fbpx

Ny seriebok om Förintelsen vill väcka empati hos läsaren

Jessica Bab Bonde, författare och litterär agent. Foto: Sofia Runarsdotter

Jessica Bab Bonde och Peter Bergting står bakom serieboken Vi kommer snart hem igen som släpps i januari 2018 på Natur & Kultur.

Den 27 januari infaller Förintelsens minnesdag och några dagar innan dess släpps en ny seriebok som samlar sex personliga vittnesmål om Förintelsen. Texten i Vi kommer snart hem igen (Natur & Kultur) är skriven av Jessica Bab Bonde och bilderna är skapade av Peter Bergting.

– Detta är min debut, men Vi kommer snart hem igen har kommit till tack vare min förläggare Marie Augustsson som fick idén och frågade mig om jag trodde att det kunde göras i Sverige och om jag vill göra den. Jag svarade ja på båda. Jag har aldrig närt en författardröm, berättar Jessica Bab Bonde som till vardags arbetar som litterär agent på Hedlund Agency.

ANNONS

Jessica säger till Boktugg att det var serieformen som var det avgörande. Genom den hoppas de på att nå ut och fram till en bred grupp läsare. Huvudmålgruppen är 11-åringar vars världsbild ofta fortfarande är öppen och ”oförstörd”.

– Vi hoppas att väcka empatin hos läsaren och genom den väcka lusten att slå vakt om demokratin och vårt fria samhälle. Helt enkelt visa vad som kan hända om vi inte är mycket försiktiga med vår rätt att vara de vi är och väljer att vara och värnar respekten för den andre högt, säger Jessica.

Samarbetet med Peter Bergting tycker Jessica har gått mycket bra.

ANNONS

– Jag har den djupaste respekt för den konstnär han är. Det är tack vare honom som materialet blivit unikt.

Hur har ni tänkt för att förmedla det här svåra ämnet till barn?
– Det är naturligtvis en balansakt, men jag tror att det kommer att vara avgörande framöver att väcka empatin hos oss alla, barn som vuxna. Att helt enkelt få läsaren att känna att det där, den jag läser om nu, det kunde faktiskt ha varit jag. Och därmed förstå att jag kan påverka och bidra till att samhället fungerar på så sätt att vi inte riskerar att det drabbar oss eller våra barn idag.

Jessica säger att Vi kommer snart hem igen har varit en tung bok att arbeta med, men också lustfylld eftersom det är en ynnest att få vara med och förmedla dessa vittnesmål vidare till nya generationer.

– Vi lever i en skrämmande tid, säger Jessica Bab Bonde. En tid där jag upplever att respekten för den andre och respekten för vad lite slarv med de demokratiska värderingarna kan innebära, är låg. Alla sätt att påminna oss om att vår frihet att vara de vi vill vara är det viktigaste vi har, är viktiga. Att ge utrymme för de röster som kan berätta om sina egna erfarenheter av att vara offer i ett samhälle som kastat de demokratiska värderingarna över bord, är det viktigaste vi kan göra. Eller, nej, det viktigaste är att lyssna på dem. Och lära oss av historien. Det kan vi bara göra om vi kan den. Boken är ett sätt att se till att vi kan vår historia och genom vår kunskap kan förändra vår framtid.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny