fbpx

Maria Turtschaninoff och Kaj Korkea-aho får finlandssvenskt författarpris

Maria Turtschaninoff och Kaj Korkea-aho tilldelas Längmanska kulturfondens Finlandspris 2018.

Längmanska kulturfonden belönar författarna Maria Turtschaninoff och Kaj Korkea-aho med Finlandspriset 2018 för deras insatser för den finlandssvenska litteraturen.

Kaj Korkea-aho belönas för ”ett författarskap som med skarp blick tränger in i psykets labyrinter och blottlägger hur svårt vi människor har att kommunicera med varandra och hur grymma konsekvenserna kan bli då vi tiger, förtränger och förnekar. Kaj Korkea-aho leker med de litterära genrerna och han leker också med läsarna: först placeras dessa i en välbekant samtid för att i nästa stund föras in i det övernaturligas skräckinjagande värld”.

Maria Turtschaninoff belönas för att hon både ”förnyat fantasylitteraturen i Svenskfinland och fått internationellt erkännande. Hennes författarskap präglas av feministiska och genusmedvetna perspektiv, hon leder skickligt läsaren in i främmande världar, kombinerar i tid och rum det välkända med det okända och utforskar så identitet, ondska och kärlek”.

ANNONS

Både Turtschaninoff och Korkea-aho är utgivna på Förlaget. Korkea-aho har nyligen gett ut Virala genier, del ett i ungdomstrilogin ZOO! tillsammans med Ted Forsström. Turtschaninoff har senast skrivit ung vuxen-trilogin Röda klostret, där den tredje delen utkommer i höst (del ett, Maresi, kom ut 2014 och del två, Naondel, kom ut 2016).

Längmanska kulturfonden grundar sig på ett testamente från 1859 av den finländske trävaruhandlaren Erik Johan Längman. Den första utdelningen ur fonden ägde rum 1919. förutom författarpriser till finlandssvenska författare delar fonden ut både Stora kulturpriset, Franke-stipendiet och ett hederspris.

Prisutdelningen äger rum på Svenska ambassaden i Helsing­fors fredagen den 1 juni 2018.

Tidigare finlandssvenska författarpristagare

2017 Hannele Mikaela Taivassalo och Jörn Donner
2016 Mikaela Strömberg och Tomas Mikael Bäck
2015 Stefan Hammarén och Merete Mazzarella
2014 Ralf Andtbacka och Tove Appelgren
2013 Catharina Gripenberg och Gösta Ågren
2012 Pirkko Lindberg och Stella Parland
2011 Malin Kivelä och Carina Nynäs
2010 Bengt Ahlfors och Zinaida Lindén
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny