fbpx

Eleonoora Kirk ny agent på Bonnier Rights

Eleonoora Kirk, ny litterär agent på Bonnier Rights.

Agenturen Bonnier Rights har rekryterat Londonbaserade Eleonoora Kirk som ny litterär agent för skönlitteratur och film- och tv-rättigheter.

Den 1 februari 2018 tillträdde Eleonoora Kirk sin nya tjänst som litterär agent på Bonnier Rights. Hon kommer att ansvara för rättigheter för kategorierna Fiction och Film.

– Som barn var jag uppslukad av Elsa Beskows, Selma Lagerlöfs och Astrid Lindgrens böcker, säger Eleonoora till Boktugg. Jag fick hemlängtan när jag som liten flyttade från Finland till Storbritannien och blev kanske på grund av det fascinerad av skandinavisk litteratur. Som bokmal i tonåren slukade jag Henning Mankells samlade verk och upptäckte Peter Høeg, Arnaldur Indriðason, Håkan Nesser och Sjöwall & Wahlöö. Idag känns det som att cirkeln är sluten – nu har jag förmånen att få arbeta med några av författarna som spelade stor roll för mitt läsande yngre jag, och jag får vara en del av att förmedla Sveriges bästa författare till läsare och tittare över hela världen.

ANNONS

Eleonoora Kirk kommer närmast från jobbet som litterär agent på Elina Ahlbäck Literary Agency. Hon har tidigare arbetat med Bonnier Rights chef Elisabet Brännström på Andrew Nurnberg Associates i London. Även fortsättningsvis kommer Eleonoora att vara baserad i London.

– Vi är glada att välkomna Elli till agenturen! Med hennes internationella bakgrund och gedigna expertis som agent kommer hon att vara en viktig pusselbit i agenturens expansion, inte bara för försäljning av litterära rättigheter men också för film och tv, säger Elisabet Brännström.

– Jag beundrar Elisabet Brännströms energi och värderingar och hur hon inspirerar de som arbetar med henne. Jag har jobbat med många av förläggarna på Albert Bonniers förlag, Forum och Wahlström & Widstrand tidigare när jag har sålt rättigheter till dem, så jag är övertygad om att vårt samarbete kommer att bli lyckat. Jag ser väldigt mycket fram emot att bli en del av Bonnier Rights team i början av vad som redan ser ut att bli ett spännande och fullspäckat år, säger Eleonoora Kirk.

Bonnier Rights grundades 2003. Den litterära agenturen ägs av Bonnierkoncernen, och representerar ett urval författare som utges av Bonnier och andra förlag, för översättning såväl som för tv och film. Agenturens klienter innefattar författare såsom Håkan Nesser, Mari Jungstedt, Lina Wolff, Katarina Wennstam, Lina Bengtsdotter, Kerstin Ekman och Maria Sveland. Men även Maria Adolfsson vars nya kriminalserie sålts i flerboksavtal via pre-empt till både Tyskland och Italien.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny