fbpx

BookBeat: Ljudbokslyssnandet ökade kraftigt i januari

Glad ljudbokslyssnare. Foto: iStock

Under årets första månad ökade snittlyssnandet med 21,2 procent för BookBeats användare. Detta är den högst uppmätta nivån i timmar sedan lyssnarbarometern började publiceras i september 2017.

Under januari månad lyssnade BookBeats användare i snitt 23,3 timmar på ljudböcker. Ledighet och nyårslöften om att börja läsa mer kan vara några av anledningarna till denna kraftiga ökning.

– Årets första månader är traditionellt en tid när många vill börja med nya vanor. Likt att börja träna på gym är att läsa mer böcker ett klassiskt nyårslöfte. Ljudboken är för många ett sätt att hitta mer tid för böcker, exempelvis på gymmet. Det kan vara en av orsakerna till den kraftiga ökningen, säger Agnes Junker, Head of Content, BookBeat.

För att få en tydligare bild av vad svenska folket lyssnade på i januari har BookBeat analyserat vilka kategorier av böcker som lyssnats på under olika tider på dygnet. Analysen avser vardagar under januari och visar antalet användare som lyssnar på olika kategorier vid olika klockslag.

ANNONS
Kategorierna Spänning och Romaner är populärast i BookBeats lyssnarbarometer.

”Spänning” är den mest populära genren under alla klockslag, tätt följd av andra typer av romaner. Särskilt de tider då flest människor pendlar, vid klockan 07:00 och 16:00, och runt läggdags vid kl 22:00, är det många som väljer att lyssna på ljudböcker. Ljudböcker för barn har blivit en del av många svenskars kvällsrutiner, och klockan 20:00 är barnböcker den mest populära kategorin efter spänning.

– Många föräldrar har upptäckt ljudbokslyssning som ett sätt för barn att varva ner efter dagen och komma till ro genom att lyssna på berättelser vid läggdags. Som komplement till sagostunden eller den egna läsningen för de lite större barnen är ljudboken både en hjälp i vardagen och berikande, säger Agnes Junker.

Nora Roberts Kidnapparen blev den mest lyssnade ljudboken i januari, tätt följd av Thomas Eriksons succébok Omgiven av idioterBegynnelse av Dan Brown fick en tredjeplacering, och Dag Öhrlunds nya deckare Se till mig som liten är hamnade på en fjärdeplats.

– Dag Öhrlund har snabbt klättrat till en placering i lyssnartoppen med sin Se till mig som liten är. Det här är en riktig ljudbokshit. Huvudpersonen har likeability trots att han är en riktig surgubbe och förstås gör Stefan Sauks inläsning sitt till succén. Men den mest avgörande ingrediensen är nog ändå att plotten är byggd så att lyssnaren är fast efter bara några minuter. Nästan alla som börjar lyssna på Öhrlunds senaste fullföljer den, säger Agnes Junker.

BookBeats lyssnartopp för januari:

Placering / Titel / Författare / Uppläsare / Förlag
1 (10) / Kidnapparen / Nora Roberts / Katarina Ewerlöf / Bonnier Audio
2 (5) / Omgiven av idioter / Thomas Erikson / Mattias Linderoth / Word Audio Publishing
3 (1) / Begynnelse / Dan Brown / Niklas Falk / Bonnier Audio
4 (ny) / Se till mig som liten är / Dag Öhrlund / Stefan Sauk / Lind & Co
5 (4) / Häxan / Camilla Läckberg / Katarina Ewerlöf / Bonnier Audio
6 (3) / Mannen som sökte sin skugga / David Lagercrantz / Stefan Sauk / Norstedts
7 (2) / Allt eller inget / Simona Ahrnstedt / Julia Dufvenius / Bonnier Audio
8 (ny) / Bara ett barn / Malin Persson Giolito / Anja Lundqvist / Bonnier Audio
9 (6) / Störst av allt / Malin Persson Giolito /  Lo Kauppi / Bonnier Audio
10 (7) / Det som inte dödar oss / David Lagercrantz / Stefan Sauk / Norstedts
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

fanny@boktugg.se

Stäng meny