Maria Turtschaninoff och Kaj Korkea-aho får finlandssvenskt författarpris

Maria Turtschaninoff och Kaj Korkea-aho tilldelas Längmanska kulturfondens Finlandspris 2018.

Längmanska kulturfonden belönar författarna Maria Turtschaninoff och Kaj Korkea-aho med Finlandspriset 2018 för deras insatser för den finlandssvenska litteraturen.

Kaj Korkea-aho belönas för ”ett författarskap som med skarp blick tränger in i psykets labyrinter och blottlägger hur svårt vi människor har att kommunicera med varandra och hur grymma konsekvenserna kan bli då vi tiger, förtränger och förnekar. Kaj Korkea-aho leker med de litterära genrerna och han leker också med läsarna: först placeras dessa i en välbekant samtid för att i nästa stund föras in i det övernaturligas skräckinjagande värld”.

Maria Turtschaninoff belönas för att hon både ”förnyat fantasylitteraturen i Svenskfinland och fått internationellt erkännande. Hennes författarskap präglas av feministiska och genusmedvetna perspektiv, hon leder skickligt läsaren in i främmande världar, kombinerar i tid och rum det välkända med det okända och utforskar så identitet, ondska och kärlek”.

Både Turtschaninoff och Korkea-aho är utgivna på Förlaget. Korkea-aho har nyligen gett ut Virala genier, del ett i ungdomstrilogin ZOO! tillsammans med Ted Forsström. Turtschaninoff har senast skrivit ung vuxen-trilogin Röda klostret, där den tredje delen utkommer i höst (del ett, Maresi, kom ut 2014 och del två, Naondel, kom ut 2016).

Längmanska kulturfonden grundar sig på ett testamente från 1859 av den finländske trävaruhandlaren Erik Johan Längman. Den första utdelningen ur fonden ägde rum 1919. förutom författarpriser till finlandssvenska författare delar fonden ut både Stora kulturpriset, Franke-stipendiet och ett hederspris.

Prisutdelningen äger rum på Svenska ambassaden i Helsing­fors fredagen den 1 juni 2018.

Tidigare finlandssvenska författarpristagare

2017 Hannele Mikaela Taivassalo och Jörn Donner
2016 Mikaela Strömberg och Tomas Mikael Bäck
2015 Stefan Hammarén och Merete Mazzarella
2014 Ralf Andtbacka och Tove Appelgren
2013 Catharina Gripenberg och Gösta Ågren
2012 Pirkko Lindberg och Stella Parland
2011 Malin Kivelä och Carina Nynäs
2010 Bengt Ahlfors och Zinaida Lindén

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL