Sanna Sofia Vuori, Linda Bondestam (foto: Niklas Sandström), Maija och Anssi Hurme (foto: Laura Mendelin) och Lars Sund (foto: Laurent Denimal).

Tre finlandssvenska böcker nominerade till Finlandiapriset 2018

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Av totalt 18 nominerade titlar till Finlandiaprisets tre kategorier, skönlitteratur, barn- och ungdomslitteratur och facklitteratur, är tre skrivna av finlandssvenska författare.

I förra veckan tillkännagavs de nominerade till det finska litteraturpriset Finlandia. Priset delas ut i tre kategorier: Finlandiapriset skönlitteratur, Finlandia Junior för barn- och ungdomslitteratur och Fack-Finlandia.


ANNONS


I barnboksklassen är två av sex nominerade böcker på svenska: bilderböckerna Ägget av Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam (utgiven av Förlaget, ges ut i Sverige av Berghs), och Skuggorna av Maija och Anssi Hurme (utgiven av Schildts & Söderström, ej tillgänglig i svenska nätbokhandlar). Båda böckerna finns även i finsk version.

Bland de sex nominerade till Finlandiapriset för skönlitteratur återfinns en finlandssvensk titel, Där musiken började (Förlaget) av Lars Sund som handlar om den finländska kompositören Alf Holm (boken är del två i en trilogi som inleddes 2014 med Tre systrar och en berättare).

Även Fack-Finlandia-priset tillkännagav sina nomineringar. Där är alla titlar på finska, men intressant att notera är att en av dem är Finlands före detta stadsminister Alexander Stubbs biografi Alex.

Alla Finlandiaprisen delas ut den 28 november. Prissumman är 30 000 euro till varje pristagare.

ANNONS

Alla nominerade till Finlandiapriset för skönlitteratur

Olli Jalonen – Taivaanpallo

Jari Järvelä – Kosken kahta puolta

Katja Kettu – Rose on poissa

J. Pekka Mäkelä – Hunan

Pauliina Rauhala – Synninkantajat

Lars Sund – Där musiken började

Alla nominerade till Finlandia Junior

Anttonen, Taru & Milla Karppinen (ed.): Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into)


ANNONS


Enoranta, Siiri: Tuhatkuolevan kirous (WSOY)

Hai, Magdalena: Royaumen aikakirjat 1: Kolmas sisar (Otava)

Hurme, Maija & Anssi: Skuggorna / Varjostajat (Schildts & Söderströms / S & S)

Mattila, Riina: Järistyksiä (WSOY)

Vuori, Sanna Sofia. Illustration: Linda Bondestam: Ägget / Muna (Förlaget / Teos)

Alla nominerade till Fack-Finlandia

Martti Backman: Vakoojat – Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933

Eeva Eronen: Jättiläisen askeleet – Matka Kiinan talouteen

Riitta Kylänpää: Pentti Linkola – Ihminen ja legenda

Jenni Räinä & Vesa Ranta: Reunalla – Tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä

Alexander Stubb & Karo Hämäläinen: Alex

Arbetsgrupp och Hanna Nikkanen: Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över hundra nya titlar denna måndag. Bland dessa lättlästa Falska spår av Jan Olof Ekholm och en hel massa Harlequin-titlar som Handen på hjärtat av Nora Roberts. Första boken i en ny barnboksserie är Den brinnande kartan av Lisa McMann. En annan barnbok är Mumintrollen och den första snön av Tove Jansson, Alex Haridi och Cecilia Davidsson. Idag släpps även ”Inte alls dåligt” : efterlämnade dikter av Kristina Lugn.

🎂 Födelsedagar: Gore Vidal (1925-2012) var född den 3 oktober. Han skrev ett tjugotal romaner och ytterligare essäer och fackböcker, varav bland annat Evigt krig för evig fred finns utgiven på svenska.
Niklas Natt och Dag (född 1979) har födelsedag idag. Han debuterade med den historiska deckaren 1793, första boken i en trilogi. Om tre veckor kommer den ut i nytt format: 1793 – serieromanen.

🏘️ Den första måndagen i oktober, i år den 3 oktober, firas World Architecture Day och årets tema är arkitektur för välmående. Boktips? Kanske Så byggdes husen 1880-2020 : arkitektur, konstruktion och material i våra flerbostadshus under 140 år av Laila Reppen, Per Kallstenius och Cecilia Björk, Nyfiken på hus – en arkitekturbok för barn och för vuxna av Karin Schönmeyr Elfström eller Bokstavshusen av de bokälskande arkitekterna Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer?🧳 Förlagsbyte. Författaren och journalisten Christina Wahldén har gett ut 75 böcker på olika förlag. Nu har hon skrivit avtal på tre böcker i en ny kriminalserie med HarperCollins. Första delen planeras till våren 2023. Hon är aktuell med barnboken Nytt liv som tar upp gängkriminalitet.


Uppdateras under dagen …