fbpx

Helsingborg senaste svenska fristaden för författare och konstnärer

Nu ansluter sig även Helsingborg till nätverket ICORN som erbjuder förföljda författare och konstnärer skydd och stöd.

Förföljda konstnärer och författare som på grund av sin verksamhet drivits flykt kan få skydd av organisationen ICORN – the International Cities of Refuge Network. Med boende, stipendier och stöd hjälper anslutna städer de förföljda kreatörerna och nu växer antalet platser i Sverige som erbjuder hjälpen.

Det var organisationen International Parliament of Writers, IPW, som i början av 90-talet kom med idén om att skapa fristäder åt utsatta författare. Under mer än tio år organiserade IPW i samarbete med International Network of Cities of Asylum, INCA, verksamheten men när ekonomiska och administrativa bekymmer tvingade dem att lägga ner 2004, tog de redan befintliga fristäderna över organisationen under namnet ICORN. I Sverige engagerade sig Göteborg som första svenska stad 1996 följt av Stockholm 1998. Därefter dröjde det 10 år innan Uppsala följde efter och sedan dess har ytterligare 13 städer eller regioner anslutit sig:

ANNONS

Malmö 2010
Region Skåne 2010
Växjö 2012
Sigtuna 2012
Region Jönköping 2013
Norrköping 2015
Skellefteå 2015
Dalarnas landsting 2015
Karlstad 2015
Gävle 2016
Eskilstuna 2016
Linköping 2016
Västra Götalandsregionen (uppgift saknas)
Uddevalla (uppgift saknas)

Städerna har hjälpt författare från bl a. Somalia, Afghanistan, Syrien, Iran, Kina och Tjetjenien. Under två år Göteborg fristad för nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj.

Nyaste medlemsstaden blir nu Helsingborg. Stadens ordförande för kulturnämnden, Kristian Anderson (M), uttrycker sin glädje över att kunna erbjuda en trygg punkt för konstnärer och författare som förföljs pga sitt arbete i ett pressmeddelande:

– Jag är glad att Helsingborg blir en av de cirka 50 städer som står upp för yttrandefrihet och demokrati genom att erbjuda en fristad åt utsatta kulturutövare, säger han.

Det är också Kristian Anderson som framöver kommer att ansvara för samarbetet med ICORN.

 
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny