ANNONS

Bonnier Rights sålde flera Maria Adolfsson-böcker efter rekordavtal

Författaren Maria Adolfsson släpper våren 2018 Felsteg är den första boken om kriminalkommissarie Karen Eiken Hornby i Doggerland. Fotograf: Caroline Andersson

Nya krimserien Doggerland av Maria Adolfsson är het. Tyska Ullstein slog Bonnier Rights rekord för pre-empt på tre böcker och i Italien såldes fyra böcker via pre-empt.

– Att arbeta med Maria Adolfssons fenomenala skapelse Doggerland är en sällsynt fröjd och att placera denna innovativa serie hos Ullstein i Tyskland är den perfekta starten på en lovande karriär för Maria, både internationellt och i Sverige. Vi ser fram emot att introducera serien till läsare över hela världen, säger Elisabet Brännström, chef på Bonnier Rights Sweden i ett pressmeddelande.

Ullstein Buchverlage har alltså köpt de tyska rättigheterna till tre titlar i Maria Adolfssons nya krimserie Doggerland, i det största pre-emptet i agenturens historia.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Ett pre-empt (pre-emptive offer) är ett tidsbegränsat bud från ett förlag som ges innan budgivning för rättigheten hinner börja, som är tillräckligt lukrativt för att en agent ska vilja ta det, istället för att gå till budgivning.

Den första delen i serien, Felsteg, ges ut av Wahlström & Widstrand (släppdatum 22 mars) som deras ”Rising Star 2018”, årets största fokustitel med extra stor marknads- och försäljningsbudget.

– Mitt Doggerland ligger i skärningspunkten mellan Skandinavien, Storbritannien och den europeiska kontinenten. Därför känns det extra roligt att nu få besök från läsare i olika länder, säger Maria Adolfsson.

– Alla på Ullstein är väldigt exalterade och tror att det här kan vara den ENDA nya deckare från Sverige som läsare över hela världen kommer älska. Det finns så många bra saker med serien … Hela idén med Doggerland är briljant och på ett väldigt verkligt sätt, magisk. Det får mig att önska att landet verkligen existerade, säger Claudia Winkler, förläggare på Ullstein Buchverlage.

ANNONS

Doggerland-serien utspelar sig på den fiktiva önationen Doggerland, en skapelse av författaren. De fiktiva öarna ligger belägna i Nordsjön mellan de brittiska öarna, Kontinentaleuropa och Skandinavien. Kulturen och språket har sin hemvist i Storbritannien och Skandinavien, vilket gör det till en ideal bas för en Nordic Noir-serie med en twist. I Felsteg introduceras vi för kriminalinspektör Karen Eiken Hornby, en motvillig hemvändare till ögruppen efter en familjetragedi som tvingat henne till en självvald exil.

Italienskt förlag köpte fyra böcker i pre-empt

Hur mycket pengar det handlar om i denna pre-empt är hemligt. Däremot kunde Bonnier Rights på tisdagen meddela att de gjort ytterligare en affär med Maria Adolfssons böcker. Även de italienska rättigheterna har sålts efter ett pre-empt från SEM libri i en fyra-boksdeal.

Det är för övrigt första gången som någon av Maria Adolfssons böcker säljs utomlands. Men med flerboksavtal sålda till både Tyskland och Italien lär fler länder följa.

Bonnier Rights grundades 2003. Den litterära agenturen ägs av Bonnierkoncernen, och representerar ett urval författare som utges av Bonnier och andra förlag, för översättning såväl som för tv och film. Agenturens klienter innefattar författare såsom Håkan Nesser, Mari Jungstedt, Lina Wolff, Katarina Wennstam, Lina Bengtsdotter, Kerstin Ekman och Maria Sveland.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se