fbpx

Malin Persson Giolito får brittiskt deckarpris

Malin Persson Giolito. Foto: Viktor Fremling

Malin Persson Giolitos deckare Störst av allt, på engelska Quicksand, har utsetts till Årets bästa skandinaviska kriminalroman av Petrona Award.

Petrona Award 2018 går till Malin Persson Giolito för Quicksand, den engelska översättningen av Störst av allt (översatt av Rachel Willson-Broyles och utgiven av Simon & Schuster). Det annonserades den 20 maj 2018 på en gala under deckarfestivalen CrimeFest i Bristol. Vinsten består av en trofé, entrébiljett och seminarium på nästa års CrimeFest, och en okänd summa pengar.

Det verkar med andra ord som att Störst av allt går hem på deckarscenenäven i utlandet – lovande inför Netflix-adaptionen av kriminalromanen som utlystes i september förra året. Inspelningarna av tv-serien beräknas sätta igång till hösten. Hemma i Sverige har boken blivit utsedd till Årets bästa kriminalroman 2016 av Deckarakademin och den har sålt mer än 300 000 exemplar bara på svenska.

ANNONS

I motiveringen säger juryn (som bestod av journalisten Barry Forshaw, översättaren/redaktören Dr. Kat Hall och deckarförfattaren/recensenten Sarah Ward) bland annat att de blev imponerade av bokens nyanserade förhållningssätt till skolskjutningar och motiven bakom dem. De anser att boken är ”gripande och tankeväckande” och skriver: ”Quicksand är en lysande skandinavisk kriminalroman och en högst värdig vinnare av Petrona Award 2018.”

Petrona Award delas ut sedan 2013 till översatt kriminallitteratur som antingen är skriven av en skandinav eller som utspelar sig i Skandinavien. Priset upprättades till minne av Maxine Clarke, en av de första som bloggade om och recenserade kriminalromaner online och som gick bort 2012. Hennes alias på nätet var Petrona och hon var särskilt förtjust i skandinaviska deckare.

Nominerade till priset 2018 var bland annat Henning Mankell för After the fire (Svenska gummistövlar), Håkan Nesser för The darkest day (Människa utan hund) och Karolina Ramqvist för The white city (Den vita staden). Tidigare svenska författare som tagit emot priset är Liza Marklund (2013) för Last will (Nobels testamente) och Leif GW Persson (2014) för Linda, as in the Linda murder (Linda, som i Lindamordet).

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.