Malin Persson Giolito: Brott är mänskligt

"Först och främst ville jag skriva något annat, egentligen inte spänningslitteratur över huvud taget", säger Malin Persson Giolito. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT.

Malin Persson Giolitos novellsamling handlar om människor som försöker göra det enda rätta men som blir brottslingar i lagens bemärkelse.
– Brott är ju mänskligt beteende – också. Det ville jag skildra, säger hon.

Sara, handläggare vid tingsrätten, bestämmer sig efter ett långt yrkesliv för att lämna ut handlingar om avlyssning i tron att hon räddar en 14-åring undan gängkriminalitet. Gängledaren ska förmås att låta pojken vara – tror hon, och åker fast.

Under polisförhöret håller hon ett brandtal mot ett system ”där bara vissa barn får hjälp där de behöver”.

– Då blir det spännande för vi kan ju förstå hennes egentliga poäng. Det är en massa saker som inte fungerar, ska man inte ta rättvisan i egna händer?, säger Malin Persson Giolito som just här fick idén till själva brottet från ett verkligt fall.

– Jag blev inspirerad av att tanken på att en människa som jobbar i rättsväsendet bestämmer sig för att begå ett så tydligt brott.

Gjorde upp

I sin förra roman ”I dina händer” gjorde Malin Persson Giolito upp med sin gud – rättssamhället – i skildringen av hur det sviker två barn. Nu har hon tagit bort sitt namn från den kommande Netflixserien där hon skulle ha varit en av manusförfattarna.

– Det är mitt sätt att markera, säger hon.

Huruvida det handlar om att de förklaringar som ges i romanen inte finns med i tv-serien vill hon inte säga. Hon vill ge de andra chansen att ”göra sin grej”.

– Om jag lärt mig någonting så är det att man ska försäkra sig om att man har samma kreativa plan innan man sätter i gång.

Ger henne allt

En central berättelse i novellsamlingen Motiv är den om flickan Lillan som medvetet ljuger i polisförhöret för att få stanna hos den fosterfamilj som ger henne det som hennes egna föräldrar aldrig gjort. Men Persson Giolito skildrar också en offentliganställd kvinna som bryter mot Tidöpartiernas angiverilag för att rädda livet på en papperslös.

– Det är en tydlig kritik mot ett förslag som ligger på bordet Men i övrigt har jag inte skrivit den här boken som en kritik mot rättsväsendet.

Egentligen ville hon inte skriva spänningslitteratur över huvud taget berättar hon, men använder sig ändå av läsarens fascination för brott för att berätta om mänskligt beteende i dagens Sverige. En av hennes huvudpersoner tjänar grova pengar på friskolesystemet.

– Där är kritiken snarare ”varför är detta lagligt?”.

Ändå är det inget Sverige i fritt fall som hon skildrar.

– Nästan allt är mycket bättre i dag än för 50 sedan. Men vi måste ju samtidigt förhålla oss till vår samtid där det också finns problem.

Text: ERIKA JOSEFSSON/TT

Motiv

Motiv

Fakta: Malin Persson Giolito

Född: 1969

Bor: Bryssel

Familj: Make, tre döttrar varav en bor hemma. Hund.

Bakgrund: Jobb som advokat i Sverige och jurist vid EU-kommissionen i Bryssel.

Böcker. Fick sitt stora genombrott med spänningsromanen romanen ”Störst av allt”, som också blev hyllad Netflixserie.

Framtidsplaner: Ska spela in nya avsnitt av ”Allvarligt talat” åt Sveriges Radio. En ny roman som inte är spänningslitteratur.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL