Bibliotek stoppar e-boksutlåning – tänker polisanmäla skånskt förlag

Flera skånska bibliotek har tills vidare stoppat utlåning av e-böcker efter att böcker från ett skånskt förlag har lånats ut i stora mängder på kort tid. Biblioteken meddelar att det hela kommer att polisanmälas.

– Biblioteken i Staffanstorp (med flera) stoppar tillgången till e-böcker tills vidare. Detta på grund av att ett bokförlag i Skåne gjort masslån av sina egna e-böcker, vilket medfört en stor kostnad för biblioteken. För biblioteken kostar varje lån av e-böcker i genomsnitt 30 kronor och större delen av de pengarna går till bokförlagen. Händelsen kommer att polisanmälas, skriver Hjärups bibliotek på sin Facebooksida.

För biblioteken kostar alltså varje utlånad ebok pengar. Numera är det fri prissättning på eböcker vilket brukar innebära att nya kan kosta mer än de 20 kr som tidigare var standard och istället för karenstid (där vissa titlar inte gick att låna de första månaderna efter utgivning) så har förlagen kunnat ta ut högre pris och biblioteken kunnat välja att inte låna ut böcker över en viss prisnivå. Samtidigt har priserna sänkts på många äldre titlar och kortare eböcker (typ noveller).

Det finns också spärrar för hur många böcker som kan lånas av en och samma låntagare, ofta en-två eböcker per vecka maximalt för att hindra missbruk. Olika kommuner har olika regler. För att skaffa lånekort och därmed konto och kunna låna e-böcker krävs dessutom personnummer vilket borde göra denna typ av missbruk svårt.

I det här fallet misstänker biblioteken dock att en eller flera personer har öppnat flera olika konton och lånat e-böcker från ett och samma förlag i stora mängder via dessa konton. Biblioteken i Staffanstorps kommun är inte ensamma om misstankarna.

– Biblioteket meddelar: Tillgången till e-böcker är stoppad tills vidare då misstanke om ett stort missbruk håller på att utredas, skriver Burlövs bibliotek på sin hemsida.

Även biblioteken i Lomma har stängt av e-boksutlåningen.

Läs även: Elib har stängt av förlaget och spärrat titlarna – lovar kreditera biblioteken

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL