringen – DR, PR, internet, kundvård, varumärke, mm Företagsekonomi – budgetar, nyckeltal, lönsamhet, prissättning, mm Avtals- och köprätt – köplagen, konsumentköp, näthandel, inköpsteknik, mmTill boken finns ett utbildningsmaterial som du kan ladda hem, se under fliken BokPlus.

2. Starta och driva eget : handboken för ett framgångsrikt företagande av Leif Billion, Linus Gunnarson, Leila Olsson, Michael Hansen

Från entreprenör till entreprenör
Detta är en bok skriven av entreprenörer för entreprenörer. Här samlas fakta, inspirerande exempel, handfasta råd och användbara verktyg för dig som är i fasen att starta eget eller vill utveckla ditt företag mot nya mål.

Det finns mycket man bör vara vaksam på när man beslutar sig för att starta och driva ett företag, till exempel bolagsform, affärsplan, budget, tillstånd, partner och styrelse. Att våga lita på sig själv och se möjligheterna, snarare än problemen, är en nyckel till framgångsrikt företagande. Med rätt struktur och planering ökar dessutom sannolikheten för att du lyckas.

Fler verktyg på webben: På www.startaochdrivaeget.se finner du en förlängning av boken med mallar, verktyg, övningsuppgifter och ytterligare vägledning för ditt framgångsrika företagande. Resan börjar här!

3. Konsten att skapa världens bästa företag : 7 faktorer för att lyckas av Stefan Sebö

Varför lyckas vissa företag och inte andra? Finns det några universella Do’s & Don’ts Stefan Sebö intresserade sig tidigt för de här frågorna och nu efter att ha arbetat med förändringsarbete i mer än 35 år har han identifierat sju framgångsfaktorer. Genom att jobba målmedvetet med dessa kan alla verksamheter stärka sin attraktions- och konkurrenskraft.

Ingen kommer undan! Idag måste alla företag jobba konstant med sin utveckling. Det handlar om att vinna eller försvinna. I boken varvar Stefan Sebö forskning, tankar och tips med övningar, exempel och intervjuer. Steg för steg visar han vad chefer och medarbetare måste göra för att skapa världens bästa företag. Det gäller att utmana det som sitter i väggarna och våga tänka nytt, kring ledarskapet och medarbetarskapet, kring organisation och arbetssätt. Det handlar om att skapa ett företag där människor verkligen vill jobba, där visionen och målen är tydliga och där alla drivs av lust att åstadkomma något, tillsammans.

Stefan Sebö är en av Sveriges mest efterfrågade konsulter och förläsare inom affärsutveckling, försäljning, medarbetar- och teamutveckling. Under årens lopp har han hjälpt hundratals företag och hundratusentals människor att växa. Han har tidigare skrivit flera böcker, bland annat: Bruksanvisning för ett bättre liv; Resultat – Din guide till personlig framgång; Sälj som en TOPPsäljare.

Sagt om boken:

Den här boken är fulladdad med inspirerande och vägledande tankar som skapar kreativitet och beslutsamhet. En vinnande guide för ledare och medarbetare i företag som vill bli världsbäst och där det är människor som gör skillnaden. Just do it! (Beth Friberg, Ordförande, FOREX Bank)

Engagerat och pedagogiskt visar Stefan hur vägen till excellens ser ut! Läsvärt & lärorikt! (Marita Ramberg, Verksamhetsutvecklare, Psykiatriska kliniken, Kungälvs sjukhus)

4. Ekonomi för småföretagare av Per Nilsson

Det här är en bok för alla företagare utan ekonomiexamen, men som är smarta nog för att förstå hur viktigt det är att ha koll på pengarna.Hela idén är att du på ett enkelt sätt ska förstå alla ekonomiska begrepp och vad de kan göra för att hjälpa dig. Per Nilsson, som skrivit boken är exakt den typ av pedagog vi gillar på det här förlaget. Han beskriver saker enkelt och man kan direkt se nyttan. KanonHär är en del av vad du får lära dig:Företagsekonomiska grundbegrepp enkelt förklaradeResultat Lönsamhet Soliditet Likviditet Så tar du kontrollen Ekonomisk planering ? lättare än du trorVarför det är viktigt att planera Veckorapportering Produktionskalkyler Smarta tips om ekonomisk planering Ta bättre ekonomiska riskerRiskvilliga krediter Kundfinansierad produktutveckling Rörliga kostnader Organisk tillväxt Några tips om hur du hanterar ekonomiska risker Budget ? så gör du det enklareVad, hur och varför du ska budgetera Fördelar och nackdelar med att göra budget Olika typer av budgetar Tips för förbättrad likviditet Nyckeltal = ratten på företagetVad är nyckeltal Avkastningstal Bruttomarginal Pålägg Vinstmarginal Nettomarginalen Räntabilitet Förräntningsmarginalen Hävstångseffekten Omsättningstal Kassalikviditet Balanslikviditet Soliditet Räntetäckningsgrad DuPont analys Skaffa pengarna du behöverPengar vid start av företag Beräkning av kapitalbehov Några tips angående kapitalbehov Att hitta riskkapital Investeringsstrategier Exitstrategier Finansieringsformer Att välja riskfinansiär Finansieringsstrategier i olika faser Några tips angående finansieringsstrategier Finansiell rapportering ? inte lika tråkigt som det låterHur du utformar den finansiella rapporteringen Lagar och rekommendationer Årsredovisning Förvaltningsberättelse Resultaträkningen Balansräkningen Kassaflödesanalys Övrigt i årsredovisningen Hur värderar man ett företag?Värderingsmetoder Förnuftsvärdering Jämförande värdering Substansvärdering KassaflödesvärderingAffärsplanen som fungerarVarför affärsplan? Mall för affärsplan Några tips angående affärsplan ?och mycket merBoken är skriven av Per Nilsson. Han är civilekonom med företags- och projektfinansiering som specialitet. Han har mer än tio års erfarenhet av att hjälpa företag i olika storlekar och faser med finansieringsfrågor. ?Ekonomi för småföretagare? är hans tredje bok. Han har tidigare skrivit böckerna Hur du finansierar ditt företag med framgång och 100 sidor om hur du söker EU-pengar

5. Så blir du bäst på digital marknadsföring : din guide till digital strategi med mätbar effekt av Rufus Lidman

Hur säkrar du dina digitala satsningar när möjligheterna inom digital marknadsföring exploderar? Använder du rätt verktyg? De rätta strategierna? Rufus Lidman ger dig svaren.

Den här guiden till digital marknadsföring gör dig till företagets digitala hjälte. Här hittar du konkret vägledning, många råd och praktiska exempel.
Boken fokuserar på tre aspekter:

De digitala verktygen. Den digitala marknadsföringens olika delar. En genomgång av sociala medier, display, sök, sajt och digital CRM.

Den digitala strategiprocessen. En konkret och beprövad metod för att utveckla en digital strategi: 7-stegsprocessen. Största möjliga sannolikhet att nå målet på kortast möjliga tid, med minsta möjliga resurser.

Den digitala mätningen. Mätning av effekten och metoder för att optimera din digitala strategi.

Boken riktar sig till alla som vill nå ut till sina kunder på bästa sätt – snabbt, enkelt samt mål- och kostnadseffektivt. Du är annonsör, marknadsförare, företagare, vd eller varför inte politiker.

6. Min hemlighet av Petter A. Stordalen, Jonas Forsang

Min hemlighet delar norska hotellmogulen Petter Stordalen med sig av alla sina tips och tricks som tagit honom dit han är idag både som make, far och företagsledare. Excentriske Stordalen är en av Nordens största entreprenörer och en person som gärna gör spektakulära entréer.

Jag heter Petter Anker Stordalen. Jag gick från att vara Norges bästa jordgubbsförsäljare till att bygga upp en av Skandinaviens största hotellkoncerner. Idag har vi 180 hotell och 13 000 anställda.

Hela mitt liv har jag jagat framgången. Hela mitt liv har jag haft siktet inställt på framtiden. Mot nästa mål. Mot nästa affär. Mot nästa möjlighet. Jag har aldrig haft tid eller lust att skriva en bok.

Men under våren 2014 förändrades allt. Våren 2014 fick vi beskedet vi hade befarat. Att min fru, Gunhild, var dödligt sjuk. Där och då rasade min värld.

***

I Min hemlighet delar Petter Stordalen med sig av alla sina hemligheter, alla de tips och tricks som tagit honom dit han är idag både som make, far och företagsledare. En historia om att våga när andra tvekar, om att få ut det bästa av de omkring dig. En historia att både lära av och leva efter.

Stordalen delar med sig av sin kunskap om företagande, investeringar, förhandling och hur man inspirerar sina anställda. Men det handlar lika mycket om resan hit om hur blev Petter Stordalen en av Nordens största entreprenörer. Vad är nyckeln till att nå framgång? Och var det värt det?

Min hemlighet

Min hemlighet

  • Förlag: Volante
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2015-11-12
  • ISBN: 9789188123046

7. Den snälla företagaren : praktiska affärsråd för småföretagare av Jenny Forsberg

Vill du vara en framgångsrik företagare utan att köra över dina konkurrenter eller utnyttja medarbetarna? Vill du att företaget ska blomstra samtidigt som du själv mår bra? Då är Den snälla företagaren rätt bok för dig.

Den snälla företagaren handlar om hur du blir framgångsrik inte trots att utan för att du är snäll mot kunder, nätverk, kolleger och konkurrenter. Boken handlar också om hur du är snäll mot dig själv och ditt företag. Att vara snäll betyder nämligen inte att vara mesig eller låta sig bli överkörd; det finns ingen motsättning mellan att vara snäll och att vara bra på affärer.

Den snälla företagaren är en praktisk handbok för dig som driver ett mindre företag. Boken innehåller många konkreta exempel och praktiska övningar, så att du kan bli en snällare och därmed mer framgångsrik företagare redan i dag.

”Vetenskapliga undersökningar visar att snällhet, kombinerad med omdöme och integritet, är en väg till framgång. Detta har Jenny Forsberg tagit fasta på i Den snälla företagaren som beskriver hur man med snällhet lyckas i företagsvärlden.”

Stefan Einhorn, författare till boken Konsten att vara snäll.

8. Marknadsföring av Anders Parment

Marknadsföring är ett område som har utvecklats och förändrats på ett genomgripande sätt under det senaste decenniet. Kräsna konsumenter översköljs dagligen med erbjudanden och budskap. Digitalisering, internationalisering, avregleringar och ett stort intresse för hållbarhet har ökat marknadsföringens betydelse.

En gedigen genomgång av etablerade teorier och modeller ger läsaren kunskap om den modell- och begreppsvärld som används inom marknadsföringens praktik – samtidigt som utmanande idéer och perspektiv lyfts fram. I boken ges också fördjupningar i aktuella forskningsområden såsom hållbarhetsfrågor, platsmarknadsföring, employer branding och ett förändrat kommunikationslandskap.

Boken innehåller många exempel från företag som agerar i en internationell kontext och som har lyckats tack vare en genomtänkt tillämpning av marknadsföringstänkande och marknadsföringsmodeller. Marknadsföring tillämpas i allt fler branscher och sektorer och många av bokens exempel kommer från skolor och annan offentlig verksamhet samt från civilsamhället. Inte bara framgångar speglas utan också motgångar och hur smart marknadsföring, ofta med ett hållbarhetsperspektiv, har bidragit till att vända en negativ utveckling.

Marknadsföring

Marknadsföring

9. Lyft luren – bli framgångsrik : om kalla samtal och telefonskräck av Henrik Bromée

Ingen gillar att avvisas, misslyckas eller uppfattas som jobbig

Att dessutom medvetet utsätta sig för risken gång på gång förefaller som dårskap och något som de allra flesta undviker i möjligaste mån. Samtidigt är de mest framgångsrika affärsmännen och entreprenörerna mästare på att initiera kontakt och etablera relationer på nolltid, relationer som leder till affärer och skapar resultat.

Lyft luren : nå framgång handlar om det mest fruktade momentet inom all försäljning och företagande; det som får vuxna män och kvinnor att svettas, hitta på undanflykter och be på sina bara knän att slippa genomföra i det kalla samtalet.

Är du entreprenör, aspirerande författare, säljare, arbetar med välgörenhet eller söker du helt enkelt ett jobb, men tvekar att ta det första steget mot dina drömmars mål? Att lyfta på luren och ringa det där första samtalet.

I boken Lyft luren : nå framgång tar författaren dig igenom olika metoder, mentala förberedelser, och konkreta tips för att våga ringa. Metoderna är grundade på egna erfarenheter och ett antal inspirerande berättelser från framgångsrika personer som Johan Staël von Holstein, Therese Albrechtson och Johan Wendt.

10. Bygg det goda varumärket : så blir kunden er bästa säljare av Pia Anderson

Stolta kunder stärker varumärket! Ett starkt och positivt laddat varumärke har blivit en allt mer avgörande konkurrensfaktor. När alla vill ha uppmärksamhet krävs en unik profil för att sticka ut och attrahera kunder, samarbetspartners och medarbetare. En profil som ni bygger medvetet och laddar med ett äkta samhällsengagemang. Människor röstar nämligen med hjärtat och väljer de företag som bryr sig på riktigt. Det gäller att hitta sin SSP (Sustainable Selling Point).

Med den här handboken som inspiration och guide kan ni steg för steg integrera de globala målen för hållbarhet i er affär och bygga ert goda varumärke. För att lyckas gäller det att göra kunden överraskat nöjd på alla plan, att se över verksamhetens alla delar. I modellen 5Vtill5P visar Pia Anderson hur ni i tio steg kan arbeta med varumärkes- och affärsutveckling, CSR och digitalisering, i en och samma process. Så att ni effektivt och i 360° kan stärka er konkurrenskraft, så att era kunder blir era bästa säljare.

PIA ANDERSON har 25 års bred erfarenhet av affärsutveckling som bygger varumärket. Efter många år på olika reklambyråer och som ledare i varumärkesbyggande processer, driver hon sedan några år tillbaka egen verksamhet som hjälper kunder att medvetet och hållbart bygga det goda varumärket. Pia är också en flitigt anlitad föreläsare, varumärkesledare och utbildare. Detta är hennes andra bok.


Till föräldrarna som älskar att laga mat

1. Grilla grönt av Malin Landqvist

Grön mat är numera en självklarhet i vår matlagning. Nu är det dags att låta grönsakerna spela huvudrollen även på grillen. Grillade grönsaker är nämligen inte längre enbart ett tillbehör – och långt mycket mer än brända lök- och paprikaspett och foliebakad banan.

En grillad grönsak kan vara en matig och läcker huvudingrediens eller ett tillbehör, den kan utgöra basen i en underbar röra eller soppa med en doft av grillat, eller skillnaden mellan god och otroligt god Baba ganouj – möjligheterna är närmast oändliga.

I den här boken får du mer än 80 recept på allt från snabbt halstrade primörer till indirekt grillade rotfrukter, bakade pajer och matiga gratänger, efterrätter, röror och tilltugg. Allt tillagat på grillen. Dessutom innehåller boken en praktisk grillskola med allt du funderat på kring indirekt, direkt och cirkulär grillning, inklusive konsten att tända grillen och guide till hur du väljer rätt grill: kol- gasol,- eller elgrill.

Att grilla är ett ursprungligt och härligt sätt att laga mat och nu kan du även grilla grönt med fantastiskt resultat, utan att kompromissa med vare sig smaklökar eller vrålhunger!

Grilla grönt

Grilla grönt

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-24
  • ISBN: 9789174248180

2. Enkelt, gott och grillat! : mat för sköna, lata dagar av Ann-Catherine Johnsson

Grillat är godast! När kvällarna blir ljusare och luften varmare längtar vi efter att plocka fram grillen. I den här boken finns inspiration och idéer för en riktigt lyckad grillkväll med massor av god mat. Här finns recept på såser, inläggningar, röror, marinader, tillbehör och vegetariska alternativ. Man får också tips på hur man kan variera ingredienser för att på ett mycket enkelt sätt få en annan smaksättning.

Sommarmat ska vara lättlagat och gott så att vi riktigt kan njuta av våra lediga dagar. Det ska förstås också gärna vara grillat! Enkelt, gott och grillat fångar upp just detta och bjuder på många blivande sommarklassiker!

3. Paolo Robertos italienska kök av Paolo Roberto

Neapel … Bara namnet får en att längta dit – vare sig man har varit där eller inte. En som har tillbringat mycket tid där är Paolo. Ända sedan han var en liten kille har han vistats många och långa perioder i byn Maddaloni, strax utanför Neapel. Och numera är han så hemmastadd att han till och med har en egen olivodling i trakten.

Paolo har den napolitanska maten i hjärtat och i hjärnan, och tillsammans med honom upptäcker vi hans smultronställen i området – och inte minst hans godaste recept! Närmare bestämt cirka 60 recept på sallader, pasta, pizza, soppor, grytor, gratänger och desserter. Allt ackompanjerat av ett genuint och hänförande vackert bildmaterial som nästan får dofter och smaker att framträda.

Med Paolo som ciceron har man aldrig tråkigt. Han är en aldrig sinande källa av intressanta, dråpliga och rörande berättelser. Hans direkta och inkluderande sätt får folk runt omkring honom att öppna sig och dela med sig av de mest fantastiska historierna. Njut av dem, och njut av maten som får dig att längta till Neapel!

4. Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga : Bakning och känslor genom naturen av My Feldt

Blåbärsnår, äppelskrutt och rabarberskugga är inte bara en egensinnig och glädjesprudlande bakbok. Det är lika mycket en berättelse om känslor, hållbarhet och om att leva i samklang med naturen. Det är en bok om att jorden är något vi lånar, om tillfredsställelsen att göra något med händerna för att förstå och se det vackra i det vi har omkring oss.

My Feldt är den klarast lysande stjärnan inom den svenska bakvärlden och människor vallfärdar till Feldts bageri som hon driver tillsammans med Johan Feldt i Halmstad. My har ett imponerande cv bakom sig, och år 2017 tilldelades hon det prestigefyllda Svenska gastronomipriset med motiveringen »Årets vinnare är både relevant, modig och en sjuhelsikes bak- och matlagare«. Det här är hennes första bok och här har hon samlat över sjuttio recept på allt från pajer, tarteletter och bullar till småkakor, saft och kola.

5. Matiga sallader av Carline Hofberg

Den här boken ger en svår längtan till svensk sommar – och härliga fantastiska matiga sallader. Caroline Hofberg är mästare på att göra mat som man vill laga, den är enkel men fräsch och nyskapande. Man ser direkt på både bilder och recepten att det här är supergott!

Matiga sallader

Matiga sallader

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Flexband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2015-04-13
  • ISBN: 9789113064147

6. Lisas sommarkök : recept och menyer för lata sommardagar

På sommaren vill vi vara utomhus och äta mat som kräver minimalt med arbete. Och vi vill umgås. Lisa Lemkes somriga sällskapsmat är som gjord för detta. Härliga menyer för alla tillställningar – från vårens första grillmiddag till sensommarens sista picknick. Och allt däremellan. Naturligtvis kompletterat med sköna tillbehör. Det här är snygg, smart och supergod mat som får både gäster och värdfolk att slappna av och njuta.

7. Zeinas kitchen : Recept från Mellanöstern med omnejd

Zeina Mourtada driver den mycket uppskattade och välbesökta Zeinas kitchen – en flerfaldigt prisbelönad blogg med matrecept från större delen av världen. I den här boken koncentrerar sig dock Zeina på mat från Mellanöstern och länderna där omkring. Hennes mat har de autentiska dofterna och smakerna – det får hon ofta höra av sina följare. Det är recept på maträtter som många har saknat länge. ”Precis som min mammas mat!”, är en kommentar hon ofta får. Och det är väl så nära högsta betyg man kan komma?

Zeina har samlat omkring 80 recept på bland annat grytor, röror, dolma, kebab, meze, soppor, sallader, drycker och desserter. Här finns recept som annars kan vara svåra att hitta på svenska, och många recept är vegetariska, eller kan lätt omvandlas till det. De flesta är varken komplicerade eller tidskrävande, alltså är detta en bok för alla som vill laga mat – oavsett erfarenhet. Och vare sig du är hemmastadd med den här typen av mat, eller inte.

Persilja, saffran, pistaschnötter, chili, mynta, citron och mycket, mycket mer … Är du redo att kliva in i en värld full av smak och färg?

8. Fredagskockens bästa grilltillbehörav Mattias Larsson

Det fina med att grilla är att allt som läggs på en grill blir så makalöst gott. En bra råvara räcker långt i sig själv – men det som verkligen tar grillkvällen till nya höjder är allt det goda runtomkring. Allt det som gör smakupplevelsen och njutningen så mycket större: grilltillbehören.

Här hittar du mängder av spännande recept på marinader, rubs, örtoljor och glaze som ger gudomlig smak och låter dig variera köttet, kycklingen eller fisken. Här finns också fantastiska aromsmör, krämiga såser, mumsiga röror, picklade grönsaker, bästa grillbröden och inte mindre än tio varianter på pesto. För att inte tala om alla härligt matiga sallader – både sådana med grillat grönt som du lagar tillsammans med annat på grillen, och sådana som du kan förbereda i god tid innan i köket.

Slösa med tillbehören och duka upp en hel grillbuffé av ljuvliga smaker!

9. Tinas sommar av Tina Nordström

Nu är Tinas sommar här, fullproppad med recept på jättegod mat som kan ätas på stranden, på verandan eller i trädgårdsbersån. Här finns bästa sommarfrullen, räkfrossa med allt därtill och strandhugg med grillat, sallader och oumbärliga såser och röror. Med Tinas härliga strössel av olika smaksättningar kan du lätt piffa upp och förnya sommarens alla kött- och fiskrätter, sallader och såser.

Om du blir sugen på smörrebröd och glass med kokosboll och sylt på toppen à la Danmark, ta då en ”tura” över Sundet eller stanna hemma och laga danskt i ditt eget kök. Det söta till fikat eller efter middagen finns förstås också med, allt från dottern Elsies bullar, goda glassar och chokladdesserter till ljuvlig citronkola, sommarens rulltårta och annat med säsongens färska bär. Allt finns på härligt somriga bilder med både mat och Tina.

Tinas sommar

Tinas sommar

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Klotband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2015-04-28
  • ISBN: 9789174244823

10. Sommarens söta : 180 recept för soliga och regniga dagar av Monica Eisenman, Lisa Eisenman Frisk

I Sommarens söta bjuder systrarna Lisa och Monica på 180 söta recept för soliga dagar på stranden eller i bersån och för regniga dagar inomhus. Här finns allt från småkakor och mjuka kakor till nya och klassiska vetebrödsrecept, och naturligtvis har alla bär från trädgården och skogen en given plats i sommarens pajer och tårtor. Självklart finns det också recept på kalla drycker som iste och lemonad att dricka till – ett måste för de där sommardagarna då det faktiskt är riktigt varmt. Med en massa härliga recept på sylt, marmelad och saft är det också lätt att ta vara på sommarens härliga minnen. Och vad vore sommaren utan sorbet och glass i stora lass?

Sommarens söta är en tydlig uppföljare till Två systrars söta och Vinterns söta. Den är rikt illustrerad med mat- och miljöbilder som sprakar av färg och skapar en underbar sommarkänsla – som ett fotoalbum från barndomens somrar!

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL