Malin Persson Giolito får brittiskt deckarpris

Malin Persson Giolito. Foto: Viktor Fremling

Malin Persson Giolitos deckare Störst av allt, på engelska Quicksand, har utsetts till Årets bästa skandinaviska kriminalroman av Petrona Award.

Petrona Award 2018 går till Malin Persson Giolito för Quicksand, den engelska översättningen av Störst av allt (översatt av Rachel Willson-Broyles och utgiven av Simon & Schuster). Det annonserades den 20 maj 2018 på en gala under deckarfestivalen CrimeFest i Bristol. Vinsten består av en trofé, entrébiljett och seminarium på nästa års CrimeFest, och en okänd summa pengar.

Det verkar med andra ord som att Störst av allt går hem på deckarscenenäven i utlandet – lovande inför Netflix-adaptionen av kriminalromanen som utlystes i september förra året. Inspelningarna av tv-serien beräknas sätta igång till hösten. Hemma i Sverige har boken blivit utsedd till Årets bästa kriminalroman 2016 av Deckarakademin och den har sålt mer än 300 000 exemplar bara på svenska.

I motiveringen säger juryn (som bestod av journalisten Barry Forshaw, översättaren/redaktören Dr. Kat Hall och deckarförfattaren/recensenten Sarah Ward) bland annat att de blev imponerade av bokens nyanserade förhållningssätt till skolskjutningar och motiven bakom dem. De anser att boken är ”gripande och tankeväckande” och skriver: ”Quicksand är en lysande skandinavisk kriminalroman och en högst värdig vinnare av Petrona Award 2018.”

Petrona Award delas ut sedan 2013 till översatt kriminallitteratur som antingen är skriven av en skandinav eller som utspelar sig i Skandinavien. Priset upprättades till minne av Maxine Clarke, en av de första som bloggade om och recenserade kriminalromaner online och som gick bort 2012. Hennes alias på nätet var Petrona och hon var särskilt förtjust i skandinaviska deckare.

Nominerade till priset 2018 var bland annat Henning Mankell för After the fire (Svenska gummistövlar), Håkan Nesser för The darkest day (Människa utan hund) och Karolina Ramqvist för The white city (Den vita staden). Tidigare svenska författare som tagit emot priset är Liza Marklund (2013) för Last will (Nobels testamente) och Leif GW Persson (2014) för Linda, as in the Linda murder (Linda, som i Lindamordet).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,