Kim Kimselius upptäckte Wattpad genom barnbarnet – nu publicerar hon på Wattpad

Författarinnan Kim Kimselius har skrivit ett flertal barn- och ungdomsböcker. Hon upptäckte Wattpad genom sitt 11-åriga barnbarn vilket ledde till att hon skrev och publicerade boken Mördande foto direkt på Wattpad och dessutom lade ut kapitel ur flera av sina andra böcker.

Den som går in på Wattpad kan hitta en sida tillhörande den etablerade svenska författarinnan Kim Kimselius (som skrivit mer än 40 böcker och är mest känd för sin serie om Theo och Ramona. Boktugg avslöjar idag att Wattpad inte bara är stort i USA och Kanada – förra månaden var det 120 000 personer som läste berättelser på Wattpad.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Hur och när upptäckte du Wattpad?
– Mitt 11-åriga barnbarn bodde här i två veckor. Hon ville inte läsa böcker, men höll hela tiden på med sin iPad. När jag försökte få henne att läsa sa hon hela tiden ”Men jag gör ju det!”. Till slut kikade jag över axeln på henne och såg att hon läste berättelser på något som hette Wattpad. Jag skapade ett konto och började skriva en novell med titeln Mördande foto och pingade henne, för att få henne att börja läsa mina berättelser.
– Hon började läsa min berättelse på Wattpad och gav sig sedan på mina pappersböcker, eftersom hon insåg hur mycket hon tyckte om mitt sätt att skriva.

Du har lagt ut flera böcker där i kapitel?
– Tanken var att bara skriva Mördande foto som en novell och den enda berättelsen på Wattpad. Men när jag började utforska Wattpad såg jag att stora författare som Paulo Coelho, Margaret Atwood och många fler fanns på sajten. De lade upp hela berättelser, med länk till var den färdiga boken kunde köpas. Men de lade även ut teasers, ett kapitel av en bok och länk till var den fanns att köpa.
– Då började jag lägga ut ett eller flera kapitel ur några av mina utkomna böcker. Tanken är att samtliga böcker ska få några kapitel på Wattpad, det är bara tiden som lägger hinder för det.
– Dessutom har jag lagt ut nyskrivna noveller på Wattpad.

De böcker du lägger ut på Wattpad, har du korrekturläst och redigerat som vanligt eller har du skrivit och publicerat efterhand som många andra gör där?
– Mördande foto började som en novell, men intresset blev så stort att det blev en hel bok. Mycket på grund av att många läsare frågade om jag inte kunde ge ut berättelsen som en bok, för de ville sätta den i sin bokhylla. Nu har Mördande foto närmare 29 000 läsningar på Wattpad.
– Eftersom Mördande foto var tänkt att bli en novell skrev jag de första kapitlen direkt i Wattpad, läste igenom och publicerade. Senare började jag skriva kapitlen i datorn, eftersom tanken på att ge ut den som en bok dök upp. Men jag gjorde ändå på samma sätt, skrev kapitlet, läste igenom det och publicerade det direkt. Jag försökte skriva och publicera ett kapitel i veckan.

Kim-Kimselius-Wattpad-sida
Några böcker är tidigare utgivna och någon gav du ut efter att den lagts ut på Wattpad eller?
– Det stämmer. Ambitionen är att alla mina utgivna böcker ska finnas att läsa på Wattpad, inte hela böckerna, bara några kapitel. Mördande foto började på Wattpad och finns nu som riktig pappersbok att beställas hos nätbokhandlarna. Jag har påbörjat en ny berättelse, Resa utan slut, som är tänkt att bli en berättelse som Mördande foto, att jag skriver den på Wattpad, men att den till slut kommer ut som bok.
– Jag vill tillägga att jag har lagt till mer text i Mördande foto när den kom ut som pappersbok, och det är även ett extra kapitel i boken, eftersom jag vill att de som redan läst berättelsen på Wattpad ska få något extra om de även köper boken.

Vilken respons har du fått via Wattpad?
– Oerhört bra respons. Jag har sett hur mätarställningen på läsningarna har skjutit i höjden och fortfarande gör på Mördande foto, nu närmar siffran sig 29 000 läsningar. Jag får många kommentarer på de böcker jag har lagt ut på Wattpad och flera personer har skrivit att de har läst mina andra böcker, efter att ha fångats av berättelserna på Wattpad.

Har du själv läst något av andra skribenter på Wattpad?
– I början, för att se vad som skrevs där. Nu har jag inte tid.

Vilka tips har du till andra författare som funderar på att publicera sig på Wattpad?
– Att ha tålamod, välja rätt genre när man taggar berättelsen, att lägga in att man äger rättigheten till berättelsen. Ju fler berättelser man lägger ut på Wattpad, desto fler läsare hittar man.

Vilka för- och nackdelar ser du med att publicera dig på Wattpad?
– Fördelarna är att man hittar nya läsare och skriver en ”bonusbok”, som egentligen inte legat i planeringen. Att jag upptäckte att någon stulit omslaget till min debutbok Tillbaka till Pompeji, klippt bort mitt namn och lagt in berättelsen som sin på Wattpad.
– Än så länge har jag inte upptäckt någon nackdel.

Är det bara unga som är medlemmar på Wattpad?
– Det är lätt att tro det, eftersom det är de unga som lägger in berättelser och kommenterar. Men jag har upptäckt att många vuxna har hittat till Wattpad. De läser och mejlar mig, istället för att kommentera på sajten.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Vi avslutar med några tips från Kim till författare som vill testa Wattpad.

Kim tipsar:
Innan du lägger in din berättelse på Wattpad tycker jag du ska surfa runt och titta hur andra gör, se vilka berättelser som fångar ditt öga. Är det bokomslaget, eller baksidestexten?
Lär av andras misstag och gör inte dem. Du kan göra ett eget bokomslag på Wattpad, men det blir snyggast om du gör ett eget och lägger in tillsammans med din berättelse.
Glöm inte skriva ”baksidestexten”, som ligger i början av boken på Wattpad och är den som tillsammans med bilden fångar läsare.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.