Man using a tablet and a laptop in his office

Nya forskningsrön gör att EU inför förbud mot eböcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Efter larmrapporter från forskare har EU tagit ett beslut om att stoppa all läsning av eböcker inom unionen. Nyheten är ett dråpslag för Storytel och nystartade BookBeat eftersom även ljudböcker pekas ut av forskarna.

(Uppdaterat: Denna artikel är ett aprilskämt)
– Vi fick precis besked från EU-kommissionen om att inga eböcker får läsas efter första april så vi förbereder information till alla svenska nätbokhandlare, säger Inge Trygt-Book på Myndigheten för digitala medier.

Forskarna har under flera års tid studerat personer som läst pappersböcker, eböcker och lyssnat till ljudböcker för att undersöka hur de kunnat tillgodogöra sig innehållet i böckerna på ett djupare plan.


ANNONS


– Det finns en tendens till att man slentrianläser böcker och det är oroande. Vi ville undersöka hur mycket sämre man faktiskt registrerar orden i en bok när man ser dem på skärm eller bara hör dem i örat istället för att läsa en riktig bok på papper, säger Vargod Vend som leder forskningsprojektet.

I en delstudie lät man flera personer läsa Millennium 4.

– De testpersoner som läst eböcker visste fortfarande inte vem som var skyldig trots att de hade läst boken tre gånger. De som lyssnade på ljudböckerna i mobilen fick lika dåliga resultat.

Anmärkningsvärt är dock att ljudbokslyssning på CD-skivor inte alls ger samma bristande hörförståelse.

ANNONS

– Förmodligen hänger det ihop med att det krävs en helt annan närvaro för att lyssna på CD-skivor. Läsaren, eller lyssnaren, tvingas koncentrera sig och hålla reda på om man är på sjunde eller åttonde CD-skivan. Och dessutom är det svårt att diska samtidigt som du bär på en CD-spelare.

Det verkar också eventuellt finnas en koppling mellan skärmstorlek och läsförståelse på eböcker. Mobiltelefon och surfplattor är helt enkelt för små, enligt forskarna.

– Men just nu genomför vi en studie där en grupp på tio personer läser eböcker på sina skrivbordsdatorer med skärmar på minst 30 tum och dessutom en annan som får läsa på storbildsskärm på 80 tum. Jag vill inte säga för mycket, men det ser lovande ut. Det kan bli tal om dispens för läsning av eböcker på skärmar som är minst 42 tum åtminstone.

På Storytel har man fortfarande inte tagit del av forskningsstudien och vill därför inte kommentera den i detalj.

– Vi har faktiskt inte hört någonting om det här. Har det stått om det i någon papperstidning eller? säger Faust Forward på Storytel.

Storytel hade annars förberett en lansering inom en helt ny genre. Inläsningen är nästan slutförd och boken skulle komma ut till sommaren.

– Ja, exakt. Vi har gjort klart med exklusiva rättigheter till Svenska Akademiens ordlista med Stefan Sauk som inläsare. Bara på Storytel. Han har nått ända fram till ”vinägrettsås” och hade så mycket sett fram emot att göra alla orden på x med en lätt östeuropeisk brytning…


ANNONS


Konkurrenten BookBeat är mitt uppe i sin lansering och verkar helt tagna av Boktuggs uppgifter om ett stopp för eböcker – och kanske även ljudböcker. Kommentaren från deras sida är spontan och uppgiven:

– Va? Vi har ju inte ens kommit igång… Har vi gjort en digital felsatsning – igen?

Foto: Minerva Studio, Fotolia

solve@dahlgren.net

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Söndag innebär inga nya titlar.

🎂 Födelsedagar: Annika Holm föddes den 7 augusti 1937. Hon satt 1989–1998 på stol nr 16 i Svenska barnboksakademin och är numera hedersledamot. Hennes böcker finns översatta till tio språk, den senaste vi hittar är Vem tror på häxor? (2006). Holm har fått Astrid Lindgren-priset 1989, Nils Holgersson-plaketten 1990 och Kulla-Gulla-priset 2001.

⛯ Den 7 augusti firar man på vissa håll fyrens dagen för att uppmärksamma fyrens betydelse både rent fysiskt och metaforiskt. Det saknas inte böcker, i sommar kom Svenska fyrar : Malören till Nordkoster av Magnus Rietz och för de lite mindre kanske Hur funkar en fyr? av Roman Beljajev passar bra. Det finns även gott om romaner som Fyrvaktarna av Emma Stonex och Fyrvaktarens dotter av Hazel Gaynor.Xxxx. xxxx


Uppdateras under dagen …