Brittiskt förlag storsatsar på Niklas Natt och Dag

Författaren Niklas Natt och Dag. Foto: Gabriel Liljevall

Niklas Natt och Dags omtalade debutroman 1793 har gått riktigt bra här hemma i Sverige och nu börjar succén sprida sig över världen. Det brittiska förlaget John Murray kommer satsa stort på den engelska översättningen.

The Wolf and the Watchman, som blir den engelska titeln på Niklas Natt och Dags debutroman 1793, ges ut i februari 2019. Förlaget John Murray kommer att storsatsa på den svenska spänningsromanen och har utsett den till sin ”lead debut” för 2019, enligt The Bookseller. Förlaget förutspår att boken kan bli ”nästa stora litterära succé från Europa” och framhäver både själva mordstoryn och skildringen av 1700-talets Stockholm.

I en kommentar säger Niklas Natt och Dag att han gläds åt John Murrays utgivning och att han hoppas att brittiska läsare kan känna igen vissa välbekanta ”ekon” i boken då han själv har läst och influerats av mycket brittisk litteratur.

ANNONS

Niklas Natt och Dag har slagit igenom stort med sin debutroman 1793 som släpptes i september 2017 på Forum. Boken utsågs till bästa svenska debut 2017 av Deckarakademin och är nominerad till Årets bok (där röstningen pågår till och med 26 augusti).

Redan en månad efter utgivning var den historiska spänningsromanen såld till ett dussin länder och enligt The Bookseller har rättigheterna vid det här laget sålts till fler än 30 länder. Samma källa uppger att boken har sålts i över 100 000 exemplar bara i Sverige.

Boken har figurerat en hel del på de svenska topplistorna under året: som nummer 2 på januaris topplista över inbunden skönlitteratur och när pocketutgåvan kom i mars hamnade även den på topplistorna som nummer 1 april och nummer 4 i maj. Även eboken har legat på topplistorna i Sverige, på tredje plats i december 2017 och andra plats i januari 2018.

ANNONS

Läs även en lång intervju med Niklas Natt och Dag där han berättar om sitt eget intresse för 1700-talets Sverige och om det gedigna researcharbete som föregick skrivandet av romanen.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.