Finlandssvenska Ulla Donner får Serie-Finlandiapriset 2020

Serietecknaren Ulla Donner. Foto: Liina Aalto-Setälä

Bland tio finalister har den enväldige domaren Aulikki Oksanen valt Ulla Donner med serieromanen Skiten till vinnare av Serie-Finlandiapriset 2020.

Ulla Donner är född 1988 i Helsingfors. Hon har studerat grafisk design vid Aalto-universitet och arbetar som illustratör, serietecknare och grafisk designer. Donner debuterade som författare 2017 med serieromanen Spleenishsom kandiderade för Serie-Finlandiapriset 2018.

Serieromanen Skiten handlar om några arbetskompisar på reklambyrån Dream Hackers Disruption Agency som går på after work efter att de fått veta att de kanske kommer att få sparken följande dag. Samtalet rör sig kring frihet: frihet gällande jobb, livsval, konsumtion och framtid. På jobbet håller de på med en reklamkampanj för Porv. Porv är en potatisproteinbaserad korv som kommer att skriva köttsubstitutshistoria. Problemet är bara att potatis inte innehåller så värst mycket protein.

Ur motiveringen:

Ulla Donners Skiten är en originell och skarp samtidssatir. Trots att ”Sibiriska tundran tinar” endast i en liten pratbubbla i början av romanen blir den okontrollerbara naturen samt människors handlingar och val verkets viktigaste teman. Donners teckningskonst är rolig och uppfinningsrik. Den visar tafsande händer och kvinnors avsky, avokadoplantor i fönstren, sexlekars surrealistiska kaos. Även språket, dialogen och funderingarna känns genuina och aktuella.

Serie-Finlandiapriset instiftades år 2007 av Tampere Kuplii ry. Prissumman är 5 000 euro. År 2020 var 57 seriealbum nominerade till priset. En förvalsjury valde ut tio finalister varav årets enväldige domare Aulikki Oksanen utsåg vinnaren.

Vinnarboken

Skiten

Skiten

Ulla Donner är född 1988 i Helsingfors. Hon har studerat grafisk design vid Aalto-universitetet och arbetar som illustratör, serietecknare och grafisk designer. Donner debuterade som författare 2017 med serieromanen Spleenish. Boken kandiderade för Serie-Finlandiapriset 2018. Läs mer »
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL