Magnus Hägglöv, författare och egenutgivare, är en av initiativtagarna till Fantastikbokklubben.

Fantastikbokklubben säljer rabatterade bokpaket från småförlag och egenutgivare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Genom en gemensam försäljningskanal kan små utgivare lättare nå ut till kunderna. Fantastikbokklubben ska underlätta för både förlag och läsare.

En sajt där små förlag och egenutgivare inom fantastikgenrerna enklare kan nå ut med sina böcker till läsarna. Och en guldgruva för fantastiknördar att hitta nya böcker och författare. Fantastikbokklubben lanserade sin sajt i början av november och med den ett bokklubbskoncept där kunderna får rabatt baserat på hur många böcker de beställer.


ANNONS


Sajten drivs genom en ideell förening, redan nu har klubben över sextio medlemmar där merparten är förläggare. Magnus Hägglöv är en av initiativtagarna. Han är själv författare och egenutgivare inom fantastikgenren.

– Jag tänkte mycket på min egen situation och upptäckte att det fanns många egenutgivare som befann sig i en liknande situation, berättar Magnus Hägglöv och säger att man som egenutgivare behöver använda ett antal olika kanaler för att nå ut med sina böcker. Förutom att finnas i olika försäljningskanaler så gäller det att besöka olika mässor och hitta andra sätt att synas.

Idén om en gemensam webbplats för bokförsäljning konkretiserades under bokmässan i Dalarna i mars 2017. Under våren utkristalliserades den grupp som skulle komma att bli Fantastikbokklubbens styrelse: Kristina Suomela, Sten Rosendahl, Kris Kite Stenmark, Sofi Poulsen och Magnus Hägglöv.

– Via Fantastikbokklubben ges ytterligare en kanal och ett verktyg för att både marknadsföra och distribuera sina böcker. Det är också ett relativt sett kostnadseffektivt forum, inga andra kostnader än förläggarens ersättning, fraktkostnad, moms och en liten säkerhetsmarginal till Fantastikbokklubbens förening finns relaterad till distributionen, säger Magnus.

ANNONS

För kundens del är Fantastikbokklubben en kanal för att på ett överskådligt och lättillgängligt sätt hitta böcker inom fantastikgenren, och på ett och samma ställe få tillgång till ett sortiment som annars kan vara svårt att få tag på.

Begreppet bokklubb ska dock inte förväxlas med bokcirkel i detta sammanhanget. Fantastikbokklubben är ett beställningsforum för böcker och syftet med sajten är att distribuera bokpaket via antingen årsprenumerationer eller engångsleveranser.

Kunden sätter via bokklubbens hemsida själv ihop böcker från bokklubbens sortiment i ett bokpaket. De grundläggande paketen innehåller två, tre, eller fyra böcker, där priset rabatteras till mellan fem och femton procent. Frakten är inkluderad i alla priser på sajten.

Hur ligger böckerna prismässigt jämfört med i andra kanaler?
– Bokklubbens utgångsprissättning har haft en nedre och en övre gräns. Förlagen har fått ange vilket pris de vill ha för sina böcker och därtill tillkommer en fraktkostnad. Det är den nedre gränsen. Vi har samtidigt sett till så att priserna ligger en bit under det generella priset som finns ute hos bokhandlarna, säger Magnus.

Alla beställningar som görs genom bokklubben samlas upp och distribueras av förläggarna själva vid fyra tillfällen per år (vilka datum det rör sig om och när sista beställningsdatum infaller presenteras på hemsidan). Det är med andra ord ingen traditionell nätbokhandel där leveransen skickas genast.

I nuläget finns ett femtiotal titlar att välja bland. Föreningens hoppas att inom mellan ett och två år ha ett par hundra titlar i sitt sortiment.

– Det som dock har den högsta prioriteringen är inte antalet titlar utan kvaliteten på de böcker som vi tar in, säger Magnus. Minimiantalet för att kunna bedriva bokklubben har redan nåtts.


ANNONS


Besök Fantastikbokklubben här.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.


Uppdateras under dagen …