Jonas Gardell tilldelas kanadensiskt litteraturpris

Författaren Jonas Gardell. Foto: Stellan Herner

Torka aldrig tårar utan handskar belönas med Prix des libraires du Québec, ett litteraturpris som delas ut i olika kategorier av bokhandlarföreningen i Québec.

Den franska översättningen av Jonas Gardells trilogi Torka aldrig tårar utan handskar (på svenska uppdelad i Kärleken, Sjukdomen och Döden), N’essuie jamais des larmes sans gants, har utsetts till 2018 års vinnare av Pris des libraires du Québec i kategorin ”roman ej originalutgiven i Québec”. Boken, som en samlingsvolym av de tre delarna, är utgiven på franska av förlaget Gaïa och översatt av Jean-Baptiste Coursaud och Lena Grumbach.

”En fantastisk roman full av mänsklighet som är svår att glömma. En viktig, upprörande och nödvändig bok som sätter djupa spår”, skriver juryn i sin motivering.

Prix des libraires du Québec organiseras av bokhandlarföreningen i Québec (Association des libraires du Québec, ALQ). Efter att en jurygrupp har gjort ett första urval utses vinnarna genom röstning av anställda i Québecs samtliga bokhandlar. Priset belönar författare som har fångat bokhandlarnas uppmärksamhet genom sin originalitet och litterära kvalitet.

Sedan 1994 då priset instiftades belönas romaner, sedan 2011 finns även kategorien barn- och ungdom, sedan 2015 poesi, och från och med i år prisas även verk inom kategorierna tecknade serier och essäer. I kategorierna roman, barn- och ungdom samt tecknade serier belönas två titlar parallellt: en från Québec och en internationell.

Jonas Gardell är även aktuell här hemma i Sverige – i augusti släpps hans nya bok Till minne av en villkorslös kärlek på Norstedts, en släktkrönika som handlar om hans familj, framförallt hans mor Ingegärd Rasmussen. Gardell kommer även till Bokmässan i höst för att prata om sin nya roman.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL