Penguin Random House satsar på sydöstra Asien

Singapore blir basen för Penguin Random House i sydostasien. Foto: Pixabay.

Förlagsjättarna har länge sneglat på globala rättigheter. Penguin Random House kommer under 2019 att utöka sin närvaro i de sydöstra delarna av Asien.

Storytel meddelade i augusti att de sätter upp ett kontor i Bangkok, Thailand. De är inte ensamma om att titta på den asiatiska marknaden.

I samband med Bokmässan i Frankfurt meddelade förlagsjätten Penguin Random House att de kommer att expandera i Asien. De har sedan tidigare PRH North Asia och PRH India som nu kompletteras med PRH South East Asia som baseras i Singapore.

Uppdraget blir att upptäcka och ge ut både lokala och internationella författare på engelska som skriver skön- och facklitteratur för både barn och vuxna i Singapore och Malaysia men även Thailand, Filippinerna, Indonesien, Vietnam, Brunei och Burma. Till att börja med räknar förlaget med att ge ut femtio titlar i print och digitala format.

– Vi är glada att kunna lansera vår Singapore-baserade förlagsverksamhet Penguin Random House South East Asia som blir en del av våra lyckade imprints i Indien och Kina och vår växande engelskspråkiga utgivning världen över. Denna nya utgivning med originalböcker skrivna av lokala författare är en naturlig förlängning och ett komplement till den långvariga affär vi har i försäljningen av våra internationella författare på denna livfulla marknad, säger Markus Dohle, CEO på Penguin Random House i ett pressmeddelande.

Det här kan ses som exempel på en trend där flera storförlag nu utökar sin globala närvaro i hopp om att kunna knyta till sig författare genom att köpa världsrättigheter till deras böcker. Frågan är om Penguin Random House följer i exempelvis HarperCollins fotspår och etablerar sig i Norden? Penguins europeiska närvaro inskränker sig så här långt till Storbritannien (tre kontor i London), Spanien (kontor i Barcelona och Madrid) och Tyskland (kontor i München).

Penguin Random House India köpte i juni ett av landets äldsta och mest respekterade förlag som ger ut böcker på språket hindi, Hind Pocket Books.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,