Kim Kimselius upptäckte Wattpad genom barnbarnet – nu publicerar hon på Wattpad

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Författarinnan Kim Kimselius har skrivit ett flertal barn- och ungdomsböcker. Hon upptäckte Wattpad genom sitt 11-åriga barnbarn vilket ledde till att hon skrev och publicerade boken Mördande foto direkt på Wattpad och dessutom lade ut kapitel ur flera av sina andra böcker.

Den som går in på Wattpad kan hitta en sida tillhörande den etablerade svenska författarinnan Kim Kimselius (som skrivit mer än 40 böcker och är mest känd för sin serie om Theo och Ramona. Boktugg avslöjar idag att Wattpad inte bara är stort i USA och Kanada – förra månaden var det 120 000 personer som läste berättelser på Wattpad.


ANNONS


Hur och när upptäckte du Wattpad?
– Mitt 11-åriga barnbarn bodde här i två veckor. Hon ville inte läsa böcker, men höll hela tiden på med sin iPad. När jag försökte få henne att läsa sa hon hela tiden ”Men jag gör ju det!”. Till slut kikade jag över axeln på henne och såg att hon läste berättelser på något som hette Wattpad. Jag skapade ett konto och började skriva en novell med titeln Mördande foto och pingade henne, för att få henne att börja läsa mina berättelser.
– Hon började läsa min berättelse på Wattpad och gav sig sedan på mina pappersböcker, eftersom hon insåg hur mycket hon tyckte om mitt sätt att skriva.

Du har lagt ut flera böcker där i kapitel?
– Tanken var att bara skriva Mördande foto som en novell och den enda berättelsen på Wattpad. Men när jag började utforska Wattpad såg jag att stora författare som Paulo Coelho, Margaret Atwood och många fler fanns på sajten. De lade upp hela berättelser, med länk till var den färdiga boken kunde köpas. Men de lade även ut teasers, ett kapitel av en bok och länk till var den fanns att köpa.
– Då började jag lägga ut ett eller flera kapitel ur några av mina utkomna böcker. Tanken är att samtliga böcker ska få några kapitel på Wattpad, det är bara tiden som lägger hinder för det.
– Dessutom har jag lagt ut nyskrivna noveller på Wattpad.

De böcker du lägger ut på Wattpad, har du korrekturläst och redigerat som vanligt eller har du skrivit och publicerat efterhand som många andra gör där?
– Mördande foto började som en novell, men intresset blev så stort att det blev en hel bok. Mycket på grund av att många läsare frågade om jag inte kunde ge ut berättelsen som en bok, för de ville sätta den i sin bokhylla. Nu har Mördande foto närmare 29 000 läsningar på Wattpad.
– Eftersom Mördande foto var tänkt att bli en novell skrev jag de första kapitlen direkt i Wattpad, läste igenom och publicerade. Senare började jag skriva kapitlen i datorn, eftersom tanken på att ge ut den som en bok dök upp. Men jag gjorde ändå på samma sätt, skrev kapitlet, läste igenom det och publicerade det direkt. Jag försökte skriva och publicera ett kapitel i veckan.

Kim-Kimselius-Wattpad-sida
Några böcker är tidigare utgivna och någon gav du ut efter att den lagts ut på Wattpad eller?
– Det stämmer. Ambitionen är att alla mina utgivna böcker ska finnas att läsa på Wattpad, inte hela böckerna, bara några kapitel. Mördande foto började på Wattpad och finns nu som riktig pappersbok att beställas hos nätbokhandlarna. Jag har påbörjat en ny berättelse, Resa utan slut, som är tänkt att bli en berättelse som Mördande foto, att jag skriver den på Wattpad, men att den till slut kommer ut som bok.
– Jag vill tillägga att jag har lagt till mer text i Mördande foto när den kom ut som pappersbok, och det är även ett extra kapitel i boken, eftersom jag vill att de som redan läst berättelsen på Wattpad ska få något extra om de även köper boken.

Vilken respons har du fått via Wattpad?
– Oerhört bra respons. Jag har sett hur mätarställningen på läsningarna har skjutit i höjden och fortfarande gör på Mördande foto, nu närmar siffran sig 29 000 läsningar. Jag får många kommentarer på de böcker jag har lagt ut på Wattpad och flera personer har skrivit att de har läst mina andra böcker, efter att ha fångats av berättelserna på Wattpad.

ANNONS

Har du själv läst något av andra skribenter på Wattpad?
– I början, för att se vad som skrevs där. Nu har jag inte tid.

Vilka tips har du till andra författare som funderar på att publicera sig på Wattpad?
– Att ha tålamod, välja rätt genre när man taggar berättelsen, att lägga in att man äger rättigheten till berättelsen. Ju fler berättelser man lägger ut på Wattpad, desto fler läsare hittar man.

Vilka för- och nackdelar ser du med att publicera dig på Wattpad?
– Fördelarna är att man hittar nya läsare och skriver en ”bonusbok”, som egentligen inte legat i planeringen. Att jag upptäckte att någon stulit omslaget till min debutbok Tillbaka till Pompeji, klippt bort mitt namn och lagt in berättelsen som sin på Wattpad.
– Än så länge har jag inte upptäckt någon nackdel.

Är det bara unga som är medlemmar på Wattpad?
– Det är lätt att tro det, eftersom det är de unga som lägger in berättelser och kommenterar. Men jag har upptäckt att många vuxna har hittat till Wattpad. De läser och mejlar mig, istället för att kommentera på sajten.

Vi avslutar med några tips från Kim till författare som vill testa Wattpad.

Kim tipsar:
Innan du lägger in din berättelse på Wattpad tycker jag du ska surfa runt och titta hur andra gör, se vilka berättelser som fångar ditt öga. Är det bokomslaget, eller baksidestexten?
Lär av andras misstag och gör inte dem. Du kan göra ett eget bokomslag på Wattpad, men det blir snyggast om du gör ett eget och lägger in tillsammans med din berättelse.
Glöm inte skriva ”baksidestexten”, som ligger i början av boken på Wattpad och är den som tillsammans med bilden fångar läsare.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Bland ett 30-tal titlar fastnar vi för Bokhunden Edgar och tågmonstret av Ingrid Jönsson, Spöket av Aase Berg och Krig i Europa: Inblick, överblick, ögonblick av Sebastian Laneby.

🎂 Födelsedagar: Tove Jansson (1914-2001) var född den 9 augusti och sedan 2020 är det en inofficiell flaggdag i Finland, då Tove Jansson-dagen firas. Hon är framför allt känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen, den första, Småtrollen och den stora översvämningen, utkom redan 1945. Förutom författare var hon illustratör, konstnär och serieskapare. Katarina Wennstam (född 1973) har födelsedag idag. Journalist, författare och debattör som senare i höst kommer med Dödsbädden, den tolfte boken i hennes Justitiaserie.

👩‍🍳 Den 9 augusti är tydligen Rulltårtans dag men även Internationella dagen för världens ursprungsfolk. Recept på rulltårta hittar du i böcker som Baka i långpanna deluxe av Frida Skattberg. Dagens andra boktips får då bli Ursprungsfolkens religioner – Land, minne, kultur av Daniel Andersson.🚫 52 böcker. PEN America rapporterar att det största skoldistriktet i Utah har bannlyst 52 böcker av 41 författare som ska avlägsnas från biblioteken i distriktet. PEN ser det som en ”bekymrande eskalering i bannlysandet av böcker”. Bland de bannlysta böckerna finns exempelvis Den sommaren av Mariko Tamaki och Jillian Tamaki och en bok av David Levithan (som i flera böcker ifrågasätter föreställningar om kön, genus och sexualitet, och tänjer gränserna för hur det kan skildras i ungdomslitteraturen). 42 % av titlarna som plockats bort har HBTQ-karaktärer eller -teman.

🤟 Mer än Tiktok. Colleen Hoover dominerade USA-topplistan för första halvåret 2022 vilket förklaras av #BookTok på TikTok. Eller? Slate gör en djupdykning och finner att Hoover var stor på både Youtube och Instagram långt innan Tiktok dök upp. Hon bryter även mot ”regeln” att hålla sig till en genre – till skillnad från många andra bästsäljande författare. Romantik är dock en återkommande ingrediens i vad som summeras ”the everything bagels of popular fiction”. I september kommer hennes nya roman Minnen av honom på svenska – på Modernista.

Mikael Strömberg, författare. Foto: Eva Lindblad

✍️ Skrivkramp. Från en bok med skrivkramp, ett år med skrivkramp till ett riktigt flyt och nya böcker på gång – för första gången utan övernaturliga inslag. Mikael Strömberg vill kalla sig författare, inte skräckförfattare.

🧻 Dyrare papper. Ännu en våg av prishöjningar på papper kan komma att drabba bokbranschen. Två papperstillverkare, Mitsubishi HiTec Paper och Sappi Europe, aviserar prishöjningar i storleksordningen 8-15 % i september, skriver Printweek. Detta trots att de redan höjt priserna med 10-25 % tidigare i år. Återstår att se hur detta påverkar tryckpriserna för böcker.

🏆 Tyskt pris. Författaren Emine Sevgi Özdamar (född 1946 i Turkiet) är årets mottagare av Georg Büchner-priset, Tysklands finaste och största pris till ett författarskap med en prissumman på hela 50 000 euro. Det delas sedan 1923 ut av Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Emine Sevgi Özdamar kunde inte fortsätta som skådespelare i Turkiet efter militärkuppen 1971 och 1976 gick hon i exil. På svenska finns Özdamar utgiven på Rámus med Sällsamma stjärnor stirrar mot jorden i Anna Lindbergs översättning, en självbiografisk roman från 70-talets Berlin, om en delad stad, exilen från Turkiet, små- och stora kärlekshistorier och framförallt kärleken till teatern. Özdamar är den fjärde Büchnerpristagaren i Rámus utgivning efter Felicitas Hoppe, Jan Wagner och Terézia Mora. 

📦 Distributionsbråk. Flera danska förlag rasar mot prishöjningar som DBK gjort, skriver Bogmarkedet. DBK har dubbla roller, både bokdatabas och 3PL-tjänster (tänk som om Förlagssystem och Bokinfo var ett bolag) – monpol kaller kritikerna det. DBK höjdetitelavgiften för de förlag som inte nyttjar deras lagertjänster (från 2,50 till 9 kr/månad och titel) och sänkt den för sina 3PL-kunder (från 10 till 9 kr). Dessutom höjs uppstartsavgiften för nya förlag till hela 17 500 DKK (motsvarande 24 400 SEK). DBK drivs som en fond sedan 1894. Överskott delas ut som stöd till projekt som främjar läsning. 2021 gjorde DBK en vinst på 3,9 milj DKK och omsatte 129 milj DKK.


Uppdateras under dagen …